«Έφυγε» ο Κωνσταντίνος (Nτίνος) Νίκας - Ο άνθρωπος των γραμμάτων που κόσμησε και τίμησε το Κιάτο

0



Ο Κωνσταντίνος (Nτίνος) Νίκας ( 1935-2016) γεννήθηκε στο Κιάτο.
Φοίτησε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Κιάτου και κατέστη πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

To 1971 διορίζεται καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και το 1974 καθηγητής της έδρας της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. 

Με τον Κωνσταντίνο Νίκα το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας το Πανεπιστήμιο της Νάπολης αποκτά σημαντικό κύρος στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αποτελεί σημείο αναφοράς των Ελληνιστών της Ευρώπης. 

Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 και έκτοτε κατοικούσε στο Κιάτο. 

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Βυζαντινή Υμνογραφία, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, τη Νεοελληνική Φιλολογία και τις διαλέκτους των ελληνόφωνων της Καλαβρίας και Απουλίας. 

Μετέφρασε περισσότερους από 150 ποιητές και πεζογράφους, διοργάνωσε επιστημονικά συνέδρια και υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συλλόγων. 

Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως  Σωτήρος Κιάτου στις 14:00

Πηγή: Facebook
Δημοσίευση: Απριλίου 26, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Έφυγε» ο Κωνσταντίνος (Nτίνος) Νίκας - Ο άνθρωπος των γραμμάτων που κόσμησε και τίμησε το Κιάτο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator