Εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από τους δημάρχους της Πελοποννήσου

0Ομόφωνα ενέκριναν το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα μέλη του συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προτάσσοντας την αποκεντρωμένη διαχείριση.

Η «ιστορική συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ», όπως την χαρακτήρισαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης. Κατά τη διάρκειά της, δεν έλειψαν κάποια στιγμή οι υψηλοί τόνοι αλλά έληξε με χειροκροτήματα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρουσίαση του ΠΕΣΔΑ από το μελετητή, ο οποίος ενσωμάτωσε τις αναγκαίες αλλαγές που είχαν προτάξει τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
Έτσι, στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του φορέα, απαλείφθηκε κάθε αναφορά στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, ενώ αποσύρθηκε ο όρος «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», καταγράφηκε όμως ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα φθάνει τις 100 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.
Επιπλέον, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, για την συνολική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, και ορίζεται πως οι μονάδες διαχείρισης θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα - μία ανά περιφερειακή ενότητα - χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης, πλην Λακωνίας όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την περιοχή της Σκάλας του δήμου Ευρώτα. Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι οι δήμοι θα προωθήσουν την ανακύκλωση.
Ακόμη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, τόνισε ότι δεν δέχονται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης, και ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης υπογράμμισε σε έντονο ύφος (και απαντώντας ουσιαστικά όπως είπε, σε δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη από την Αρχαία Ολυμπία), ότι δεν δέχονται στη Μεγαλόπολη δημιουργία χώρου ταφής υπολειμμάτων.
Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε πως το επόμενο στάδιο είναι η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του νέου ΠΕΣΔΑ, που ενεκρίθη χθες και αναμένεται - σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο μελετητής - να είναι έτοιμη σε δέκα περίπου ημέρες.
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένη δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την απόφαση του ΦΟΔΣΑ, που αφορά το νέο ΠΕΣΔΑ, και μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη για τους Πελοποννήσιους» την απόφαση του Φορέα.
Η αντιπεριφερειάρχης στη γραπτή της δήλωση υπογραμμίζει ότι, «είναι κοινά πλέον αποδεκτό απ' όλους, ότι η μοναδική λύση του μεγαλύτερου και διαχρονικότερου προβλήματος, είναι το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Με τη σημερινή απόφαση γίνεται πλέον απ' όλους αντιληπτό, ότι όλοι μαζί προχωράμε στην υλοποίηση του έργου αυτού, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη του ττόπου μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας»
Δημοσίευση: Ιουλίου 19, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από τους δημάρχους της Πελοποννήσου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator