Πρόσθετα φορολογικά βάρη 1,1 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους

0Αυξημένους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2017 μέσω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος κατά 1,1 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι, όμως, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους συνεπεία των αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης, με το οικονομικό επιτελείο να υπολογίζει επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 46,85 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,3% σε σχέση με το 2016.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,17 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2016, λόγω κυρίως της αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος. Αντίθετα, μειωμένα έναντι του 2016 κατά 242 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων λόγω της επίδρασης του αυξημένου ποσοστού προκαταβολής το 2016.

Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 15,476 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 769 εκατ. ευρώ έναντι του 2016, ενώ οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν σε 9,547 εκατ. ευρώ αυξημένοι κατά 712 εκατ. ευρώ έναντι του 2016, λόγω κυρίως των νέων παρεμβάσεων (αναμόρφωση του ΕΦΚ των ενεργειακών και των καπνικών προϊόντων, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας).

Ειδικότερα, οι νέοι φόροι ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν:

• Από την αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (και της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια) και τη μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης (1,38 δισ. ευρώ).

• Από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης 439,4 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ το λίτρο.

• Από την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας (12,5 εκατ. ευρώ).

• Από την πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24%, καθώς εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του 2016, (218,4 εκατ. ευρώ).

• Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα (91 εκατ. ευρώ).

• Από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (19,3 εκατ. ευρώ).

• Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση (14,6 εκατ. ευρώ)

• Από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα (25,8 εκατ. ευρώ)

• Από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• Από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

• Από την επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πρόσθετα φορολογικά βάρη 1,1 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator