Να τα λέτε και να τα γράφετε (αλλά όπως μας αρέσει εμάς)

0


Το εξώδικο της ΚΑΕ Ολυμπιακός προς τη Forthnet, με τη γνωστοποίηση ότι «θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ομάδας» είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια saga που έχει τις ρίζες της χρόνια πίσω, αλλά που τώρα μπαίνει ουσιαστικά στην «run and gun» φάση της.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Η ανακοίνωση-απάντηση της εταιρίας προς την ΚΑΕ είναι νέο στοιχείο στην ιστορία. Δείχνει, για πρώτη φορά ίσως τόσο γλαφυρά, τη διάθεση να υπάρχει και αντίλογος σε τέτοιου είδους πρακτικές. Η «μάχη» αυτή, τύποις, δεν αφορά το κοινό. Εξάλλου είναι τόσα τα πρόσφατα κρούσματα που ο κόσμος αρχίζει να την αντιμετωπίζει ως κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι όμως -και επίσης τον αφορά περισσότερο απ’ όσο φαντάζεται, μια και είναι ο τελικός δέκτης.

Ως εκ τούτου, χρήσιμο και προς το κοινό συμφέρον είναι να γνωρίζει προσκηνιακές και παρασκηνιακές λεπτομέρειες που οδήγησαν την κατάσταση στο σημείο που βρισκόμαστε. Θα επιχειρήσουμε να λύσουμε όσο γίνεται το σφιχτό αυτό κουβάρι (ακροθιγώς έστω, διότι η ανάλυσή του σε βάθος χρειάζεται ανοιχτά στόματα και καταγραφή σε βιβλίο), σε μορφή Q&A.

Ερώτηση: Τί σημαίνει το «κατ’ επανάληψη μονομερής τρόπος αναμετάδοσης και σχολιασμός των αγώνων μπάσκετ της ομάδας», που αναφέρει η ΚΑΕ ΟΣΦΠ στην εξώδικη επιστολή της;

Απάντηση: Ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας. Λεπτομέρειες δεν θα μάθουμε, παρά μόνο αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια. Εκεί οι δικηγόροι θα κληθούν να εξηγήσουν αναλυτικά τι εννοούσε.

Ερώτηση: Με αυτό που γράφει, η ΚΑΕ ΟΣΦΠ ουσιαστικά καταλογίζει δόλο στη Nova και τους σχολιαστές της. Πώς αποδεικνύεται κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Στο δικαστήριο και μόνο, αφού δεν το εξηγούν οι ίδιοι. Πάντως εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουμε και μπάινουμε σε θολά νερά, σχετικά με το πως στοιχοιοθετείται ο κατ’ εξακολούθηση δόλος σε μια τηλεοπτική μετάδοση.

Ερώτηση: Ζήλεψε τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό ο μπασκετικός ή ξέρουν ότι η μέθοδος πιάνει;

Απάντηση: Το πρώτο μπορεί, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο έχουμε ένα μέτωπο -αυτό του Αλέξη Σπυρόπουλου- όπου η μέθοδος «λειτούργησε» κι ένα δεύτερο μέτωπο, που είναι ακόμα ανοιχτό: Αυτό του Χρήστου Σωτηρακόπουλου (και κατ’ επέκτασιν του ΟΤΕ), τον οποιόν «Γαύρος» και «Πρωταθλητής» συντονισμένα έκραξαν στο προχθεσινό πρωτοσέλιδό τους για τη μετάδοση στο παιχνίδι με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Ερώτηση: Πρόβλημα με τις μεταδόσεις έχει μόνο ο Ολυμπιακός;

Απάντηση: Προφανώς όχι, αλλά ο Ολυμπιακός είναι ο ισχυρός της εποχής και άρα ο πρώτος που γκρινιάζει γιατί, πολύ απλά, μπορεί. Ειδικά όταν βρίσκεται σε μία φάση που αφενός έχει την αίσθηση του άτρωτου και αφετέρου διαθέτει στελέχη που τους αρέσει να κοντράρονται.

Ερώτηση: Δηλαδή ο Ολυμπιακός -και κάθε ομάδα που κάνει κάτι παρόμοιο- επιθυμεί να γράφονται και να λέγονται μόνο θετικά γι’ αυτόν ή έστω μόνο όσα ο ίδιος θέλει να επικοινωνήσει προς τα έξω;


Απάντηση: Λίγο-πολύ ναι. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν θα παραδεχτεί δημοσίως ποτέ καμία ομάδα, στην καλύτερη να κάνει λόγο για την περίφημη «ίση μεταχείριση» και την ακόμα πιο περίφημη «προστασία του προϊοντος μας», ωστόσο είναι κοινός τόπος (στα ελληνικά ΜΜΕ τουλάχιστον) εδώ και χρόνια.

Ερώτηση: Με αυτή την τακτική, έχουν πετύχει οι ομάδες τους σκοπούς τους;

Απάντηση: Εν πολλοίς, ναι. Η πλειοψηφία των αθλητικογράφων (ασχέτως του αν γνωρίζει πολλά ή λίγα) είτε αυτολογοκρίνεται συνεχώς ή γράφει/μιλάει τόσο «στρογγυλεμένα» και ανώδυνα, όσο χρειάζεται για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τις ομάδες. Αυτό τον καιρό, μάλιστα, που είναι σε πιο αδύναμη θέση από ποτέ εργασιακά, ακόμα περισσότερο.

Ερώτηση: Τα παίρνουν δηλαδή, για να μην κάνουν κριτική ή για να αποκρύπτουν πράγματα;

Απάντηση: Όχι αναγκαστικά. Υπάρχουν κι αυτοί που παίρνουν «μεροκαματάκι», υπάρχουν κι αυτοί που σιτίζονταν ή/και σιτίζονται (εν μέρει τουλάχιστον) από τη Γ.Γ. Τύπου ή από επιτροπές του ΟΠΑΠ. Η πλειοψηφία, πάντως, δεν χρειάζεται κίνητρο. Το κάνει από μόνη της. Είτε γιατί ελπίζει σε κάποια μελλοντική εύνοια του προέδρου ή για να μη χάσει τη δουλειά του, τη τζάμπα είσοδο στα παιχνίδια κλπ.

Ερώτηση: Μα, τί νόημα έχει αν οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν την άποψή τους αλλά γίνονται his masters’ voice;

Απάντηση: Για τους δημοσιογράφους δεν έχει, απλώς παρακολουθούν τη δουλειά τους να γίνεται ένα ατέρμονο Δελτίο Τύπου και εξακολουθούν να την κάνουν με το συνειδησιακό άλλοθι ότι «μια δουλειά είναι κι αυτή». Για τις ομάδες που το επιδιώκουν έχει και παραέχει, μια και έτσι διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας εικόνας τους και άρα και τους «πελάτες» τους ευχαριστημένους.

Ερώτηση: Τόσο ανάγκη έχουν τα ΜΜΕ τις ομάδες και ξεφτιλίζονται έτσι;

Απάντηση: Εννοείται. Χωρίς ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν αθλητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα διότι εκλείπει το αντικείμενο ενασχόλησης. Αντιστοίχως και οι ομάδες έχουν ανάγκη τα ΜΜΕ διότι μέσω αυτών επικοινωνούν τις θέσεις τους στους φιλάθλους τους, προβάλλουν τους χορηγούς τους, πουλάνε εισιτήρια κ.ο.κ. Πρόκειται για σχέση απόλυτης αλληλεξάρτησης, με τη διαφορά ότι τώρα είμαστε στο σημείο που οι ομάδες θέλουν τα ΜΜΕ «να τα λένε και να τα γράφουν» αλλά με το twist ότι «αρκεί να τα λέτε και να τα γράφετε όπως πρέπει...».

Ερώτηση: Μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η «παρενόχληση» μιας ομάδας σ’ ένα ΜΜΕ;

Απάντηση: Τα ουκ ολίγα παραδείγματα επιθέσεων σε αθλητικογράφους «που δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» (Ασβεστάς, Συρίγος, Βασιλαράς κλπ.) είναι γνωστά. Το ντου μεγαλοπαράγοντα σε αθλητικό σάιτ επίσης, όπως και η απόφαση της Nova να μην παίρνουν θέση οι σχολιαστές της στις αμφισβητούμενες φάσεις, μετά από επαναλαμβανόμενα παράπονα. Τα λιγότερο γνωστά είναι τα τηλεφωνήματα σε αθλητικά ραδιόφωνα για «να κατέβει» κάποια είδηση που δεν αρέσει, η «γραμμή» που δίνεται για «να έχουμε δικούς μας σχολιαστές στα παιχνίδια» ή, από την άλλη πλευρά, η λογική λ.χ. της ΕΡΤ που είναι «Κανόνας για τηλεοπτικές βραδιές Τσάμπιονς Λιγκ, νο1: Δεν κάνουμε κανένα αρνητικό σχόλιο για τον Ολυμπιακό».

Ερώτηση: Κάτι πας να μας πεις, αλλά δεν γράφεις κανα ονοματάκι να γουστάρουμε...

Απάντηση: Δεν γράφω διότι αν κληθώ δεν μπορώ να αποδείξω την αλήθεια των γραφομένων μου. Εάν μετράει πάντως, σας διαβεβαιώ πως ό,τι γράφω έχει ονοματεπώνυμο, είναι βγαλμένο από τη ζωή και προέρχεται από εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές.

Συμπερασματική ερώτηση: Ομάδες εν εξάλλω, αθλητικογράφοι λουφαγμένοι. Θα πάει μακριά η βαλίτσα;

Συμπερασματική απάντηση: Έτσι δείχνει. Η διάθεση είναι να ελεγχθεί ό,τι μπορεί να ελεγχθεί, στο επίπεδο του δημόσιου λόγου που αφορά το ευρύ κοινό. Και μια και εφημερίδες, ραδιόφωνα και σάιτς αυτό τον καιρό δεν δίνουν αφορμές για παρεμβάσεις, το βάρος έχει πέσει στην τηλεόραση, την οποία ούτως ή άλλως παρακολουθεί αριθμητικά περισσότερος κόσμος. Είναι και οι νέες άδειες των καναλιών τώρα στη μέση, που ενδιαφέρουν μεταξύ άλλων και προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων -καθώς λένε τα ρεπορτάζ- οπότε, με φρέσκο τηλεοπτικό τοπίο να διαμορφώνεται τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη, ούτε καν οι εντυπώσεις.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 25, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Να τα λέτε και να τα γράφετε (αλλά όπως μας αρέσει εμάς)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator