Στον «πάτο» της απασχόλησης πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

0Παρόλο που τα στοιχεία για τη συνολική ανεργία στην Ευρωζώνη, τα οποία πρόκειται να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν πτώση σε χαμηλό πενταετίας, συγκεκριμένα στο 10%, η Ελλάδα αδυνατεί να ακολουθήσει, εμφανίζοντας τραγικούς αριθμούς στον τόμεα της εύρεσης εργασίας για τους ήδη ανέργους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της ΕΕ, πάνω από το 94% των Ελλήνων που ήταν άνεργοι στο δ' τρίμηνο του 2015, δεν κατάφεραν να βρουν εργασία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, που αποτελεί μακράν τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, η οποία επισκιάζει ακόμα και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα της eurostat, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης στα άτομα που παρέμειναν άνεργοι το α' τρίμηνο του 2016 με 94,6%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 82,3% και η Σλοβακία με 81,4%. Την ίδια στιγμή, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 50%-65%, με τη Γαλλία να έχει 63%, την Ολλανδία 53,9% και την Αυστρία 58%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μικρότερο αριθμό ατόμων που πέρασαν στην ανεργία το ίδιο διάστημα, με μόλις 4,3%, ποσοστό μεγαλύτερο μόνο από της Βουλγαρίας που έχει 3,2%.

Τα στοιχεία της εργασίας δείχνουν επίσης έντονες διαφορές στις προοπτικές που υπάρχουν στις βόρειες οικονομίες του «πυρήνα» της ευρωζώνης σε σχέση με την περιφέρεια, όπως σχολιάζει ο Mehreen Khan στους Financial Times.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να ανησυχεί τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς αντανακλά επίσης το φαινόμενο της αποτυχίας να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας όσοι μένουν εκτός του εργατικού δυναμικού για παρατεταμένη περίοδο.

Πρόκειται για τη διαδικασία της «υστέρησης», κατά την οποία οι άνεργοι χάνουν σταδιακά τις ικανότητές τους ώστε τίθενται εκτός εργατικού δυναμικού πλήρως, κάτι που συμβάλλει σε μακροχρόνια χαμηλή δυναμική ανάπτυξης και σε χρονίως υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ιταλία είχε το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων που υπάγονται σε «αδράνεια», σε ποσοστό που κυμάνθηκε στο 37,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Το ανενεργό ποσοστό του εργατικού δυναμικού μπορεί να περιλαμβάνει φοιτητές, συνταξιούχους και όσους έχουν σταματήσει απλά να ψάχνουν για δουλειά.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 05, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στον «πάτο» της απασχόλησης πανευρωπαϊκά η Ελλάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator