Με... ένα νόμο κι ένα άρθρο οδηγούν την Ελλάδα στα τάρταρα

0



Με... ένα νόμο κι ένα άρθρο θα περάσει η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου τη συμφωνία που έκλεισε χθες με τους δανειστές, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει πουθενά για το χρέος ενώ ανοικτά είναι τα πάντα για τον «κόφτη». Το... εύκολο κομμάτι για τους δανειστές, τραγικό για τους Έλληνες, είναι τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που πέρασαν από τον έλεγχο της τρόικας, αξιολογήθηκαν, μετρήθηκαν και κρίθηκαν επαρκή.

Πώς αλλιώς να γινόταν... 5,4 δισ. ευρώ είναι αυτά. Η κυβέρνηση στα τέσσερα τα έδωσε όλα όσα της ζήτησαν συναινώντας σε ένα πακέτο 17 προαπαιτούμενων μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό και οι φόροι – λαιμητόμος της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, συμφωνήθηκε:

•Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.

•Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.

•Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

•Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.

•Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή το υπερταμείο στο οποίο θα πάει όλη η περιουσία του δημοσίου, ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης.

Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ο Ντ. Κοστέλο, θα είναι «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».

Όχι για να μη νομίζουμε ότι πανηγυρίζοντας θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τι έρχεται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει το 18ο προαπαιτούμενο ήτοι ο δημοσιονομικός «κόφτης» καθώς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Σημεία αιχμής δεν είναι τόσο ότι θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα, αλλά τα μέτρα που θα προβλέπει. Λέγεται ότι θα ενεργοποιείται άμεσα, με το που θα διαπιστώνεται η δημοσιονομική απόκλιση και θα ξεκινούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου καθώς και πιθανές νέες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές, όπως πρόσφατα είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Τα 17 προαπαιτούμενα πρέπει να νομοθετηθούν πριν την 24η Μαίου, όπως και ο «κόφτης» με ανοικτό το σημείο αν θα νομοθετηθούν και συγκεκριμένα μέτρα ή θα είναι γενικά ώστε να μην ξέρουν τι ψηφίζουν οι βουλευτές. Γιατί εκεί θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών ακόμη και σε στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.λπ.

Μεγάλη συζήτηση θα γίνει για το χρέος, που δεν πρόκειται να κλείσει τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση δηλαδή εξαναγκάζεται στο να πάρει σκληρά μέτρα με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ελάφρυνση.

Και τα δύσκολα συνεχίζονται. Η αξιολόγηση, η επιτήρηση, το μνημόνιο δηλαδή θα είναι συνεχές και εις το διηνεκές. Τα επόμενα προαπαιτούμενα θα είναι βαριά: Ενδεικτικά ο Κοστέλο ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρείας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία κ.λπ.

Βεβαίως, μη νομίζετε ότι θα μάθετε από την επίσημη κυβέρνηση τα μαύρα μαντάτα. Ούτε ότι από την 1η Ιουνίου αυξάνονται καύσιμα, Ι.Χ., τσιγάρα, ούτε ότι από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%. Αυτό που θα παίξει επικοινωνιακά το Μαξίμου είναι ότι «πέτυχε» να πάρει δόση 7 δισ. συν 4 δισ. για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, το ποσό της δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί θα κυμαίνεται περί τα 10 - 11 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Μαΐου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με... ένα νόμο κι ένα άρθρο οδηγούν την Ελλάδα στα τάρταρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator