Γονατίζουν τους Έλληνες! Αυτά είναι τα χειρότερα

0


Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ασκούν πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για τη φορολογική, θέλοντας να πληροφορηθούν για τις προθέσεις που έχει η κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό. Το ενδιαφέρον αυτό, φανερώνει τις ανησυχίες και την έμφαση που δίνουν οι δανειστές σε θέματα φορολογίας του εισοδήματος, καθώς θεωρούν πως έχουν σημαντικότατο ρόλο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ενδέχεται να προκύψει ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τα σενάρια και οι υπολογισμοί έχουν αρχίσει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποια είναι η πιο αποδοτικότερη μορφή φορολογικής κλίμακας, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των εσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, υπάρχει μία τεχνική μονάδα του ΔΝΤ στο Υπουργείου, προκειμένου να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους υπολογισμούς. Όλα τα δεδομένα φορτώνονται σε ειδικό λογισμικό, απ’ όπου προκύπτει το αποτέλεσμα σε επίπεδο εσόδων, για το κάθε σενάριο.


Βέβαια η εξέταση των σεναρίων για τη νέα φορολογική κλίμακα γίνεται με βάση τους περιορισμούς και τις προβλέψεις που έχει θέσει στην κυβέρνηση η συμφωνία του καλοκαιριού. Η συμφωνία προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα και την επανεξέταση του "προγραμματισμού" της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, ο οποίος παρέχεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δεδομένου ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι 42%, για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ, κι ο ανώτατος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης είναι 8%, τα σενάρια τα οποία εξετάζονται προβλέπουν ανώτατο συντελεστή 50%, εξαιτίας της ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα.

Πάντως, αυτό που αναζητούν όλοι, είναι σε ποιο επίπεδο εισοδήματος και πάνω θα επιβληθεί ο φορολογικός συντελεστής 50%. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ακόμη και επιβολή του πάνω από τα 60.000 ή και τα 50.000 ευρώ. Το που θα τοποθετηθεί όμως εν τέλει, θα εξαρτηθεί από το μέρος του δημοσιονομικού κενού που θα κληθεί να καλύψει η φορολογική κλίμακα.

Εκτός από το ύψος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και τη γραμμή του εισοδήματος που θα τοποθετηθεί, έχει τεθεί και το θέμα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ, η οποία παρέχεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και εξαντλείται στα 42.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται και "επαναπρογραμματισμός" της έκπτωσης φόρου. Το πώς θα εφαρμοσθεί εξαρτάται, επίσης από το μέρος του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλύψει η νέα φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μέχρι και εξάντληση της έκπτωσης σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος, όπως για παράδειγμα, τα 35.000 ή και 30.000 ευρώ.

Τελικά, εξαιρετικά κρίσιμο είναι το πόσες φορολογικές κλίμακες θα υπάρχουν, αφού το σημερινό σύστημα προβλέπει τρεις κλίμακες. Μια θα είναι για τους μισθωτούς, μια για το εισόδημα από ενοίκια και μια για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή για του ελεύθερους επαγγελματίες.

Στόχος του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας είναι να υπάρχει ενιαία κλίμακα για τους μισθούς και το εισόδημα από ενοίκια, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και από ακίνητα.

Πάντως, τα σενάρια αυτά προσκρούουν στην εναντίωση των θεσμών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αλλάξει ο σημερινός τρόπος φορολόγησης και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φορολόγηση των ακινήτων που είναι ήδη υπερφορολογημένα.

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 01, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γονατίζουν τους Έλληνες! Αυτά είναι τα χειρότερα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator