Η εφορία έρχεται: Βροχή τα κατασχετήρια μέσα στο επόμενο δίμηνο

0Κλιμάκωση των κατασχέσεων από την εφορία έως το τέλος του έτους είναι η… φιλοδοξία της κυβέρνησης προκειμένου να φανεί συνεπής στις μνημονιακές της δεσμεύσεις.
Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2016 η επίθεση της εφορίας θα γίνει ακόμη σκληρότερη σε καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το τεχνικό μνημόνιο συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι φορολογικές αρχές. Ένας από αυτούς, επιβάλλει ότι από το σύνολο των φορολογουμένων με οφειλές για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα –ανέρχονται σε περίπου 1.618.460 άτομα- θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το τουλάχιστον 55%. Στο τέλος του 3ου τριμήνου, είχαν ληφθεί μέτρα για το 48,75%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι  οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα ληφθούν μέτρα, από περίπου 790 χιλιάδες που είναι σήμερα, θα πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 890 χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα έκρηξη οφειλετών όπως αυτή που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, 100.000 άτομα θα πρέπει να περιμένουν:

1. Δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατασχέσεις περιεχομένου. Ειδικά για τις καταθέσεις, η εφορία μπορεί να κάνει κατάσχεση ακόμη και για μικρές οφειλές της τάξεως των 50 ευρώ.

2. Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Πιο δημοφιλής διαδικασία είναι η αποστολή ειδοποιητηρίου στον εργοδότη για κατάσχεση του μισθού εφόσον βεβαίως αυτός ξεπερνά το όριο των 1250 ευρώ που προστατεύεται από την  κατάσχεση.

Το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός οφειλετών είναι 4,37 εκατομμύρια άτομα αλλά αναγκαστικά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για 1,62 εκατομμύρια, δικαιολογείται ως εξής: Η φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων, προβλέπει ότι αναγκαστικά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για όσους έχουν χρέη πάνω από 500 ευρώ. Είναι γεγονός ότι από τον συνολικό πληθυσμό με οφειλές, είναι τεράστιος ο αριθμός αυτών που έχουν μικρά χρέη της τάξεως των μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ραγδαία αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών

Το Σεπτέμβριο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατέγραψε εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συνολικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν 4.374.475 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 343.565 άτομα συγκριτικά με τον Αύγουστο.

Οι φορολογικές αρχές, υπακούοντας στις μνημονιακές επιταγές, εξαπέλυσαν νέα επίθεση επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα –δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κλπ- με αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το «σκληρό πρόσωπο» της εφορίας να έχει αυξηθεί στα 788.947 άτομα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η έκρηξη στον αριθμό των οφειλετών κατά τον Σεπτέμβριο, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας που παρατηρήθηκαν κυρίως στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εφορία είχε προγραμματίσει να εισπράξει 1,28 δισ. ευρώ αλλά από αυτά εισπράχθηκαν τελικώς 891 εκατ. ευρώ δηλαδή κοντά στο 69,59% του συνόλου. Είναι αντίστοιχη εικόνα με αυτή που παρατηρήθηκε στο τέλος Ιουλίου. Βεβαιώθηκαν 1,147 δις. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν 811 εκατ. ευρώ.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 31, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η εφορία έρχεται: Βροχή τα κατασχετήρια μέσα στο επόμενο δίμηνο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator