Συντάξεις: Νέο σοκ με κατάργηση επιδόματος συζύγου και περικοπές στο επίδομα τέκνων

0


Νέο σοκ για χιλιάδες νέους συνταξιούχους έρχεται καθώς κρυφά μειώνονται ή καταργούνται διάφορα επιδόματα. Συγκεκριμένα καταργείται το επίδομα συζύγου 10% και μειώνεται το επίδομα τέκνων.

Οι αλλαγές αυτές που προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις αφενός γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και αφετέρου γιατί η τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ό,τι θα ισχύσει για τους νέους με την ψήφιση του νόμου.

Το επίδομα συζύγου που είναι 10% στο αρχικό (μικτό πριν τις μειώσεις) ποσό σύνταξης καταργείται από τις νέες συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011. Τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο.
Όμως η προσαύξηση αυτή δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης. Επιπλέον ο υπολογισμός των επιδομάτων τέκνων δεν θα πιάνει όλο το ποσό της αναλογικής σύνταξης αλλά θα έχει πλαφόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ξμέσου κατακεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 είναι στα 690 ευρώ και το μισό ανέρχεται στα 345 ευρώ οπότε αυτό θα είναι και το ανώτατο πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις των συντάξεων με τα επιδόματα τέκνων.

Παράδειγμα

Ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί με το νέο νόμο και η αναλογική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και εισφορών) είναι 250 ευρώ, ενώ το σύνολο είναι 600 ευρώ αν έχει ένα ανήλικο παιδί ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζει, θα έχει προσαύξηση κατά 8%, δηλαδή κατά 20 ευρώ. Το 8% του επιδόματος θα υπολογιστεί, δηλαδή, στα 250 ευρώ της αναλογικής και όχι στα 600 ευρώ της συνολικής σύνταξης. Αν τώρα η αναλογική σύνταξη είναι 450 ευρώ και η συνολική 830, τότε το επίδομα παιδιού δεν θα υπολογιστεί στα 450 ευρώ της αναλογικής σύνταξης, αλλά στα 345 ευρώ που είναι το πλαφόν! Οπότε θα έχει προσαύξηση σύνταξης κατά 27,6 ευρώ (345Χ8%=27,6 ευρώ).

Δημοσίευση: Μαρτίου 07, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Συντάξεις: Νέο σοκ με κατάργηση επιδόματος συζύγου και περικοπές στο επίδομα τέκνων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator