ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

0



Σύμφωνα με έκθεση του Μητρώου ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας τα νερά στις θάλασσες του Δήμου Κορινθίων είναι σε εξαιρετική ποιότητα ΚΑΙ απο την πλευρά του Κορινθιακού αλλά και απο την πλευρά του Σαρωνικού.
Οι μετρήσεις έγιναν το 2015 και φορούν 6 ακτές:
ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΝΤΑΡΕ
ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΝΗΣ 1
ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΝΗΣ 2
ΜΙΚΡΟ ΑΜΜΟΝΙ
ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ
ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΛΕΧΑΙΟ

Η έκθεση του 2015 περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης κατόπιν κατάλληλης στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων της τρέχουσας (2015) και των τριών προηγούμενων κολυμβητικών περιόδων (2012 – 2014), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.

ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Από το σύνολο των 1542 σημείων δειγματοληψίας αξιολογήθηκαν τα 1508, καθώς το 2015 παρακολουθήθηκαν για πρώτη φορά 34 νέα σημεία.Τα νέα σημεία για το 2015 δεν αξιολογήθηκαν, καθώς δεν έχει ληφθεί ο ελάχιστoς αριθμός δειγμάτων που ορίζει η Οδηγία.
Παρόλα αυτά, από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρείται ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα,
τηρώντας τα αντίστοιχα όρια εξαιρετικής ποιότητας.
Για τα 1508 σημεία προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1499 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», εκ των οποίων τα 2 βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα 1497 σε παράκτια ύδατα. 9 σημεία χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», εκ των οποίων και τα 9 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα.
Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας».
Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα μας. Εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολύ καλά αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των 2-3 καλύτερων στην Ευρώπη.

Η μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομοθεσία περιοριζόταν στη χρήση της περιοδικής παρακολούθησης συγκεκριμένων μικροβιολογικών παραμέτρων στα νερά, ως αποκλειστικού εργαλείου για την τεκμηρίωση της καταλληλότητας των υδάτων για κολύμβηση.
Η γενικότερη κατάσταση του χερσαίου τμήματος τόσο ως προς τις δραστηριότητες που επιτελούνται όσο και ως προς την επάρκεια των μέτρων αποτροπής της απόρριψης ρυπαντικών φορτίων, που δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων, δεν συνυπολογίζονταν.

Την αδυναμία αυτή θεραπεύει η κατάρτιση του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης (περίπου 1400 ακτές σε όλη τη χώρα), έργο που εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στόχος του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, η αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και η αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων.
Το μητρώο ταυτοτήτων αποτελεί οδηγό για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μόλυνσης στα νερά κολύμβησης και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αντίστοιχων πόρων.

Μέσω του διαδραστικού ιστοτόπου επιτυγχάνεται η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα των νερών και των διαχειριστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά περίπτωση και η αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και του ευρύτερου κοινού.

Δημοσίευση: Ιουλίου 10, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator