Εκλογικός νόμος: Το νέο... κόλπο του Τσίπρα

0



Για τις συνταγματικές αρλούμπες με τα δημοψηφίσματα για την αναθεώρηση τα γράψαμε και σας ενημερώσαμε. Είναι μια ανοησία η οποία ξεκάθαρα συντηρείται προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα και να ασχολείται ο κόσμος με άλλα πράγματα αντί με τα προβλήματα που έχει. Κούνια που τους κούναγε βεβαίως αν νομίζουν ότι οι πολίτες ασχολούνται με τα άρθρα του Συντάγματος κι όχι με τους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση ή τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε αλλά τώρα θα ισχύσει έως το 2031 και βλέπουμε.

Δεν έχει νόημα λοιπόν να ασχολούμαστε με την Συνταγματική Αναθεώρηση, αυτή θα γίνει από την επόμενη βουλή και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα, να συζητηθεί για πολλούς μήνες και να κατατεθούν οι προτάσεις όλων των κομμάτων.

Το νέο «μεγάλο κόλπο» που στήνει o Τσίπρας λέγεται «εκλογικός νόμος» και καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν και στη ΝΔ για να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν.

Ο Τσίπρας έχει έτοιμο ένα σχέδιο σωτηρίας του ιδίου μέσω αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο λέει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για αναλογικότερο, κι όχι καθαρά αναλογικό, εκλογικό σύστημα.

Θα είναι κοντά στο πορτογαλικό μοντέλο όπως μαθαίνουμε, θα έχει το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα αλλά διαφορετικά. Ενδεχομένως να είναι μικρότερο και να το παίρνει ένα κόμμα με ποσοστό πάνω από 40% ή 42%, πράγμα απίθανο αυτή την περίοδο να συμβεί.

Επίσης, ακούγεται ότι θα προταθεί η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 ώστε να δείξει η κυβέρνηση πως μειώνει τα έξοδα του κράτους ενώ θα «σπάσουν» και οι μεγάλες περιφέρειες όπως η Β' Αθήνας.

Το σύστημα αυτό, αν και όχι απλή αναλογική, είναι ελκυστικό για τα μικρά κόμματα που θα κληθούν να ψηφίσουν ή όχι. Όπως ξέρουμε για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές χρειάζονται τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 200 βουλευτές. Με τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να έχουν 153 απαιτούνται ουσιαστικά άλλοι 47 για να περάσει η πρόταση. Η ΝΔ έχει μόνο 75 για να μπλοκάρει μια τέτοια διαδικασία οπότε αν όλα τα μικρά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, ο Λεβέντης, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, ακόμη και η Χρυσή Αυγή ψηφίσουν υπέρ τότε πάμε σε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές χωρίς η ΝΔ να μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις.

Δηλαδή, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η ΝΔ εμφανίζεται το απόλυτο φαβορί να κυβερνήσει έρχεται μια νέα πρόταση που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και βεβαίως που δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ουσιαστικά ο Τσίπρας ανοίγει έτσι ορθάνοιχτο παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε των δύο πρώτων κομμάτων είτε με τα μικρά. Τι θα γίνει π.χ. αν βγει πρώτη η ΝΔ και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση; Θα πάρει την εντολή ο δεύτερος, δηλαδή ο Τσίπρας και θα προσεγγίσει όλους τους κεντροαριστερούς για να σχηματίσουν κυβέρνηση «προοδευτικών δυνάμεων» όπως έλεγε κάποτε και το ΠΑΣΟΚ. Στην απέξω δηλαδή η ΝΔ, στον αφρό ο Τσίπρας αντί για το... εδώλιο ή στην καλύτερη για εξορία.

Υπάρχει, όμως και το άλλο σενάριο. Αν στη Βουλή δεν βρεθούν οι 200 βουλευτές έρχεται ο μάγκας Αλέξης, μας ρίχνει ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα «θέλετε απλή αναλογική ή όχι», κατασυκοφαντεί τη ΝΔ που δεν θα θέλει, στήνει το σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού και κερδίζει με 80% - 20%. Ποιο κόμμα μετά θα τολμήσει να πει όχι στην απλή αναλογική που ζήτησε ο ελληνικός λαός;

Όλο, λοιπόν, το παιχνίδι των τελευταίων ημερών εκτός από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης είναι πώς θα διασωθεί ο Τσίπρας και η παρέα του. Πώς θα μας «κατσικωθεί» και δεν θα φεύγει ούτε με ελικόπτερο.

Και καλά θα κάνει η ΝΔ να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό πρόβλημα από το να ασχολείται (και μάλιστα καθυστερημένα) με τις «ανοησίες» του Φίλη που κι αυτές αποπροσανατολίζουν.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουνίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εκλογικός νόμος: Το νέο... κόλπο του Τσίπρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator