Η χρονιά του παρακράτους

0



Τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μπορούν να χαρακτηριστούν από "ανησυχητικά" έως "ανατρεπτικά". Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μετακινεί τις διεθνείς εξελίξεις σε "αχαρτογράφητα νερά". Το σύστημα έχει χάσει ένα από τα βασικά του εργαλεία, την κυβέρνηση της χώρας και θεωρείται βέβαιο πως για να πλήξει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει σκληρές μεθόδους για να "κρεμάσει" τον αντισυμβατικό και αντισυστημικό Ντόναλντ Τραμπ, εκθέτοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ σε καταστάσεις που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα όρια.

Οι ΗΠΑ ήδη μαστίζονταν από οικονομική και πολιτική κρίση, δύο παράγοντες που εξανάγκασαν την "υπερδύναμη" να οπισθοχωρήσει στη διεθνή σκηνή, να απωλέσει σημαντικό έδαφος τόσο σε επίπεδο κυριαρχίας - ισχύος όσο και στο γόητρό της. Σήμερα, οι ΗΠΑ, με δεδομένο τον διχασμό (που θα φροντίσουν να μεγιστοποιήσουν τα συστημικά ΜΜΕ), αντιμετωπίζει και μια πιθανή εσωτερική κοινωνική κρίση.
Πώς θα ανταπεξέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια μείζονος κρισιμότητας, με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά κρίση; Το ερώτημα μένει να απαντηθεί στην πράξη, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα παλιό άρθρο του Στέλιου Κούλογλου, στο οποίο παρουσιάζεται το ισχυρό αμερικανικό παρακράτος του συστήματος, που μπορεί να έχασε μια σημαντική μάχη, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως θα σταματήσει τον "πόλεμο". Ενδεχομένως, μάλιστα, να δημιουργήσει όλες τις συνθήκες που θα "γεννήσουν" έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στο εξωτερικό με έναν παράλληλο άτυπο πόλεμο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έως και ανησυχητική ή και λίαν επικίνδυνη, αν λάβουμε υπόψη πως τα συμφέροντα του αμερικανικού συστήματος (που μέχρι τώρα ήλεγχε και δεν ελεγχόταν από τους εκάστοτε προέδρους και κυβερνήσεις) είναι πολύ μεγάλα, πολύ ισχυρά και αδίστακτα...

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

Τι μας επιφυλάσσει το 2009; Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ακόμη και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά έχει ιδιαίτερα σημασία: ο κυριότερος μάρτυρας στις υποθέσεις νοθείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2000 και 2004 πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Μάικελ Κόνελ ήταν κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και το ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο πιλοτάριζε ο ίδιος έπεσε λίγο πριν καταθέσει στο δικαστήριο που ερευνά τα περιστατικά νοθείας στη Φλώριδα και το Οχάιο, χάρις στα οποία ο Τζωρτζ Μπους εκλέχθηκε δύο φορές πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Εδώ και τέσσερα χρόνια δύο δικηγόροι από το Οχάιο, ο Κλιφ Αρνεμπέκ και ο Μπομπ Φιτράκης ερευνούν την νοθεία των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές του 2004.
Το Οχάιο ήταν η πολιτεία που χάρισε την νίκη στον Μπους σε βάρος του Τζων Κέρρυ, υποψηφίου των Δημοκρατικών.
Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα έδιναν μέχρι τα μεσάνυχτα τον Κέρρυ νικητή της πολιτείας και της αμερικανικής προεδρίας.
Μέσα σε δύο ώρες άλλαξαν κι η ιδιωτική εταιρεία υπολογιστών που είχε αναλάβει την συλλογή των αποτελεσμάτων έδωσε νικητή τον Τ.Μπους.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των υπολογιστών και διάφορους μάρτυρες,οι δύο δικηγόροι κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι ο Κόνελ είχε μαγειρέψει τα αποτελέσματα. Ανάλογη δραστηριότητα είχε στις εκλογές του 2000 στη πολιτεία της Φλώριδα αλλά και σε άλλες τοπικές αναμετρήσεις.

Ο Κόνελ δέχθηκε τελικά να καταθέσει ως μάρτυρας στη ανάκριση που έχει ξεκινήσει. Είπε ότι ήθελα να μιλήσει αλλά ήταν τρομοκρατημένος: φοβόταν ότι “ο Μπους και ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Ντικ Τσένυ θα τον έριχναν κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου”. Παράλληλα και άλλοι αναμεμιγμένοι στην υπόθεση υποστήριζαν ότι ο Κόνελ δεχόταν απειλές από τον Καρλ Ροβ, προσωπάρχη του Λευκού Οικου και δεξί χέρι του Μπους . Οι δύο δικηγόροι ζήτησαν από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας του Οχάιο να βάλει τον Κόνελ σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων αλλά το αίτημα τους δεν ικανοποιήθηκε. Λίγο μετά ο πιο πολύτιμος μάρτυρας της υπόθεσης σκοτώθηκε με το αεροπλάνο.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος γεννούν επίσης πολλά ερωτηματικά. Στην αρχή δόθηκε η εξήγηση ότι στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, αλλά ήταν ομαλές οταν έπεσε το αεροπλάνο. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα, αλλά ο Κόνελ ήταν έμπειρος πιλότος και το αεροπλάνο εξερράγη όταν έπεσε στο έδαφος. Το θέμα ερευνούν οι ίδιοι άνθρωποι ξεκίνησαν την έρευνα για τη νοθεία των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα παρέμενε μεμονωμένη αν δεν συνδυαζόταν με αρκετές άλλες ανησυχητικές ενδείξεις: με αφορμή την διεθνή οικονομική κρίση μπαίνουν σε λειτουργία σκοτεινοί μηχανισμοί που θέλουν να την εκμεταλλευτούν για να περιορίσουν τις πολιτικές ελευθερίες.

Μια έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της Αμερικανικής Σχολής Πολέμου εξετάζει τη περίπτωση επέμβασης του στρατού σε πόλεις των ΗΠΑ σε «ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή», η οποία μπορεί να προκληθεί από «μια απρόοπτη οικονομική κατάρρευση» ή από την «απώλεια της πολιτικής και νομικής τάξης».

Η έκθεση αυτή που παραδόθηκε τον Νοέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμη από τα δεκάδες σενάρια πολέμου που κατά καιρούς γράφουν διάφορα καλοπληρωμένα κέντρα αναλύσεων της Ουάσιγκτον.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα απ αυτό: O βουλευτής του Αμερικανικού Κογκρέσου Μπραντ Σέρμαν αποκάλυψε μια συνταρακτική υπόθεση, που επίσης πέρασε απαρατήρητη από τα περισσότερα Αμερικανικά ΜΜΕ. Τον Οκτώβριο η Γερουσία εξέταζε τον νόμο για την χρηματοδότηση των τραπεζών που προωθούσε η κυβέρνηση Μπους.

Ο βουλευτής κατήγγειλε δημοσίως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της Βουλής απειλήθηκαν με στρατιωτικό νόμο, αν δεν υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

”Σε πολλούς από μας ειπώθηκε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι αν ψηφίζαμε εναντίον του νομοσχεδίου το χρηματιστήριο θα έπεφτε 2-3 χιλιάδες μονάδες τη πρώτη μέρα, 2 χιλιάδες τη δεύτερη και θα μπορούσε να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος”!!

Τις σχετικές συζητήσεις επιβεβαίωσε και άλλος γερουσιαστής, που πρόσθεσε ότι το σενάριο περί κατάστασης πολιορκίας διακινούσε ίδιος ο Χένρι Πόλσον, υπουργός Οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το σκηνικό μέσα στο οποίο συμβαίνουν όλα αυτά είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί. Πρόσφατα, ο νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζων Μπίντεν παραδέχθηκε ότι το επιτελείο του Ομπάμα είχε υποτιμήσει τη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που είναι “πολυ χειρότερη απ ότι πιστεύαμε”.

Παρόμοιες εκτιμήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας που χαρακτήρισε την κρίση “χειρότερη μετά το κραχ του 1929”.

Το σενάριο της αναστολής άρθρων του Συντάγματος τέθηκε και στην Ελλάδα το βράδυ των λεηλασιών δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο στην Αθήνα. Η εκδοχή αυτή απορρίφθηκε απ τη κυβέρνηση, αλλά το γεγονός ότι μπήκε στο τραπέζι έχει τη σημασία του.

Είδαμε όμως ενέργειες μαφιόζικου-παρακρατικού χαρακτήρα ,με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας Κ. Κούνεβα. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων η συνεργασία κουκουλοφόρων που κρατούσαν λοστούς με την αστυνομία καταγράφηκε από φωτογραφίες και από εικόνες του Tvxs που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να τις ερευνήσει.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το περιστατικό με τους πυροβολισμούς εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Το 2009 αναμένεται να είναι μια χρονιά με σημαντικές οικονομικο-κοινωνικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην αναταραχή θα προσπαθήσουν χωρίς αμφιβολία να εμπλακούν ή και να εκμεταλλευθούν παρακρατικοί-σκοτεινοί μηχανισμοί.
Η απάντηση των πολιτών θα πρέπει να είναι μια διάφανη, χωρίς κουκούλες μαζική, ειρηνική και ανατρεπτική δράση.

Πηγή TVXS
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 18, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η χρονιά του παρακράτους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

ΜΟΡΕΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator