Που θα γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

0Και το δημόσιο τομέα θα αγγίξει πλέον η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωση των κρατικών δαπανών. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που φαίνεται και από την έκθεση της Κομισιόν.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.

Σύμφωνα με το Mega, σε ό,τι αφορά στην αναφορά σε προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό θα προκύψει από το "πάγωμα" προσλήψεων, με την εφαρμογή του κανόνας 1:5 και εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης μιλούσαν και για "πάγωμα" μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ποσό ύψους:

- 450 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

- 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις - ασφαλιστικό (φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την "τρύπα" των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές)- 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκτακτη εισφορά (σε ό,τι αφορά στο ύψος αφορολογήτου, στο τραπέζι υπάρχει εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει τον πήχυ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά).

Ειδικά μισθολόγια

Μια πρώτη μείωση στους μισθούς που αφορά στους ένστολους( αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ και η οποία θα έρθει από την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές δεν θα αφορούν μόνο στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους συνταξιούχους. Η αναπροσαρμογή στον υπολογισμό του βασικού μισθού, μαζί με τις μισθολογικές προαγωγές είναι το «κόλπο» για τις έμμεσες μειώσεις.

Ομως, τα «βάσανα» δεν τελειώνουν εδώ αφού τα προληπτικά μέτρα ή «αυτόματος κόφτης δαπανών» από το 2017 και μετά θα αγγίξει ξανά το δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα προβλέπεται αυτόματη μείωση μισθών και συντάξεων.

Το συνολικό πακέτο των 3,4 με 3,6% που προβλέπεται σε δεύτερη φάση και εφόσον πέσουν έξω οι στόχοι μεταφράζεται ως το 2018 σε μειώσεις που θα φτάσουν ως και το 12% στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις εργαζόμενων και συνταξιούχων.

imerisia.gr
Δημοσίευση: Μαΐου 06, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Που θα γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator