Σπίρτζης και Δέδες παρέδωσαν το νέο οδικό άξονα Λεύκτρο - Σπάρτη (video)

0



Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο οδικός άξονας Λεύκτρο - Σπάρτη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

«Θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε και στα υπόλοιπα έργα» δήλωσε κατά τα εγκαίνια ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισήμανε ότι ο νέος οδικός άξονας είναι ο πρώτος που παραδίδεται σε κυκλοφορία με Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων εν λειτουργία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες τόνισε πως «σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας και μετά τη σημερινή παράδοση ακολουθεί το καλοκαίρι η σύνδεση με την Μεγαλόπολη και τον Σεπτέμβρη η παράδοση της περιμετρικής της Καλαμάτας που ολοκληρώνει τον Μορέα τον πρώτο αυτοκινητόδρομο που θα παραδοθεί πλήρως και λειτουργικός»

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στο νέο άξονα.




ΣΠΙΡΤΖΗΣ: ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ..

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο αυτοκινητόδρομο «Λεύκτρο – Σπάρτη» και ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των οδικών αξόνων, με Συμβάσεις Παραχώρησης

Παράλληλα, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Σπίρτζης τόνισε ότι μετά από συστηματικές προσπάθειες και σκληρή διαπραγμάτευση του ΥΠΟΜΕΔΙ με τους παραχωρησιούχους, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, έχει επιτευχθεί η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων έργων αυτοκινητοδρόμων που ήταν κολλημένα ή σε υπολειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη τα κατασκευαστικά μέτωπα σε όλους τους οδικούς άξονες, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι διασφαλισμένη η ολοκλήρωση και παράδοση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην κυκλοφορία μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Ειδικότερα, για τον αυτοκινητόδρομο Μορέας και με την ευκαιρία της παράδοσης του τμήματος «Λεύκτρο – Σπάρτη» στην κυκλοφορία, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε τη σημασία της αναθεωρημένης σύμβασης που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια εποχή, που πρέπει να προστατεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στην αναθεωρημένη σύμβαση,ο κύριος Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,το κράτος κερδίζει άμεσα από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή 102 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική Σύμβαση Παραχώρησης του 2008, σε ποσό που ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπονται και τίθενται σε εφαρμογή δέσμη μέτρων υπέρ του δημοσίου, των πολιτών, των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων και των τοπικών κοινωνιών, ορθότερης και δικαιότερης χρέωσης, με μειώσεις διοδίων για τους τοπικούς χρήστες έως 70%.

Σημειώνεται ότι ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη» διασχίζει τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, είναι μήκους 47 χλμ με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα και σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας.

Επίσης, είναι το πρώτο έργο αυτοκινητοδρόμου, που παραδίδεται ταυτοχρόνως με Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων ολοκληρωμένους και σε πλήρη λειτουργία.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου η χρονοαπόσταση Αθήνας – Σπάρτης, διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 2 ώρες.

Για την περίοδο του Πάσχα η διέλευση των οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο θα είναι δωρεάν.


Η εκδήλωση παράδοσης σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου «Λεύκτρο – Σπάρτη» πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Γιώργου Δέδε και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, οργανώσεων, αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι των κατασκευαστών. Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού κατά την τελετή των εγκαινίων έχει ως εξής:
«Καλημέρα σας. Είναι μια μέρα χαράς για τη Λακωνία, για την Αρκαδία, για τα Κύθηρα, για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανή τα οφέλη από την παράδοση αυτού του δρόμου. Να πω ότι είναι και ο πρώτος δρόμος που παραδίδεται με σταθμό ΣΕΑ σε λειτουργία. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου και σε όλα τα υπόλοιπα έργα. Έχει προγραμματιστεί στις αρχές του καλοκαιριού να δοθεί η σύνδεση με τη Μεγαλόπολη και το Σεπτέμβριο του 2016 να παραδοθεί όλο το έργο με την ολοκλήρωση της περιφερειακής Καλαμάτας.

Θέλω να πω ότι τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου, στο Υπουργείο, στο Τεχνικό Προσωπικό που δούλεψε, στους μηχανικούς, στους μελετητές.

Θα ήθελα για ενημέρωσή σας επίσης να πω ότι αυτό το έργο ήταν για πάρα πολλά χρόνια κολλημένο. Είχε σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναθεωρήθηκε το Δεκέμβρη. Με την αναθεώρηση προβλέπονται 208 περίπου εκατομμύρια λιγότερα αποζημιώσεις, γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ.

Προβλέφθηκαν πρόσθετα έργα 20 εκατομμυρίων, που προστίθενται στα 208 προηγούμενα που εξοικονομήθηκαν. Για την ενημέρωση των πολιτών της Λακωνίας, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη, ότι προβλέπονται επίσης 12 εκατομμύρια πρόσθετες μελέτες, καθώς στη συνέχεια θα γίνουν 15 χιλιόμετρα περιφερειακού δικτύου για να συνδέονται οι αγροτικές περιοχές. Ένας νέος κόμβος και αρκετά άλλα έργα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε υποδομές στην Πελοπόννησο και στη Λακωνία που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η απάντηση μας. Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια. Κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα.

Και η άλλη απάντηση μας έχει να κάνει με τις προβλέψεις που έχουμε για τους πολίτες, για τις τοπικές κοινωνίες. Στην περίοδο λειτουργίας όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, προβλέπεται να μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια, προβλέπονται ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Τις έχουμε συμφωνήσει, τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος και έχουν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Να σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ. Θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων, γιατί έχουμε σηκώσει τα μανίκια και για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές. Επιτέλους να φτιάξουμε την παραγωγή της χώρας μας. Υπάρχει άλλωστε, συμβολική σημειολογία για τη Λακωνία, για τα Κύθηρα και για την Αρκαδία. Είναι περιοχές που έχουν παραγωγή, που πρέπει να τονωθεί η παραγωγική δομή της χώρας και τα έργα που πρέπει να γίνονται πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο.

Να παραδώσουμε στους πολίτες της Λακωνίας, της Αρκαδίας και των Κυθήρων, το δρόμο και να ευχηθούμε ότι θα είναι με μηδενικά ατυχήματα, να μη χυθεί μια σταγόνα αίμα σε αυτό εδώ το δρόμο».

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Είναι μια μέρα χαράς για την Πελοπόννησο, για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Αρκαδία, τη Λακωνία και τα Κύθηρα. Παραδίδουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου αυτό το δρόμο. Ένα υπέροχο δρόμο που συντομεύει πάρα πολύ τη διαδρομή από τη Σπάρτη και από τα Κύθηρα μέχρι την Αθήνα.

Πιστεύουμε ότι θα συντελέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με την αναθεώρηση που έγινε σε ένα κολλημένο έργο με πάρα πολλά προβλήματα. Κάναμε μια διαπραγμάτευση σεβόμενοι δυο πράγματα. Το πρώτο είναι τον κόπο του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερα για την ολοκλήρωση του έργου.

Το δεύτερο είναι η τοπική κοινωνία για να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους πολίτες της Πελοποννήσου, ώστε ο δρόμος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μην είναι δυσπρόσιτος.

Συνεχίζουμε μέχρι τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, όπου θα παραδοθεί η σύνδεση για Μεγαλόπολη και το Σεπτέμβρη θα παραδοθεί η περιφερειακή της Καλαμάτας. Πιστεύουμε ότι τα έργα υποδομών που βοηθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, στην προτεραιότητα του Υπουργείου. Ολοκληρώνονται.

Δεν κάνουμε εγκαίνια για τα κανάλια. Δίνουμε τα έργα στον ελληνικό λαό και για χρήση στους Έλληνες πολίτες. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συνήθως τα εγκαίνια στην Ελλάδα τα ταυτίζουμε με προεκλογική περίοδο. Εσείς τι λέτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσοι ονειρεύονται εκλογές, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Έχουμε κάνει τρεις εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουμε εκλογές ξανά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Ολυμπία να ρωτήσουμε. Αύριο είναι να γίνει η δεύτερη δημοπρασία. Έχουμε ακόμα όμως την αποχή του ΤΕΕ, των εργολάβων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των κινημάτων. Πόσο μάλλον εάν ρωτάτε εμένα, των μηχανικών και του επιστημονικού κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνε πίσω τα έργα όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις και τερματιστούν, θα γίνουν όλες οι δημοπρατήσεις των τμημάτων του έργου Πάτρα – Πύργος μαζί, με μικρή απόσταση, ενώ είχαν προβλεφθεί να γίνουν ανά μήνα. Θα γίνουν ανά εβδομάδα. Θα τον κερδίσουμε το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Τσακώνα – Καλό Νερό τελειώνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Τσακώνα – Καλό Νερό και οι υπόλοιποι δρόμοι που κλείνουν το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση του Μορέα. Οι μελέτες αυτές θα παραδοθούν πολύ σύντομα και στη συνέχεια είναι ο προγραμματισμός μετά το Πάτρα – Πύργος να συνεχιστεί ο δρόμος προς τα κάτω και να αξιοποιήσουμε και τις μελέτες που θα είναι πλέον ώριμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το καινούργιο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από το καινούργιο ΕΣΠΑ είναι το πιθανότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ».

Ολοκλήρωση και παράδοση σε κυκλοφορία του νέου Αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο – Σπάρτη.
Μετά την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του Νόμου 4354/2015 ολοκληρώθηκε και παραδίνεται σε κυκλοφορία στις 18 Απριλίου, δύο μήνες ενωρίτερα από την συμβατική προθεσμία περάτωσης, ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη. Είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα αυτοκινητοδρόμου που παραδίδεται με Σύμβαση Παραχώρησης.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός διασχίζει κατά το μεγαλύτερο μήκος του ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπία της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, την πανέμορφη κοιλάδα του Ευρώτα. Βρίσκεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Ταΰγετου και του Πάρνωνα δύο από τα πλέον ιστορικά βουνά της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ερευνήθηκαν περί τις 150 θέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα ανακαλυφθέν, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Λογγανίκου, ρωμαϊκό λουτρό λόγω της σπουδαιότητας του αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα, ο οποίος απέχει 15 χλμ από τη Σπάρτη. Εκεί θα αναδειχθεί ώστε να μπορεί να εκτίθενται στους επισκέπτες.

Ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη διασχίζει τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας και είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους 47 περίπου χιλιομέτρων, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση που διαχωρίζονται με κεντρική νησίδα από στηθαίο New Jersey και ο οποίος πληροί, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τις απαιτήσεις οδικής ασφάλειας των χρηστών του.

Ο υπόψη αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει σημαντικά έργα μεταξύ των οποίων :
  • 4 πλήρεις ανισόπεδους κόμβους (Λεύκτρου, Λογκανίκου, Πελλάνας και Σπάρτης)
  • 14 Γέφυρες συνολικού μήκους 1.790μ.
  • 2 Τεχνικά με εκσκαφή και επανεπίχωση (Cut & Cover) συνολικού μήκους 150 μέτρων.
  • 27 Γέφυρες Ανισόπεδων Διαβάσεων τοπικών οδών που διασφαλίζουν την επικοινωνία των εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου περιοχών
  • 55 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων παράπλευρων και κάθετων οδών που αποκαθιστούν την συνέχεια του υφιστάμενου τοπικού δικτύου και δίνουν προσπέλαση σε παρόδιες ιδιοκτησίες
  • 87 εγκάρσια τεχνικά έργα για αντιπλημμυρική προστασία και περάσματα άγριας πανίδας
  • 8 χώρους στάθμευσης
  • 2 σύγχρονους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα που παρέχουν πλήρη εξυπηρέτηση στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.
  • Πλήρες σύστημα οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, πυρόσβεσης, άρδευσης, διαχείρισης κυκλοφορίας, επικοινωνιών, σήμανσης - ασφάλισης, περίφραξης, κ.λπ.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του Έργου από το 2009 που ξεκίνησε η κατασκευή του, ανήλθε σε 202 εκατομμύρια €. Μέρος της χρηματοδότησης του κόστους αυτού έγινε από την Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου στο Έργο. Πλέον αυτού καταβλήθηκαν από το Δημόσιο 18 εκατομμύρια € περίπου για αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Με την αναδιάρθρωση της σύμβασης παραχώρησης που προώθησε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, (Ν.4354/ 2015), περιορίστηκαν κατά 106,6 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις που καταβάλλει το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, η ωφέλεια που δημιουργείται για το δημόσιο με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, μεγεθύνεται, αφού πέραν της παραπάνω ευνοϊκής οικονομικής ρύθμισης, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο παροχών προς τους χρήστες (μελέτη αναλογικών διοδίων, δωρεάν διελεύσεις ΑΜΕΑ, κλιμακωτές διελεύσεις που φτάνουν σε ποσοστό 70% επί των τελών διοδίων για τους καθημερινούς χρήστες)

Πέραν των προαναφερθέντων έργων προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο 2016 και τα παρακάτω συμπληρωματικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο Έργο με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από αιτήματα του Δήμου Σπάρτης και άλλων τοπικών φορέων. Τα προς κατασκευή νέα έργα είναι:
  • Πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος στα Φουντέικα που, τόσο χωροταξικά όσο και από πλευράς αγροτικής εκμετάλλευσης, αποτελεί το "κέντρο" της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας.
  • 50 στοιχειώδεις διανοίξεις νέων οδών συνολικού μήκους 15χλμ. για πρόσβαση σε αγροκτήματα.
  • Αναβάθμιση της πρόσφατα κατασκευασμένης παράπλευρης οδού προς Καστόρι.
  • Αντικατάσταση παλιάς γεφύρωσης με νέα Γέφυρα στο ρέμα Κοτίστιανη για ασφαλή πρόσβαση σε αγροκτήματα.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητόδρομου η χρονοαπόσταση Αθήνας – Σπάρτης διαμορφώνεται πλέον σε 2 ώρες. Η απόσταση αυτή θα διανύεται επί ενός συγχρόνου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα παρέχει την μέγιστη ασφάλεια στους μετακινούμενους συμπολίτες μας.

Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη τόσο του Νομού Λακωνίας όσο και των Κυθήρων. Θα βελτιώσει την προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών του Νομού Λακωνίας και της νήσου των Κυθήρων και θα συνδράμει στην αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών.

Επιπροσθέτως, θα βελτιώσει σημαντικά τη δυσχερή σήμερα οδική σύνδεση μεταξύ Σπάρτης και Καλαμάτας (μέσω Ταϋγέτου) , η οποία θα γίνεται πλέον σε 45 λεπτά επί ενός συγχρόνου αυτοκινητόδρομου, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις και για τον αερολιμένα Καλαμάτας.

Τα οφέλη για το δημόσιο, την Οικονομία, τους χρήστες και τις τοπικές κοινωνίες της αναθεωρημένης Σύμβασης του έργου: «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη» (Αυτοκινητόδρομος «Μορέας»)

Η αναθεωρημένη σύμβαση του έργου «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκρο-Σπάρτη», του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» μαζί με τα συνοδευτικά της παραρτήματα (α) Συμφωνία Απαιτήσεων Παραχωρησιούχου, β) Συμφωνία Απαιτήσεων Κατασκευαστή και γ) Μνημόνιο Υποχρεώσεων Παραχωρησιούχου) κατατέθηκε από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και ψηφίστηκε στις 12/12/2015 από τη Βουλή. Είναι η πρώτη αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, η οποία:

-Κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον.

-Περιλαμβάνει δεσμευτικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου και του κατασκευαστή.

-Ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

-Προβλέπει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων υπέρ του δημοσίου, των πολιτών, των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων, αλλά και της ορθότερης και δικαιότερης χρέωσης, με μειώσεις διοδίων για τους τοπικούς χρήστες έως 70%.

-Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή και επιτυγχάνει οφέλη για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, παρά το δεσμευτικό πλαίσιο της αρχικής σύμβασης κράτους και αναδόχου του 2008.

-Θεραπεύει τις αρνητικές χρηματοδοτικές και κατασκευαστικές εξελίξεις στο έργο, δρομολογώντας την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών και την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

-Οι δεσμεύσεις και τα μέτρα υπέρ του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου, που περιλαμβάνει η αναθεωρημένη σύμβαση του αυτοκινητόδρομου «Μορέας» ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα τόσο στις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης της περιόδου 2008 επί ΝΔ, όσο και στις αναθεωρημένες συμβάσεις των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων του 2013 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταλυτική είναι βέβαια και η σύγκριση της τελικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία σε σχέση με την πρόταση που που παρελήφθη για την αναθεώρηση της σύμβασης του «Μορέα» από τη συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

-Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κερδίζει άμεσα το κράτος από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή, συνολικά 102 εκατομμύρια ευρώ.

-Παράλληλα ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2008, σε ποσό το οποίο ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.

Με σκληρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση ανατρέψαμε τις λογικές των γενναιόδωρων παροχών και των χαριστικών όρων του παρελθόντος, προστατεύοντας το συμφέρον του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Α) ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ: Η διαπραγμάτευση της παρούσας κυβέρνησης με τον παραχωρησιούχο, κατέληξε σε μια αναθεωρημένη σύμβαση, αυτή που κυρώθηκε από τη Βουλή και θέτει σε επανεκκίνηση το έργο, που προβλέπει:

  • Tην ολοκλήρωση των εργασιών, το αργότερο, τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Tην υποχρέωση του παραχωρησιούχου, να καταρτίσει και υποβάλλει προς έγκριση στο δημόσιο, το αργότερο δύο μήνες πριν από το τέλος των εργασιών κατασκευής, την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων που έχει εγκατασταθεί στο έργο.
  • Την υποχρέωση για σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, για την τροποποίηση και την μείωσης των διοδίων.
  • Tην υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει στην παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων μέχρι και 70% σε συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, ανάλογα με τον αριθμό διελεύσεων.
  • Tην απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών, από την καταβολή διοδίων, που θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής κάρτας.
  • Την αντιμετώπιση του προβλήματος των μόνιμων κατοίκων, όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους, με την καθιέρωση ειδικής ρύθμισης.
  • Tην ελεύθερη δίοδο των εκλογέων και την άνευ καταβολής αντιτίμου διοδίων διέλευσή τους, από τους σταθμούς διοδίων του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
  • Επιπλέον ο παραχωρησιούχος ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει και να παραδώσει στο Υπουργείο, τρεις μελέτες για τον Νομό Μεσσηνίας: α) Τη μελέτη Καλό Νερό-Τσακώνα σύνδεση με αυτοκινητόδρομο Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ, β) τη μελέτη και εργασίες αναβάθμισης με παρακάμψεις της εθνικής οδού Καλαμάτας- Ρυζόμυλου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ συν ΦΠΑ και γ) τις μελέτες του οδικού άξονα Ρυζόμυλου-Πύλου, παράκαμψη Πύλου-Μεθώνης, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίου ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά με το ΦΠΑ 12.300.000.

Β) ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα σημαντικότερα οφέλη της διαπραγμάτευσης είναι η τροποποίηση προς όφελος του δημοσίου, του υπολογισμού των αποζημιώσεων προς τον παραχωρησιούχο. Με την αναθεωρημένη σύμβαση ο παραχωρησιούχος και ο κατασκευαστής παραιτούνται από το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών τους για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης. Ειδικότερα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του έργου, η νέα αναθεωρημένη σύμβαση διασφαλίζει τα εξής:
  • Ο παραχωρησιούχος παραιτείται από το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών του για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης, σε ποσό το οποίο ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αποδέχεται τον περιορισμό του ενδεχόμενου εσωτερικού δείκτη απόδοσης, του γνωστού IRR, σε περίπτωση αύξησης της κυκλοφορίας, οριζόμενου κατά ανώτατο σε 5%.
  • Ο παραχωρησιούχος δεσμεύεται από την αναθεωρημένη σύμβαση να καταβάλλει στο έργο 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ σε επόμενο χρόνο.
  • Διατηρούν οι δανειστές τους αρχικούς χρηματοδοτικούς όρους και ιδίως τα πολύ ευνοϊκά χαμηλά επιτόκια που συμφωνήθηκαν κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, το 2008.
  • Μειώθηκαν τα δάνεια που έχουν δεσμευθεί για το έργο κατά 40 εκατομμύρια.
  • Θεσπίζεται η έννοια του Συνολικού Ονομαστικού Ανώτατου Ορίου Λειτουργικών Δαπανών Χρηματοοικονομικού Μοντέλου Αναδιάρθρωσης. Το ποσό αυτό είναι το σύνολο των δαπανών Λειτουργίας και Συντήρησης του Έργου σε ονομαστικές τιμές που επιτρέπεται να δαπανήσει ο Παραχωρησιούχος, με προσφυγή, αν απαιτείται, στην Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ποσού αυτού δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας και θα βαρύνει αποκλειστικά τον Παραχωρησιούχο. Σημειώνεται ότι πέραν του ανωτέρω περιοριστικού προσδιορισμού των δαπανών του έργου, οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν, σε σχέση με το αρχικό χρηματοοικονομικό μοντέλο της Προσφοράς κατά 10-12% προς όφελος του έργου και του Δημοσίου περιορίζοντας την ανάγκη για Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας. Σε κανένα από τα υπόλοιπα 4 οδικά έργα παραχώρησης δεν μειώθηκαν οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κατά την αναδιάρθρωση του 2013.
  • Και το κυριότερο κερδίζει άμεσα το ελληνικό δημόσιο από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή, συνολικά 102 εκατομμυρία ευρώ, καθώς μέσω της διαπραγμάτευσης, το ΥΠΟΜΕΔΙ πέτυχε να περιοριστούν σε 79,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 182, 5 εκατομμυρίων ευρώ, που προέβλεπε η αντίστοιχη συμφωνία της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2013-14.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, ότι η επιδότηση λειτουργίας του οδικού άξονα «Μορέα», που από το 2012 έχει δοθεί στην κυκλοφορία και λειτουργεί κανονικά, σε ποσοστό 92% του συνολικού έργου, αποτέλεσε βασικό κριτήριο της προκήρυξης δημοπράτησης και συμβατική πρόβλεψη της αρχικής σύμβασης ανάθεσης του έργου, της περιόδου 2006-2008.

Συγκριτικά με την αρχική σύμβαση του 2008, της ΝΔ και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, η αναθεωρημένη σύμβαση, που κυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη στις 12/12/2015 στη Βουλή, αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά πρόσθετες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις λειτουργίας, τόσο πριν, όσο και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Αντιθέτως ακριβώς αυτές τις δυσβάστακτες δεσμεύσεις του παρελθόντος, που ασφαλώς δεν έγιναν για να εξυπηρετηθούν τα έργα, η χώρα και το κοινωνικό σύνολο αλλά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταφέραμε να τις αλλάξουμε δραστικά, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και των πολιτών

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ EΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σύμφωνα με τους δεσμευτικούς πόρους της αρχικής σύμβασης το κύριο δάνειο για την κατασκευή του έργου παρασχέθηκε από έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών τραπεζών, με κύρια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από τον Μάρτιο του 2013, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των κυκλοφοριακών φόρτων, τέθηκε το ζήτημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Τον Νοέμβριο του 2013 ανεστάλη, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η χρηματοδότηση και, επομένως, το έργο σταμάτησε.

Ζητήθηκε τότε πρόβλεψη για πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας, για την περίπτωση που συνεχιστούν και τα υπόλοιπα χρόνια της παραχώρησης οι μειώσεις των κυκλοφοριακών φόρτων, από 199 εκ. ευρώ στα 330 εκ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό της σύμβασης στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εγκρίθηκε.

Παρότι ο αυτοκινητόδρομος έχει ολοκληρωθεί από το 2012 σε ποσοστό 92%, η προηγούμενη συγκυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με απόλυτη ανευθυνότητα και μικροπολιτική σκοπιμότητα παγίδευσης της δικής μας κυβέρνησης, όπως άλλωστε έκανε παίζοντας συνολικά με την τύχη της χώρας και της οικονομίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε το έργο μετέωρο, το ελληνικό δημόσιο σιδηροδέσμιο βαρύτατων οικονομικών υποχρεώσεων και τους πολίτες αντιμέτωπους με τις συνέπειες της εγκατάλειψης και μη ολοκλήρωσης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Η μη επανεκκίνηση του Έργου και η συνεπακόλουθη καταγγελία της Σύμβασης Παραχώρησης σήμαινε άμεσες δαπάνες για το Ελληνικό Δημόσιο στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της καταβολής αποζημιώσεων τουλάχιστον στους Δανειστές του Έργου, επιβαρύνοντας άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλες τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων του Ελληνικού Δημοσίου.

Περαιτέρω, η τυχόν μη ολοκλήρωση του Έργου θα σημάνει απώλεια πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Επίσης θα άνοιγε θέμα επιστροφής στα Διαρθρωτικά Ταμεία των κοινοτικών πόρων, που έχουν ήδη απορροφηθεί για τη μέχρι σήμερα κατασκευή του έργου.

Ακολουθήσαμε λοιπόν τον δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο της αποπεράτωσης και της βιωσιμότητας του έργου, δεσμεύοντας σημαντική συνεισφορά του παραχωρησιούχου στην αναδιάρθρωση της σύμβασης και διασφαλίζοντας το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Για την αντιπολίτευση και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται όψιμα να ενδιαφέρονται για την τύχη του έργου προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τους χειρισμούς που επιφύλαξε στο έργο του αυτοκινητόδρομου «Μορέας». Τα ερωτήματα είναι:

α) Γιατί δεν αναθεώρησαν τη σύμβαση του Αυτοκινητόδρομου Μορέα μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις αυτοκινητόδρομους το Δεκέμβρη του 2013 ;

β) Γιατί ενώ υπάρχει κοινή επιστολή των τότε Υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από 26/6/2013, που διαβεβαιώνει τις Ευρωπαϊκές Αρχές ότι η Κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σε σύντομο χρόνο την επανεκκίνηση και του Μορέα, μέχρι το Γενάρη του 2015 δεν πραγματοποιήσατε στο ελάχιστο τη δέσμευσή σας ευτελίζοντας τη χώρα και την αξιοπιστία της ;

γ) Τι αποτύπωμα πολιτικής και αναπτυξιακής ευαισθησίας αφήνει μια Κυβέρνηση που δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα έργο που εξελίσσεται, στα κρισιμότερα τμήματά του, στην ίδια την πατρίδα του τότε Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά ;

Πάντως η Κυβέρνησή μας χρειάστηκε λίγους μήνες να αναστήσει και να οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του ένα έργο, το οποίο έτυχε της συνεχούς αδιαφορίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, της επιφυλακτικότητας των Τραπεζών για τη χρηματοδότησή του, της δυσπιστίας και των υπερβολικών απαιτήσεων παραχωρησιούχου και κατασκευαστή.

Πολύ απλά γιατί χρειάστηκαν αυτοί οι λίγοι μήνες συνεχούς, μεθοδικής, διαφανούς και τεκμηριωμένης διαπραγμάτευσης με όλους τους προαναφερόμενους θεσμούς και φορείς για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν τη νέα αντίληψη της οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησής μας που αποτυπώνεται στη νέα αναθεωρημένη συμφωνία.
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή της Σπάρτης παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο αυτοκινητόδρομο «Λεύκτρο – Σπάρτη», μήκους 47 χλμ, το πρώτο αυτοτελές οδικό έργο με σύμβαση παραχώρησης που παραδίδεται ολοκληρωμένο. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με την Μεγαλόπολη, μήκους 12 χλμ και μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας, μήκους 15 χλμ. με όλους τους προβλεπόμενους κόμβους συνδέσεων. Με αυτά τα συμπληρωματικά έργα ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε χρήση το σύνολο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Πελοποννήσου «Μορέας».
Δημοσίευση: Απριλίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σπίρτζης και Δέδες παρέδωσαν το νέο οδικό άξονα Λεύκτρο - Σπάρτη (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator