ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ;;; - ΦΠΑ 23% στα γηροκομεία! Πετάνε στο δρόμο 10.000 ηλικιωμένους

0


Αλλη μία ρουκέτα του ΦΠΑ απειλεί ανήμπορους Έλληνες. Αυτή τη φορά θύματα της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% είναι οι ηλικιωμένοι που μένουν σε γηροκομεία ή άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) μεγάλο κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο αντιμετωπίζουν οι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μετά την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που επιβλήθηκε για τη διαβίωσή τους σε αυτές. Η εξέλιξη αυτή επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται, μαθηματικά, σε λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ.

Τονίζεται ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Πλέον, η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.

Από την άλλη, το αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ανήμποροι και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επιλέγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ένα γηροκομείο και δεν έχουν εναλλακτική λύση κάποια κρατική δομή, όπως στην παιδεία.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) πρωτοστατεί στον αγώνα για την ολική εξάλειψη του ΦΠΑ, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ μετά από σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από κάποιους μήνες, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είχε δεσμευθεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες 27 χώρες, όπου ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στα γηροκομεία.

Όμως αντί για τη φορολογική απαλλαγή ήρθε η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Η ΠΕΜΦΗ απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να διασφαλίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, το αναφαίρετο δικαίωμα στην πρόνοια και σε όρους ανθρώπινης διαβίωσης για τους απόμαχους της ζωής, για τα «τιμημένα γηρατειά» της πατρίδας μας.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 21, 2015
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ;;; - ΦΠΑ 23% στα γηροκομεία! Πετάνε στο δρόμο 10.000 ηλικιωμένους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator