Ο κύβος ερρίφθη για τα απορρίμματα: Τι θα πουν Περιφέρεια - κυβέρνηση; - ΒΙΝΤΕΟ

0



Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ομονόησαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έλαβαν ίσως την πρώτη σημαντική απόφασή τους για τα απορρίμματα.

Ύστερα από πολλές συνεδριάσεις, στις οποίες δηλωνόταν η πρόθεσή τους για στοίχιση σε κοινή γραμμή αλλά καμία απόφαση δεν είχαν λάβει ως προς αυτό, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο συλλογικό όργανο του ΦοΔΣΑ κατάφεραν να πάρουν μια ομόφωνη απόφαση υπερψηφίζοντας τη μελέτη για τον ΠΕΣΔΑ μετά τις αλλαγές που έγιναν από τον μελετητή στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Με την απόφαση αυτή οι δήμαρχοι έκαναν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά ακόμα έπονται πολλά βήματα ως την ολοκλήρωση του έργου. Επόμενο βήμα που καλούνται να κάνουν είναι να υλοποιήσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ.

Στη συνεδρίαση φυσικά δεν έλειπαν οι εντάσεις, με τους δήμαρχους να ζητούν την τήρηση κάποιων όρων, όπως να γίνεται μηχανική διαλογή των απορριμμάτων στους Δήμους προτού φύγουν για τις κεντρικές ομάδες διαχείρισης για την ομόφωνη απόφαση.

Ο κ. Σκαντζός μέλος του ΦοΔΣΑ προέβη σε ερωτήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με την εγγυημένη ποσότητα με το προεδρείο να αναζητεί μια σύντομη απόφαση διά συνοπτικών διαδικασιών, αναφέροντας: «Είμαστε στην πηγή» και κάνοντας λόγο για το ότι έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να πάρουν μια απόφαση.

Ύστερα από περίπου 2 ώρες συνεδρίασης τα μέλη σε λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς να γίνει ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν ομόφωνα την έγκριση του ΠΕΣΔΑ μετά χειροκροτημάτων, κίνηση η οποία έδειχνε την απόγνωση και το άγχος που είχαν για να λήξει αυτό το ζήτημα. Λες και οι δήμαρχοι ήταν αθλητές και κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να κόψουν το νήμα του τερματισμού. Το θέμα είναι όμως ότι τώρα έγινε η αρχή και υπάρχουν ακόμα πολλά νήματα να κόψουν ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο.

Η ομόφωνη αυτή απόφαση είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των δημάρχων οι οποίοι δείχνουν ένα καλό πρόσωπο στην κυβέρνηση, δημιουργώντας μια αίσθηση αξιοπιστίας για να δοθεί η χρηματοδότηση και να γίνει επιτέλους το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα έργο το οποίο έχει καθυστερήσει επικίνδυνα και είναι ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Το ζήτημα είναι τώρα η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις μελέτες των δημάρχων και να δώσει τα χρήματα όπως έχει δεσμευτεί για να γίνουν τα έργα που απαιτούνται στους Δήμους για την ορθή και περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να βρήκε σύμφωνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου λίγη ώρα μετά την απόφαση εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είναι κοινά πλέον αποδεκτό απ' όλους ότι η μοναδική λύση του μεγαλύτερου και διαχρονικότερου προβλήματος είναι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων»

Σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η οποία πιθανότατα θα δείξει την πορεία της απόφασης των δημάρχων και εν γένει την πορεία του έργου.

Θα λέγαμε ότι η μπάλα βρίσκεται στη σέντρα και κάποιος πρέπει να την κλοτσήσει για να πάμε πάρα κάτω και για να μπει επιτέλους το «γκολ» της διαχείρισης.

Έφ.Κ



ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουλίου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο κύβος ερρίφθη για τα απορρίμματα: Τι θα πουν Περιφέρεια - κυβέρνηση; - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator