ΚΙΑΤΟ: Συζήτηση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνος

0



Πραγματοποιήθηκε στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνος Στρογγυλή Τράπεζα για την Ανάδειξη του Μνημείου.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κίσσας, οι επιβλέποντες αρχαιολόγοι της ανασκαφής, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Παπαγγελόπουλος και Παπαφωτίου, αλλά και αρκετός κόσμος που προσκλήθηκε ειδικά για την παρουσίαση.

Το αρχαίο θέατρο φωτισμένο ατμοσφαιρικά έλαμπε λιτό, κλασσικό και μοναδικό υποδεχόμενο, μετά από πολλά χρόνια σιωπής, κόσμο στην ορχήστρα του.

Για την ιστορία πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των αρχών της δεκαετίας του 2000, οι παραστάσεις που μέχρι τότε δίνονταν στο χώρο του θεάτρου, διακόπηκαν οριστικά για την προστασία του μνημείου. Εξάλλου, αυτές οι πυρκαγιές ήταν που ανέδειξαν το μέγεθος του αρχαίου θεάτρου που έως τότε κάποιοι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αποτελούταν μόνον από το πρώτο διάζωμα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο ίδιος ο έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κων/νος Κίσσας, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορικότητα και την αξία του αρχαίου Θεάτρου. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους πολιτικούς για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, παίρνοντας το λόγο πρώτος, χαρακτήρισε το μνημείο πολύ σημαντικό για την Κορινθία και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομική κοιτίδα για την περιοχή με την προσέλκυση επισκεπτών και τουρισμού γενικότερα. Σημείωσε με έμφαση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου, που γίνονται και κατέληξε τονίζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει για την ανάδειξη του μνημείου.
«Οι πρώτες προσπάθειες» είπε «έγιναν το 2011, συντονισμένα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και με την αμέριστη βοήθεια του τότε αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Δέδε». Στη συνέχεια εξήρε το ρόλο του Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Κίσσα τον οποίο χαρακτήρισε ως «εγγυητή» του έργου και των εργασιών που εκτελούνται. «Σήμερα», τόνισε «περνάμε στο επόμενο βήμα, στην οριστική μελέτη για την ανάδειξη και αποκατάσταση του μνημείου». Ο δήμαρχος Σικυωνίων κατέληξε στο σύντομο χαιρετισμό του με την διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα το θέατρο θα αποδοθεί στο κοινό ενώ στο τέλος του λόγου του, έδωσε και την είδηση:

Ο δήμος Σικυωνίων ετοιμάζει πρόταση την οποία θα καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία Μουσείου του Λύσιππου στις αποθήκες ΑΣΟ. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες ο οποίος παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι κατάφεραν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, πραγματοποιώντας την ανάδειξη του μνημείου. Το έργο τόνισε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην άριστη συνεργασία δήμου Σικυωνίων, Π.Ε. Κορινθίας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Εμείς, κατέληξε, θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες.

Τέλος, το λόγο πήρε ο βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Τσόγκας ο οποίος ανέφερε ότι το αρχαίο θέατρο Σικυώνος αποτελεί πυρήνα έλξης τουρισμού και επισκεπτών ειδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δεσμεύτηκε ότι ως βουλευτής Κορινθίας θα υποστηρίξει οτιδήποτε υποβληθεί ως πρόταση στο Υπουργείο για την ανάδειξή του.

Οι εργαζόμενοι στο μνημείο αρχαιολόγοι αφού έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του μνημείου, έδωσαν το λόγο στον αρμόδιο μηχανικό ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη για την αποκατάσταση του θεάτρου. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο κοινό οι οποίοι έκαναν ερωτήσεις και προτάσεις για την ανάδειξη και αποκατάσταση του μνημείου.

Ενδιαφέρουσα πρόταση

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε ο Χρήστος Κελλάρης, μηχανικός, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών "Ο Λύσιππος". Ο κ. Κελλάρης πρότεινε έως ότου το θέατρο αποκατασταθεί και αποδοθεί και πάλι στο κοινό για παραστάσεις και εκδηλώσεις, να τοποθετηθεί ένα λυόμενο θέατρο στον περιβάλλοντα χώρο όπου θα μπορούν να ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις.

Ο έφορος Αρχαιοτήτων κ. Κίσσας φάνηκε αιφνιδιασμένος από την πρόταση, ωστόσο από την τοποθέτησή του διαφάνηκε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια. Μάλιστα, μια άλλη αρχαιολόγος που πήρε το λόγο λίγο αργότερα, αναφέρθηκε σε ανάλογη περίπτωση που είχε τοποθετηθεί σιδερένιο θέατρο μπροστά από το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και το οποίο σήμερα αποτελεί πρόβλημα για την αισθητική της περιοχής, αφού παραμένει άχρηστο και αχρησιμοποίητο.

Σπ. Σταματόπουλος δήμαρχος Σικυωνίων: «Κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την περιοχή το αρχαίο θέατρο»
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος αναφέρθηκε στην εκδήλωση και στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη του θεάτρου: «Από την αρχή της θητείας μας ως δημοτική αρχή το αρχαίο θέατρο Σικυώνος αποτέλεσε σημείο αναφοράς με τεράστιο πολιτισμικό και αναπτυξιακό αντίκρισμα.

Είναι πεποίθησή μας ότι το ξεχωριστό αυτό αρχαίο μνημείο μπορεί να γίνει, για τους σύγχρονους Σικυώνιους, κινητήρια δύναμη ανάπτυξης αφού, για όλη την οικουμένη, είναι ένα πολύτιμο κειμήλιο, πόλος τουριστικής έλξης, που γύρω του μπορούν να αναπτυχθούν τόσο μια σειρά από πολιτιστικές – θεατρικές δράσεις όσο και ένα πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό για την παρούσα δημοτική αρχή υπήρξε πρωταρχικό και μείζον ζήτημα η αποκατάστασή του. Έτσι λοιπόν, ρίξαμε τεράστιο βάρος στο συντονισμό των προσπαθειών για την ανάδειξη και ανασκαφή τόσο στο αρχαίο θέατρο όσο και στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο.

Η βούλησή μας αυτή βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κων/νου Κίσσα, του οποίου η παρουσία αποτελεί εγγύηση, αλλά και στο πρόσωπο του τότε αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργου Δέδε. Έως ώρας έχουμε χρηματοδοτήσει με 100.000 € από ιδίους πόρους τις εργασίες που γίνονται, ενώ είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να εντάξουμε το έργο σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Παράλληλα, ακολουθούμε μια πολιτική ανάδειξης του μνημείου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και να προσελκύσουμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να σημειώσουμε την άμεση ανταπόκριση της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας που χρηματοδοτεί το έργο με άλλες 100.000€.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το έργο να αναδειχθεί και να προστατευθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, διότι αποτελεί μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να αποδοθεί στις νεότερες γενιές. Δεν επιθυμούμε να προσφύγουμε σε βιαστικές και πρόχειρες λύσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσουν πηγή αλλοτρίωσης του φυσικού χώρου και βλάβης του μνημείου. Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σωστά, στο πλαίσιο που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι πέραν του θεάτρου πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Σικυώνας. Έτσι στον περιβάλλοντα χώρο-οικισμό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης γίνονται ανασκαφές, μετά από 70 χρόνια σιωπής της αρχαιολογικής σκαπάνης, για 3η χρονιά φέτος από τον καθηγητή αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο, τις οποίες χρηματοδοτεί ο δήμος μας.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο στόχος μας για τη δημιουργία Μουσείου του Λύσιππου στις αποθήκες ΑΣΟ παραμένει αταλάντευτος αφού έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση», κατέληξε ο δήμαρχος, «σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, από ιδίους πόρους έργων και μελετών ανασκαφών, αποκάλυψης και ανάδειξης των μνημείων του δήμου μας, αποδεικνύει έμπρακτα την τεράστια σημασία που δίνουμε σ’ αυτή την πτυχή οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας».

Δημοσίευση: Οκτωβρίου 04, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΙΑΤΟ: Συζήτηση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator