Η Ισλανδία καταδίκασε 26 τραπεζίτες σε φυλάκιση για την κρίση του 2008

0


Στην Ελλάδα θεωρούνται... "τοτέμ" και τιμωρείται ο ελληνικός λαός

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Η Ισλανδία για άλλη μια φορά επιδεικνύει το πόσο σοβαρή χώρα είναι αφού καταδίκασε τον 26ο τραπεζίτη υπέυθυνο για την οικονομική κρίση του 2008 την οποία ο ισλανδικός λαός αρνήθηκε να την πληρώσει.

Η Ισλανδία καταδίκασε 26 τραπεζίτες με 74 χρόνια φυλάκισης συνολικά, για την οικονομική της κρίση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα είναι ατιμώρητο αλλά επέλεξαν οι εγχώριοι πολιτικοί να μεταφέρουν τα βάρη στους Έλληνες πολίτες τιμωρώντας τους με αίώνια οικονομική δουλεία.

Πρόκειται για μια "αδιανόητη" ενέργεια για χώρες που ελέγχονται απολύτως από τους τραπεζίτες όπως το σύνολο των δυτικών χωρών.

Σε δύο ξεχωριστές δίκες στο Icelandic Supreme Court και στο Reykjavik District Court πέντε κορυφαίοι τραπεζίτες από τις Landsbankinn και Kaupping, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας-κρίθηκαν ένοχοι για χειραγώγηση της χρηματαγοράς, και διαρροή απόρρητων δεδομένων. Καταδικάστηκαν από 2 έως 5 χρόνια φυλάκιση. Η μέγιστη ποινή στην Ισλανδία για οικονομικά εγκλήματα είναι έξι χρόνια αν και το Ανώτατο Διακστήριο δέχεται εισηγήσεις για να το επεκτείνει πέραν των έξι ετών.

Μετά την κατάρρευση του 2008, και ενώ το αμερικανικό Κονγκρέσο, χάριζε στις αμερικανικές τράπεζες 700 δισ.δολάρια με την "ευγενή" προσφορά των φορολογουμένων, η Ισλανδία αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική κατεύθυνση και η κυβέρνησή της ανέλαβε τον έλεγχο των τραπεζών μετά το χάος που προκλήθηκε από την οικονομική καταστροφή.

Το 2001 η Ισλανδία είχε απορρυθμίσει το τραπεζικό της σύστημα ακολουθώντας την οδό του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, η Ισλανδία είχε βυθιστεί σε τόσο μεγάλο εξωτερικό χρέος που δεν μπορούσε πλέον να αναχρηματοδοτηθεί, και το σύστημα κατέρρρευσε.

Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση της Ισλανδίας διώκει και καταδικάζει τους υπεύθυνους για τη χειραγώγηση της αγοράς που συνέθλιψε την οικονομία της.

Ακόμα και τώρα, η Ισλανδία εξακολουθεί να πληρώνει τα δάνειά στο ΔΝΤ και σε άλλες χώρες από τις οποίες χρειάστηκε να δανειστεί για να επιβιώσει.

Όταν ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Olafur Ragnar Grimmson ρωτήθηκε πώς η χώρα κατόρθωσε να ανακάμψει από την παγκόσμια οικονομική καταστροφή, ο ίδιος απάντησε αφοπλιστικά:

"Ημασταν έξυπνοι για να μην ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους του δυτικού οικονομικού κόσμου των τελευταίων 30 ετών. Επιβάλαμε ελέγχους συναλλάγματος, αφήσαμε τις τράπεζες να καταρρεύσουν, παρείχαμε στήριξη στους φτωχούς, και δεν εισάγαμε μέτρα λιτότητας, όπως έκαναν στην Ευρώπη."

Στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και παντου΄στον δυτικό κόσμο ούτε ένα τραπεζικό στέλεχος δεν έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση του 2008.

Οι αμερικανικές τράπεζες συγκεντρώνουν πάνω από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη χωρίς περιορισμούς,κάτι που σημαίνει ότι ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές που ακολουθούσε και η Lehman Brothers πριν την κατάρρευση του 2008.

http://www.defencenet.gr
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 24, 2015
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ισλανδία καταδίκασε 26 τραπεζίτες σε φυλάκιση για την κρίση του 2008"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator