ΚΡΗΤΗ: Έδιωξαν τις ανεμογεννήτριες - Η απάντηση στον Κλίντον για την ερώτηση στον Τσίπρα περί επένδυσης στην ενέργεια

0


Γενικευμένη είναι η αντίδραση των Κρητικών στα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε μία τεράστια “μπαταρία” που θα τροφοδοτεί με ενέργεια την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες. Σήμερα έληξε άδοξα η προσπάθεια εταιρειών να τοποθετήσουν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τρεις ανεμογεννήτριες στην Κορυφή Άρδακτος στα ορεινά του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο.
Τελικά τα σχέδια άλλαξαν και η αναχώρηση των μεγάλων οχημάτων, τα οποία διακοσμήθηκαν με πανό που αναγράφουν: “Ελεύθερα βουνά, περήφανοι άνθρωποι”, αναχωρούν από το λιμάνι του Ηρακλείου. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στο σημείο και στάθηκαν μπροστά στα μηχανήματα, ματαιώνοντας τελικά την εξέλιξη των εργασιών. Μάλιστα κομβόι 70 αυτοκινήτων “συνόδευσαν” στο λιμάνι της Σούδας, τους εκπροσώπους των εταιρειών μαζί με τα τρία φορτηγά που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, που επρόκειτο να τοποθετήσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν τους κατοίκους από το να ακολουθήσουν τα φορτηγά μέχρι το λιμάνι, γεγονός που προκάλεσε ένταση.





Με πανό που έφεραν το σύνθημα “Λευτεριά στα κρητικά βουνά” και στα ιδιωτικά αυτοκίνητα που συνόδευσαν τους γερανούς από τα βουνά του Ρεθύμνου στο Ηράκλειο έντυσαν οι κάτοικοι τα αυτοκίνητα, αναγκάζοντάς τα σε φυγή. Οι κάτοικοι του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, έδιωξαν τα πέντε βαρέα οχήματα ιδιωτικής εταιρίας, όταν αυτά επεχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών. Πιο συγκεκριμένα, στο δρόμο για το λιμάνι του Ηρακλείου ήταν πέντε βαρέα οχήματα που σήμερα το πρωί (3/10) επεχείρησαν να ξεκινήσουν την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή ανάμεσα σε Βάτο και Άρδακτο του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Συγχρόνως, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που ενημερώθηκαν για την προσέγγιση των πέντε οχημάτων συγκεντρώθηκαν και εξανάγκασαν σε φυγή τα δύο οχήματα που μαζί με τα υπόλοιπα τρία, με τη συνοδεία αστυνομίας αλλά και κατοίκων οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να εγκαταλείψουν το νησί.

Παρά το γεγονός, ότι οι περισσότεροι δήμοι του νομού Ρεθύμνης και ανάμεσα τους και ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, όσον αφορά στην εγκατάσταση βΑΠΕ στα κρητικά βουνά, σήμερα το πρωί δύο γερανοφόρα οχήματα και τρεις πλατφόρμες εμφανίστηκαν στην περιοχή του δήμου. Τα πρώτα 2 βαρέα οχήματα που έφτασαν στο Σπήλι, αναγκάστηκαν να σταματήσουν καθώς ο δήμος Αγίου Βασιλείου, ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου, είχε πάρει απόφαση, απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων στους οικισμούς του, ενώ και ο Δήμος Αμαρίου έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης 105 ανεμογεννητριών σε 8 σημεία του δήμου:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου κατά τη συνεδρίαση στις 30-9-2015 συζήτησε το θέμα: “Γνωμοδότηση για τη λειτουργία Αιολικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής από τις εταιρείες: «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΚΑ Α.Ε.» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ»”.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Παντελή Μουρτζανού, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρίου.

Παρατίθεται παρακάτω η εισήγηση του Δημάρχου Αμαρίου:

“Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

η Περιφέρεια Κρήτης με τα υπ” αριθμ. 93687/29-7-2015 & 92679/27-7-2015 έγγραφά της μας ζητάει να εκφράσουμε γνώμη ως Δημοτικό Συμβούλιο για το Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από τις Εταιρείες ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ στη νήσο Κρήτη (Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου).

Όπως όλοι γνωρίζετε με την 108/2015 (27-05-2015) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε γνώμη για το χωροταξικό, όπου τονίζεται η πάγια θέση του Δήμου μας για τη μη εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην περιοχή μας για τώρα αλλά και στο μέλλον.

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση (σε 8 σημεία) 105 ανεμογεννητριών στα Διοικητικά όρια του Δήμου μας θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το φυσικό μας περιβάλλον, το τοπικό χρώμα, την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά μας, χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία μας. Έτσι, ο βασικός μας στόχος για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Για αυτούς τους λόγους προτείνω και σας καλώ να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά. Επίσης, σας ζητώ να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε πάση θυσία, με δυναμικές παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειαστεί, τα έργα αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας”

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Αθηνά Πετρακάκη – Μάριος Διονέλλης
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 08, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΡΗΤΗ: Έδιωξαν τις ανεμογεννήτριες - Η απάντηση στον Κλίντον για την ερώτηση στον Τσίπρα περί επένδυσης στην ενέργεια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator