ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ

0




Επιθεώρηση στα έργα του αυτοκινητόδρομου «Μαλιακός – Κλειδί» και του αυτοκινητόδρομου Ε-65 πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα, σειρά παραγωγικών και εποικοδομητικών συναντήσεων με τους Βουλευτές των Νομών που επισκέφτηκε, τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστό και Στερεάς Ελλάδας, κ. Κ. Μπακογιάννη και τους Δημάρχους των περιοχών.

Ο Γ. Δέδες στις δηλώσεις του υπογράμμισε ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την παράδοση των σπουδαίων αυτών έργων τον Μάρτιο του 2017. «Χαρακτηρίζεται ως εθνικός αυτός ο στόχος διότι αφ’ ενός αποφεύγουμε την επιστροφή τεράστιων χρηματικών ποσών και προστίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφ’ ετέρου διότι παραδίδουμε επιτέλους αυτά τα έργα στους πολίτες προκειμένου να βιώσουν τα αναπτυξιακά τους ωφελήματα» δήλωσε ο κ. Δέδες. «Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και η Γενική Γραμματεία Υποδομών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο και τους κατασκευαστές μέσα από ένα επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων. Το κομμάτι του Ε65 που θα ολοκληρωθεί πρώτο τον Μάρτιο του 2017, είναι το μεσαίο τμήμα του οδικού άξονα Τρίκαλα – Λαμία, ένα κομμάτι που λειτουργικά δεν θα έχει την επάρκεια της σύνδεσης με τα υπάρχοντα εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων. Αυτή είναι μία στρέβλωση που είναι συνέπεια άστοχων πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Γι αυτό είναι άμεση ανάγκη να συμπληρωθεί με την προέκτασή του, το Λαμία – Ξυνιάδα. Το νότιο αυτό τμήμα του Ε65 έχει ήδη προενταχθεί στο ΣΕΣ με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 320εκ€. Σύντομα θα έχουμε την τελική έγκριση της υλοποίησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέσα στο τρέχον έτος, να ξεκινήσουν οι εργασίες με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 3 περίπου χρόνια. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία: Οι στόχοι ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων είναι άμεσοι, επιτακτικοί και δεν επιδέχονται αναβολή ούτε μίας ημέρας. Όλες οι δυνάμεις, και του Υπουργείου και των κατασκευαστών και των αυτοδιοικητικών φορέων, έχουν συστρατευθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Να παραδώσουμε τα έργα στους πολίτες έγκαιρα και με τεχνική αρτιότητα».

Ξεκινώντας από τα Τέμπη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών δήλωσε ότι οι σήραγγες θα είναι έτοιμες τον Μάρτιο του 2017. Συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Δήμαρχο Τεμπών, κ. Κώστα Κολλάτο, ο Γ. Δέδες επιθεώρησε τις εργασίες στην οδική σήραγγα, είδε τον κόμβο του Πυργετού, πήγε στην Αγία Παρασκευή, ανέβηκε στη δρεζίνα με την οποία μετέβη στην Ιτέα και έπειτα βρέθηκε στα Αμπελάκια. Στις δηλώσεις του επεσήμανε πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για τον κόμβο της Ραψάνης, ικανοποιώντας έτσι ένα σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο σημείωσε πως η περιοχή των Τεμπών γίνεται προορισμός, ενώ στην ατζέντα της κουβέντας με τον κ. Κολλάτο μπήκαν όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου των Τεμπών. Ο Γ. Δέδες ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως η Γενική Γραμματεία Υποδομών θα ενισχύσει οικονομικά το πλάνο του Δήμου στο έργο ανάπλασης της Κοιλάδας των Τεμπών και αναφέρθηκε στη δημιουργία ενδιάμεσου προαστιακού σταθμού στην Ιτέα, που θα δώσει τη δυνατότητα επισκεψιμότητας, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος εξήρε την προσπάθεια του Γ. Δέδε καθώς είπε πως από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του έδειξε ιδιαίτερο και συστηματικό ενδιαφέρον και για το Δήμο και για τα έργα που συντελούνται.

Ο Γιώργος Δέδες στη συνέχεια βρέθηκε στα Τρίκαλα, όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου και την επόμενη ημέρα συνοδευόμενος από τους Βουλευτές κα. Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Σάκη Παπαδόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Χρήστο Σινάνη και στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας ξεκίνησε αυτοψία στον Ε-65 από το Γλίνος Τρικάλων, στη γέφυρα Πηνειού του Ε65. Εκεί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του έργου για το κατασκευαστικό κομμάτι και κατόπιν ο Γενικός Γραμματέας, αφού αναφέρθηκε στην εξέλιξη των έργων του Ε65, δήλωσε:
«Στο πλαίσιο των διαρκών θεσμικών συναντήσεων που έχουμε τόσο με τους τοπικούς Βουλευτές όσο και με την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής, προσπαθούμε, ως Υπουργείο και ως Γενική Γραμματεία Υποδομών, να συμβάλουμε στη λύση των σημαντικών αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Η αποκατάσταση της γέφυρας της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας είναι ένα τέτοιο θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο υπουργός κ. Σπίρτζης. Ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργείο κονδύλιο ύψους 4,7 εκ € προς την Περιφέρεια, η οποία θα εκτελέσει το έργο. Επίσης, όσον αφορά σε ζητήματα φυσικών καταστροφών που είχαν επισυμβεί στα όρια της περιφέρειας Θεσσαλίας, χρηματοδοτήσαμε το Δήμο Σκοπέλου με 1,7 εκ.€, τόσο για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, όσο και γα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Μέσα από το ΠΔΕ του 2016 θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο οικονομικά αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης στη Σκόπελο. Επιπλέον, μέσα στο Μάιο δημοπρατείται η οριστική εργολαβία αποκατάστασης – αναβάθμισης της λειτουργικότητας του φράγματος της Γυρτώνης, ένα έργο της τάξης των 8,5 εκ € που θα δώσει λύση σε ένα σημαντικό αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε θερμά το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε και υπογράμμισε: «Υπάρχει μια άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Προσπαθούμε σε μια δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα να ανταποκριθούμε σε μια σειρά ζητημάτων. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που βρίσκεται εδώ ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ο Γιώργος Δέδες και είναι ευχάριστο που προχωράει το έργο της Ε65. Με χαρά ενημερωθήκαμε για στις προθέσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να συνεχιστεί η Ε65 στο τμήμα Ξυνιάδα- Λαμία έτσι ώστε να μη μείνει τυφλός ο αυτοκινητόδρομος.
Παράλληλα συζητήσαμε για τον κόμβο που δημιουργείται στον Πυργετό και ο οποίος δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, αλλά και τον σταθμό του προαστιακού που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ιτέα, ζητήματα τα οποία διεκδικήσαμε με τον Δήμο Τεμπών και πλέον με τη στήριξη του Υπουργείου γίνονται πραγματικότητα. Η ατομικότητα σκοτώνει την πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα. Οι συνεργασίες και οι συνέργειες δίνουν λύσεις».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών έφτασε στη Λαμία, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Φθιώτιδας, Αποστόλη Καραναστάση, Θανάση Μιχελή και Γιάννη Σαρακιώτη. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη και τους Δημάρχους Αμφίκλειας-Ελάτειας Γιώργο Γώγο, Λοκρών Νίκο Λιόλιο, Μώλου Γιάννη Συκιώτη, Μακρακώμης Θύμιο Παπαευθυμίου και τον Αντιδήμαρχο Στυλίδας, Κώστα Φούντα.

Ο κ. Σταυρογιάννης καλωσορίζοντας τον Γ. Δέδε αναφέρθηκε στην άριστη και παραγωγική συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά του ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του πρώτου κυκλικού κόμβου της πόλης της Λαμίας που αποφορτίζει ένα μεγάλο τμήμα της κυκλοφορίας και ανακοίνωσε πως μέσα σε δύο μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή και του δεύτερου κυκλικού κόμβου που συμπληρώνει το έργο.

«Μόνο μέσω μιας στενής σχέσης συνεργασίας με τους φορείς της αυτοδιοίκησης μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αναπτυξιακή ωφελιμότητα των έργων που εκτελούνται στην Περιφέρεια. Οι κεντρικές πολιτικές του Υπουργείου πρέπει να συμπλέκονται με τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές ώστε να παράξουν σε αυτές τις εποχές των περιορισμένων πόρων, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» δήλωσε.

Η διήμερη περιοδεία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη. Στις δηλώσεις του στη Λαμία ο κ. Δέδες τόνισε την εξαιρετική σχέση συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας του Υπουργείου με τον Περιφερειάρχη, Κ. Μπακογιάννη και απαρίθμησε τις σημαντικότερες εκ των παρεμβάσεων που η Γενική Γραμματεία Υποδομών έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια:

• Συντήρηση της ΠΑΘΕ και του παράπλευρου οδικού δικτύου, αναγκαία εξαιτίας της δραματικής αύξησης της χρήσης τους από βαρέα οχήματα. Για το σκοπό αυτό ήδη διατίθενται 12εκ€ για τη συντήρηση του δικτύου στον άξονα Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων και την περιοχή της Στυλίδας, έργο το οποίο αναλαμβάνει και θα δημοπρατήσει εντός του Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Υποδομών, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 6εκ€ επιπλέον για να πραγματοποιήσει αντίστοιχα έργα σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
• Έναρξη του έργου αποκατάστασης των κρηπιδωμάτων στο λιμάνι της Χαλκίδας.
• Μελέτη για τον οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και μείζονα προτεραιότητα για τη Στερεά Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική θεσμική συνεργασία. Η συνεργασία αυτή, ξεπερνά τα στενά θεσμικά όρια καθώς ο Υπουργός κ. Σπίρτζης και ο κ. Δέδες προσωπικά, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας και οφείλω δημοσίως να τους ευχαριστήσω για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των θεμάτων που μας απασχολούν. Από την εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Δέδες γνωρίζει πως η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένη λόγω μιας στατιστικής στρέβλωσης και ότι μας αναλογούν πολύ λιγότερα χρήματα από ευρωπαικούς πόρους από όσα έχουμε ανάγκη. Αυτό το κενό, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι περιορισμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας, έρχεται και το καλύπτει ο κ. Δέδες με έργα που ξεπερνούν τα 30εκ € για το 2016 και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε δυναμικά και τις επόμενες χρονιές».
Δημοσίευση: Μαΐου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator