Φιάσκο για Podemos: Γιατί οι Ισπανοί τους γύρισαν την πλάτη

0



Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα: Χρεώθηκαν την αγωνία από το Brexit και την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - Ευαγγελίζονταν ότι θα έφερναν την αλλαγή, αλλά οι Ισπανοί δεν τους πίστεψαν

Οι Ισπανοί ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας και της ήδη δοκιμασμένης αν και δύσκολης "συνταγής" Ραχόι γυρνώντας την πλάτη στο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας "Podemos", το κόμμα που διατυμπάνιζε ότι θα φέρει τον άνεμο της αλλαγής στην ιβηρική χώρα, όπως επισημαίνει ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Ο συνασπισμός των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά κατέκτησε την τρίτη θέση και 71 έδρες. Η δήλωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ενδεικτική της απογοήτευσης που είναι διάχυτη στους κόλπους του κόμματός του. "Ελπίζαμε να τα πάμε καλύτερα", υποστήριξε εμφανώς απογοητευμένος χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οπως εκτιμάται, ο Αλέξης Τσίπρας βύθισε τα ποσοστά του κόμματος του Ιγκλέσιας με τον επικεφαλής του Podemos να πέφτει στην παγίδα. Αρχικά ο Ιγκλέσιας εκμεταλλεύτηκε τη νίκη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δηλώνοντας "φίλος" του Αλέξη Τσίπρα. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε άθελά του στο... λαιμό του το κόμμα του Ιγκλέσιας, το οποίο, απ΄ ότι φάνηκε, χρεώθηκε τα "κακώς κείμενα" της ελληνικής ηγεσίας.

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Βρετανία και την ΕΕ, το ισπανικό κόμμα που πρόσκειται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε χτες την τρίτη θέση με τη δύναμή του να ξεφουσκώνει. Μόνο μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είχε αποτυπώσει επιτυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή το Podemos να έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο στην 14η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η άνοδος και η πτώση του Podemos

Το κόμμα του Ιγκλέσιας ευαγγελιζόταν ότι θα φέρει τον άνεμο της αλλαγής πριν από δυόμισι χρόνια, όταν έλαβε σάρκα και οστά. Το 2014 το Podemos ιδρύθηκε από αριστερούς ακαδημαικούς και διατηρούσε μία έντονη σχέση με το κίνημα ων Ισπανών "Αγανακτισμένων". Είχε θέσει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές από το ευρωπαικό κοινοβούλιο του 2014 και πέτυχε το 8% των ψήφων, κατακτώντας πέντε έδρες. Η παρουσία του αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη στα αποτελέσματα για την Ισπανία καθώς το κόμμα είχε ιδρυθεί μόλις τρεις μήνες από τις εκλογές. Μετά τον ελληνικό δημοψήφισμα άρχισε τις κωλοτούμπες.

"Έχουμε μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς όμως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είμαστε μία οικονομία πολύ πιο ισχυρή στην ευρωζώνη και μία χώρα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς συγκρίσεις", επεσήμανε τον Ιούλιο του 2015 ο επικεφαλής του "Podemos". Στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από την απογοήτευση που επικρατεί στην Ισπανία με τα μέτρα λιτότητας, οι Podemos δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν το δημόσιο λόγο τους που είναι κατά βάση καταγγελτικός.

Ενα από τα σενάρια -αν και όχι το επικρατέστερο- το πορτογαλικό μοντέλο εξουσίας

Για το Podemos, η εξουσία φαντάζει πλέον σαν ένα όνειρο θερινής νυκτός . Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές στην Ισπανία, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Unidos Podemos απομακρύνεται δεδομένου ότι δεν κατάφεραν τελικά από κοινού να εξασφαλίσουν από μαθηματική άποψη την απόλυτη πλειοψηφία.

Θεωρητικά πάντως θα μπορούσαν να συνασπισθούν με ανεξάρτητους βουλευτές ή μικρότερα τοπικά κόμματα αριστερού προσανατολισμού. που εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο, αν και αυτό το σενάριο φαντάζει επίσης αρκετά δύσκολο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, με ποσοστό 21,1% οι Podemos εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι καθώς έχουν απολέσει πάνω από ένα εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Δημοσίευση: Ιουνίου 27, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φιάσκο για Podemos: Γιατί οι Ισπανοί τους γύρισαν την πλάτη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator