Ο ΚΥΡ πήρε παράσημο από τον Παυλόπουλο και του απάντησε όπως πρέπει

0Ο Ιωάννης Κυριακόπουλος είναι σε όλους μας γνωστός ως ΚΥΡ. Πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν την πολιτική γελοιογραφία στη χώρα μας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο ΚΥΡ τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για το σύνολο της δουλειάς του, σε βράβευση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον κ. Κυριακόπουλο, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι με τα σκίτσα του και τα κείμενα που τα συνοδεύουν, "έχει αποδείξει ότι εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι, πρωτίστως και διαχρονικώς, το χιούμορ στην πιο αυθεντική του έκφραση".

Πρόσθεσε πως "το χιούμορ ως βασικό στοιχείο της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Δικαίως, λοιπόν, συγκαταλέγεστε μεταξύ των κορυφαίων γελοιογράφων της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σας απονέμεται κατ' αξίαν το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος".

Από τη δική του πλευρά ο ΚΥΡ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκ μέρους των συναδέλφων του, διότι, όπως ανέφερε, "με την βράβευση αυτή βραβεύεται το χιούμορ, το ελληνικό χιούμορ, το οποίο πάντοτε στάθηκε στο ύψος του και αντάξιο όλης της ελληνικής παιδείας".

Και κατέληξε υπενθυμίζοντας μια φράση της Ελένης Βλάχου, η οποία έλεγε: "δείξτε μου τις γελοιογραφίες μιας χώρας και θα σας πω τι πολίτευμα έχουν".

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να του αφιερώσει και μια γελοιογραφία μέσα από το προσωπικό του site. "Δεν είναι οξύμωρο, σε μια χώρα ανέργων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να λέγεται ΠΡΟΚΟΠΗΣ", γράφει σχετικά:

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Κυριακόπουλος (γνωστός ήδη από το 1964 ως ΚΥΡ) θεωρείται πρωτοπόρος στη μετεξέλιξη της ελληνικής γελοιογραφίας σε κόμικς πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου.


Κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης καθιερώθηκε με τα μινιμαλιστικά του σκίτσα με τα οποία καυτηρίαζε και καυτηριάζει με τον πιο συνοπτικό αλλά και περιεκτικό τρόπο, όλες τις ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές της εποχής, του τότε και του τώρα. Ο ΚΥΡ έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ, το 1981.

Γελοιογραφία: ΚΥΡ, Αλλαγή μ’ακούς, Κάκτος 1982:


Στα αιτήματα των φοιτητών εστιάζει ο ΚΥΡ, το 1988, με το σύνθημα του Πολυτεχνείου ελαφρώς παραλλαγμένο (Και το Καστρί Χτενίζεται, εκδ. Κάκτος):

Στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται η κυκλοφορία του νέου ημερολογίου του ΚΥΡ για το 2017 με τίτλο "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ… ΠΟΥΘΕΝΑ!" από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Το σκίτσο για τη βράβευση από τον Προκόπη Παυλόπουλο, αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ΚΥΡ, i-kyr.gr
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 21, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο ΚΥΡ πήρε παράσημο από τον Παυλόπουλο και του απάντησε όπως πρέπει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator