Απόφαση-σοκ για την Τουρκία: Πάγωμα λογαριασμών στην Αγγλία λόγω αγωγής Κυπρίων

0


Βρετανικό δικαστήριο διέταξε το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών που υπηρετούν στη Βρετανία, κάνοντας δεκτό αίτημα Κυπρίων πολιτών που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με την Άγκυρα για τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, οι επτά Ελληνοκύπριοι είχαν δικαιωθεί από κυπριακό δικαστήριο μέσω του οποίου είχαν υποβάλει την αγωγή και είχαν ζητήσει από τη βρετανική δικαιοσύνη να εφαρμόσει στη Βρετανία την απόφαση.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στη χώρα για εξηγήσεις και παράλληλα η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο υποβάλλει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η απόφαση για πάγωμα των λογαριασμών των διπλωματών της δεν συνάδει με τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, καθώς επίσης ότι εμποδίζει τη λειτουργία της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στη Βρετανία.

Η Χουριέτ αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς που έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση. Φέρεται δε να πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το θετικό περιβάλλον στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ: Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Διάβημα Άγκυρας προς Βρετανία για απόφαση σχετικά με περιουσίες Ελληνοκυπρίων

Σε διάβημα εναντίον της Βρετανίας προέβη η Άγκυρα, καλώντας τον Βρετανό Πρέσβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να παγώσει τους λογαριασμούς Τούρκων διπλωματών έπειτα από προσφυγές Ελληνοκυπρίων κατά της Άγκυρας για τις περιουσίες τους.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατηγόρησε τη Βρετανία για παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης.

“Δεν είναι δυνατόν να αποδεκτούμε τέτοια εφαρμογή. Αναμένομε να αρθούν οι περιορισμοί στους λογαριασμούς αυτούς, να αρθεί η απόφαση μέτρων επειγόντως και η Βρετανία να εφαρμόσει τις ευθύνες της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε άλλωστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η νομική διαδικασία αμφισβήτησης”, είπε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και αναζητείται πολιτική λύση αυτού του είδους οι προσφυγές δηλητηριάζουν το θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία

http://www.hurriyetdailynews.com
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 09, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απόφαση-σοκ για την Τουρκία: Πάγωμα λογαριασμών στην Αγγλία λόγω αγωγής Κυπρίων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator