Προς εθνικοποίηση οι Γερμανικές Τράπεζες;

0Του Κωνσταντίνου Βέργου

Μέχρι πρόσφατα, οι φωνές που προειδοποιούσαν ότι οι Γερμανικές Τράπεζες, αλλά και γενικότερα το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι έτοιμες για την κρίση που έρχονται αντιμετωπίζονταν σαν μια απελπισμένη προσπάθεια αντιευρωπαϊστών να αποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως πλέον, στις φωνές προστίθενται και εκείνες Γερμανών οικονομολόγων. Μήπως και αυτοί υπερβάλλουν;

Ο Martin Hellwig, διευθυντής του έγκυρου και πασίγνωστου παγκοσμίως ινστιτούτου Max Planck σε αποκλειστική συνέντευξη του στην έγκυρη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε δήλωση-βόμβα. Δήλωσε ότι παρότι η Γερμανική κυβέρνηση στο παρελθόν είχε διασώσει με τα χρήματα των φορολογουμένων τράπεζες μόνο κάτω από εξαίρετες συνθήκες, πρέπει αυτό να το επαναλάβει στην κρίση που έρχεται αν αυτό χρειαστεί, και μάλιστα γενικευμένα! Όπως δήλωσε, η Σουηδική κυβέρνηση έκανε διάσωση Τραπεζών το 1992, μια «προσωρινή εθνικοποίηση», και προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει και στην Γερμανία σε περιπτώσεις τραπεζών των οποίων η άτακτη χρεοκοπία οδηγεί σε «σημαντικούς συστημικού κινδύνους»!

Σε ποιες όμως ακριβώς τράπεζες αναφέρεται ο διευθυντής του ινστιτούτου Max Planck; Μα φυσικά στην Deutsche Bank! Αναμφίβολα, ο διευθυντής του ινστιτούτου εκφράζει μια πολιτική λύση στα προβλήματα των τραπεζών που είναι γνωστό ότι εξυπηρετεί τους μεγαλοτραπεζίτες, ο μουτζούρης να περάσει στα μεγάλα κορόιδα τους φορολογουμένους! Αλλά το ανησυχητικό δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Σίγουρα δεν θα είχε κάνει κάποια δήλωση αν δεν εκτιμούσε ότι όντως υπάρχουν κίνδυνοι και αυτοί οι κίνδυνοι είναι προ του πυλών! Οι δηλώσεις για χρεοκοπίες δεν γίνονται τυχαία, αλλά΄προετοιμάζουν το κλίμα για κάτι που έρχεται άμεσα! Μήπως όμως αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός;

H Deutsche Bank είχε την μεγαλύτερη έλλειψη κεφαλαίων, ύψους 19 δισ. ευρώ, σε μελέτη των 51 συστημικών Ευρωπαϊκών τραπεζών που έγινε με τα κριτήρια με τα οποία η Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (U.S. Federal Reserve) χρησιμοποίησε για τα stress tests, σύμφωνα με μελέτη, ενός άλλου ινστιτούτου, του κορυφαίου Γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW! Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα του ινστιτούτου οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν σε νέα κρίση, στην κρίση που έρχεται! Η μελέτη που διεξήχθη από τους κορυφαίους καθηγητές Sascha Steffen και Acharaya, χρησιμοποίησαν παράλληλα και τη μεθοδολογία του European Banking Authority (EBA) που χρησιμοποιήθηκε το 2014, έδειξε έλλειψη 123 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα μεγαλύτερα «κενά κεφαλαίων» πρωτίστως στην Deutsche Bank, και μετά στην Societe Generale και την BNP Paribas!

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο προβληματισμός που ξεκίνησε προ πολλού για την κεφαλαιακή επάρκεια των Ευρωπαϊκών και δη των Γερμανικών τραπεζών, δυστυχώς είναι βασισμένος στην πραγματικότητα, και ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν τα συντηρητικότερα μοντέλα, τα κεφάλαια που έχουν οι τράπεζες αυτές δεν θα φτάνουν, σε μερικές περιπτώσεις ούτε για…τσιχλόφουσκες!
Τα παραπάνω δείχνουν όχι μόνο ότι η πολιτική Σόιμπλε όχι μόνο κατάφερε την φτωχοποίηση του 1/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατέστρεψε τις εταιρίες σε όλη την ΕΕ, και για αυτό τα κεφάλαια των Τραπεζών είναι πλέον αδύναμα να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση. Δείχνει επίσης εκείνο που έχουμε εκτιμήσει, ότι η κρίση θα είναι όχι απλά τρομακτική, αλλά ότι δυστυχώς βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέτοιμη και πιο αδύναμη, και ο μουτζούρης, για άλλη μια φορά, θα φτάσει όχι μόνο σε ομολογιούχους, μετόχους τραπεζών και καταθέτες αλλά και στους παλιούς γνωστούς ‘χρηματοδότες’ του «λεφτόδεντρου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μεγάλα κορόιδα, τους 510 εκατομμύρια Ευρωπαίους φορολογουμένους! Σε όλους εμάς!

* O Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Αυγούστου 21, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προς εθνικοποίηση οι Γερμανικές Τράπεζες;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator