Έκλεισε η συμφωνία, το πρώτο μνημόνιο Τσίπρα είναι γεγονός

0


Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, όσο για τους πολίτες...

EKΛΕΙΣΕ η αξιολόγηση-συμφωνία, το πρώτο μνημόνιο Τσίπρα είναι γεγονός.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, όσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα “καλύτερα” έρχονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newpost.gr θετικά είναι τα μηνύματα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ. Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με ανώτατα στελέχη να κάνουν λόγο για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης!

Κυβερνητικά στελέχη, που βρίσκονται στο Άμστερνταμ, διαμηνύουν πως «η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα», γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, εφόσον οριστεί έκτακτο Εurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα σημαίνει ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει και η κυβέρνηση έχει δεχτεί όλες τις προτάσεις των δανειστών για τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επισημαίνει σε κάθε τόνο ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί της συμφωνίας του καλοκαιριού, έχοντας στα χέρια της και τα αλανιάρικα στοιχεία της Eurostat.

Θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι οι εκκρεμότητες επί του αφορολόγητου και τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, θα οριστεί τι απομένει ακόμη να υιοθετηθεί.

«Ακούω καλές ειδήσεις από την Αθήνα, οπότε ας δούμε πού βρισκόμαστε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισεμπλουμ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία σήμερα.

«Εάν σημειώσουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα μετά θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Αλλά είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της συζήτησης», εξήγησε. «Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε προηγουμένως, το μόνο που είχαμε ήταν η υπόσχεση πως εάν οι Έλληνες συμμορφώνονταν πλήρως και ακολουθούσαν το πρόγραμμα θα εξετάζαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» του ασφαλιστικού, λέγοντας πως «ίσως ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι να πιστέψουμε πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση μέσα σε λίγους μήνες».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος, Μοσκοβισί  τόνισε πως είναι εφικτή και απαραίτητη για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη η συμφωνία και πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά», καθώς υπήρξε καλή πρόοδος.

«Ωστόσο, υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει. Θέλουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι οικονομικά πιο αξιόπιστο, χρηματοοικονομικά πιο βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. Με καλή κοινή θέληση, η συμφωνία είναι πιθανή. Η συμφωνία είναι απαραίτητη. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Κομισιόν τη θέλει», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Πιο συγκρατημένη στις δηλώσεις της ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ η οποία μίλησε για πρόοδο, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα βγάζει νόημα», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις: «στις μεταρρυθμίσεις – και εκεί σημειώνεται πρόοδος – και στη βιωσιμότητα του χρέους, και εκεί δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίηση της αν και εμφανίστηκε επιφυλακτική. «Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε [τα τελευταία στοιχεία] με πολύ προσοχή».

«Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι τόσο απαισιόδοξα», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε.  «H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο». Για το χρέος, επανέλαβε, πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο προσκήνιο.

«H Τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο, δεν είναι ακόμη έτοιμη, επομένως δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε σήμερα τις συζητήσεις, αλλά δεν μοιάζει τόσο απαισιόδοξο», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως με κάποια προσπάθεια από όλες τις πλευρές είναι πιθανό να βρεθεί μία λύση σύντομα.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους  είπε πως «αυτό δεν είναι ακριβώς στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο έτος».

«Εάν εφαρμοστούν όσα αποδέχθηκε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι -υπάρχει δουλειά που γίνεται σε αυτό και δεν είναι εύκολο- τότε το ερώτημα δεν θα παρουσιαστεί ξανά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν o οποίος είπε, προσερχόμενος, ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά και πως μένει ακόμη δουλειά να γίνει.

Την ελπίδα να επιταχυνθεί η πρόοδος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδία Στούμπ.

Τα δύο βασικά ζητήματα κατά τον Στουμπ είναι πρώτον, εάν τηρούν τη δέσμευση και με ποια μέτρα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεύτερον πόσο φιλόδοξη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση. «Νωρίτερα συζητούσαμε πώς θα πετύχουμε μια συμφωνία πριν το Πάσχα και τώρα αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε μια συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα, αλλά θα δούμε πώς θα πάει».

Από την πλευρά του, ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ κράτησε μια πιο σκληρή γραμμή, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι χειρότερο από ότι αναμενόταν». Επιπλέον, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε πως απορρίπτει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Απριλίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Έκλεισε η συμφωνία, το πρώτο μνημόνιο Τσίπρα είναι γεγονός"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator