Ευρωπαϊκή Ένωση: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

0Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Το 2006 δημοσιεύθηκε σε επαρχιακές εφημερίδες των Χανίων και των Ιωαννίνων μία εκτίμηση μεγάλου κινδύνου σχετική με την πιθανή αύξηση των άκρων. Σε εκείνη την εκτίμηση κινδύνου είχαν αναφερθεί τα εξής:
«…Η πολιτική σκηνή της χώρας καθημερινά παίρνει τον κατήφορο. Η κοινωνία έχει παραδοθεί έρμαιο στα χέρια κάποιων πολιτικών, δεξιών και αριστερών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φεουδαρχικό, συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Ο κίνδυνος να στραφεί η ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές (ΣΣ. εννοούνταν οι εκλογές του 2007) θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση…»
Τότε, στα 2006, εκείνη η εκτίμηση κινδύνου είχε αντιμετωπισθεί με χλεύη και ειρωνεία τόσο από δεξιούς όσο και από αριστερούς. Πρόσφατα, δέκα χρόνια μετά, ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτούς τους κινδύνους από το βήμα του ΟΗΕ. Ο κ. Πρωθυπουργός συνέδεσε τον κίνδυνο ανόδου των άκρων με το προσφυγικό.

Αν θέλει όμως κάποιος να εκτιμήσει ολιστικά τον κίνδυνο των άκρων θα πρέπει να εξετάσει και άλλους παράγοντες. Το προσφυγικό ίσως ΔΕΝ είναι η γενεσιουργός αιτία της ανόδου των άκρων. Η προσφυγική κρίση είναι ίσως έμμεσος παράγοντας επιδείνωσης του φαινομένου της ανόδου των άκρων. Προϋπήρξαν ίσως άλλοι άμεσοι παράγοντες που έδρασαν ως γενεσιουργές αιτίες του πιθανού «ατυχήματος» της ανόδου των άκρων: η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών (ηθική κρίση).

Όσον αφορά την οικονομική κρίση έχουν γραφεί πολλά. Ας προστεθεί μόνο τούτο: για κάθε 1% αύξηση της ύφεσης, αυξάνουν κατά 1% τα ακραία κόμματα (υπάρχει σχετική επιστημονική μελέτη ξένων οικονομολόγων). Όσον αφορά την ηθική κρίση, αυτή είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής στην Ελλάδα της δεκαετίας του 2000: νεοπλουτισμός, διαφθορά, απληστία, υποκουλτούρα… και offshore.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ευρώπη, από τούτο εδώ το άρθρο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την ίδια της τη συνοχή. Τα παραδείγματα του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ο οποίος μετά τη λήξη της θητείας του προσλήφθηκε από μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (βλ. Goldman Sachs) και η πρόσφατη αποκάλυψη πως μία πρώην Επίτροπος της ΕΕ υπήρξε διαχειρίστρια σε εταιρεία offshore, δεν αφήνουν περιθώρια στους Ευρωπαίους πολίτες παρά να προβληματισθούν όσο αφορά στην Ευρωπαϊκή κρίση αξιών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη συνοχή της ΕΕ είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη της. Η κρίση αξιών ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, οι οποίοι/ες αμείβονται αδρά, θα συμβάλλει περαιτέρω στην αυτοδιάλυση της ΕΕ…

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι αρκετές φορές είναι τελείως ξεκομμένοι από τα πολύπλοκα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, όταν μαστίζονται από ανεργία και φτώχεια θα στραφούν μέσω κοινωνικά αυτοματοποιημένων μηχανισμών προς τα άκρα όταν «αντιλαμβάνονται» τέτοιες συμπεριφορές…

Η κρίση αξιών και η απληστία είναι οι δύο προσθετέοι της μαθηματικής εξίσωσης για την αυτοδιάλυση της ΕΕ. Ως συνεπακόλουθο, είναι προσθετέοι και στο οξύ γεωπολιτικό πρόβλημα που θα ακολουθήσει…

Πηγή Defence-Point
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 22, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ευρωπαϊκή Ένωση: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator