Η Σπιναλόγκα το 1935. Σπάνιες εικόνες σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο

0



Χρήστος Δεμέτης

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ένα σπάνιο και καλογυρισμένο ιστορικό ντοκουμέντο από το μακρινό 1935 με πλάνα από την αποικία Λεπρών της Σπιναλόγκα και την γραφική λίμνη του Αγίου Νικολάου.

Το ντοκουμέντο:



Για την ιστορία, το 1905 η Σπιναλόγκα χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη "Μεσκινιά", έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Στο νησί αναπτύχθηκε σταδιακά μια κοινότητα με καφενείο, κουρείο, ακόμα και σινεμά. Κάποιοι παντρεύτηκαν κι έκαναν υγιή παιδιά.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και τους τροφοδοτούσαν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά. Η παράλια περιοχή ήταν οχυρωμένη με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια κλπ, γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων στο συγκεκριμένο μέρος.

Στο νησί δεν μπήκαν Ιταλοί ή Γερμανοί και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα, ενώ ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Η Σπιναλόγκα έκλεισε τελικά το 1957, μετά την ίαση των εναπομεινάντων λεπρών ασθενών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Άλλοι ασθενείς θεραπεύθηκαν και επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και άλλοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για παρακολούθηση στο ειδικό Νοσοκομείο, το Λοιμωδών νόσων που βρίσκεται στο δήμο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ κάποιοι δεν τα κατάφεραν.

Μετά το 1957 για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ.

Πλέον, χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

Το βίντεο αναρτήθηκε από τη σελίδα Festivalaki: Cretan festival of Arts & Culture
Δημοσίευση: Μαΐου 28, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Σπιναλόγκα το 1935. Σπάνιες εικόνες σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator