Ανάγωγος πρωθυπουργός σε μία ανάγωγη χώρα - ΒΙΝΤΕΟ

0



Στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ο δικηγόρος, συγγραφέας, διπλωμάτης και φιλόσοφος, Joseph de Maistre, από την Σαβοΐα που διατύπωσε την μνημειώδη φράση «κάθε έθνος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει». Και να φανταστείς, πέθανε τον Φεβρουάριο του 1821 χωρίς να έχει γνωρίσει τους Έλληνες που τότε ετοιμάζονταν για την Παλιγγενεσία τους. Σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά, η Ελλάδα αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο case study προς επίρρωσιν της παραπάνω έκφρασης.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Είναι κοινά παραδεκτό πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πλήρης ενσάρκωση του μέσου Έλληνα έχοντας ζήσει όλα όσα έχει περάσει η γενιά του. Καταλήψεις στο σχολείο, πολιτικοποίηση στην σχολή, αποφοίτηση από αυτήν με χρονοκαθυστέρηση όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων. Όντας παιδί του κομματικού σωλήνα δεν χρειάστηκε να μεταναστεύσει όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, ενώ τελικώς κατάφερε να γίνει όχι μόνο ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και ο πρώτος που δεν έχει σπουδάσει στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό καθώς αν εξαιρέσεις την αισθητικά άθλια εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων, η ποιότητα των σπουδών τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όταν όμως στερείσαι ερεθισμάτων τότε γίνεσαι ενοχλητικά επαρχιώτης. Όπως είναι δηλαδή και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Από τον τύπο που θα σε καλέσει Κυριακή μεσημέρι για να σου πει το μακρύ του και το κοντό του, μέχρι αυτόν που δεν θα σεβαστεί τον προσωπικό σου χώρο στην παραλία. Από αυτόν που θα σου πάρει την ουρά στην τράπεζα ή εκείνον που θα το παίξει χαζός όταν προσπαθήσει να σου δώσει λιγότερα ρέστα. Από εκείνον που θα σε διακόπτει όταν μιλάς μέχρι εκείνον που θα σου μιλήσει στον ενικό χωρίς να σε γνωρίζει. Ώπα, αυτό το τελευταίο κάτι μας λέει.
Ναι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στον ενικό ωσάν να γνωρίζονταν από τότε που ήταν γελαδάρηδες στο Τέξας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχοντας πλέον αποδεχθεί την μόνιμη παραβίαση του πρωτοκόλλου περί γραβάτας γιατί “οι αριστεροί δεν φορούν γραβάτα” κάνουμε ολοένα και περισσότερες υποχωρήσεις σε θεσμούς και συμπεριφορές που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον εκφυλισμό της εικόνας της χώρας.

Από την αποκαρδιωτική εικόνα της ελληνικής αποστολής κορυφαίων υπουργών στην Κίνα οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο αξύριστοι, αχτένιστοι και με με polo μπλουζάκια, είδαμε έναν Αλέξη Τσίπρα σήμερα να χύνεται στην πολυθρόνα του απέναντι από τον Μπαράκ Ομπάμα στον οποίο και όπως είπαμε μιλούσε στον ενικό.



Η εικόνα μιλά από μόνη της. Ο πρωθυπουργός μας υποδέχθηκε έναν παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτη ο οποίος τίμησε την Ελλάδα με την παρουσία του στο τελευταίο του ταξίδι πριν την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική και αντί να του αποδώσει τον στοιχειώδη σεβασμό, αυτός με την χείριστη γλώσσα του σώματος έδειξε να ανυπομονεί να τελειώσει η αγγαρεία. Γι αυτό και μάλλον κοιτούσε το ρολόι του.

Ας το αποδεχθούμε. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ορισμός του Έλληνα, όσο κι αν δεν μας αρέσει. Δεν ξέρει να φέρεται όταν πρέπει να φερθεί και δεν ενδιαφέρεται να μάθει. Αντιθέτως αρκείται στο να εντυπωσιάζει τον εαυτό του μιλώντας ελληνικά με αμερικανική προφορά.
Αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. Είναι ένας ανάγωγος πρωθυπουργός σε μία ανάγωγη χώρα.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανάγωγος πρωθυπουργός σε μία ανάγωγη χώρα - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator