Tο Eurogroup τελείωσε - Χωρίς προτάσεις η Ελλάδα, λένε οι εταίροι

0


Το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια καλή προφορική παρουσίαση, έγραψαν οι Financial Times.

Δηλώσεις Γιούνκερ, την ώρα που εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των 19 ηγετών της ευρωζώνης:

Χαίρομαι πάντα όταν βλέπω τον Τσίπρα για να συζητήσουμε μια λύση. Και πάλι δεν έχουμε ένα καινούριο έγγραφο, του έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε.

Υπήρξε σύγχυση για το αν η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση. 

Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup 

Πιστέψαμε ότι θα υπάρχουν προτάσεις, πρέπει να βρούμε προτάσεις που θα μας σταλούν. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρονική, το ξέρουμε όλοι, ο χρόνος για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη. Θέλω να ελπίζω ότι οι Ελληνες θα μας στείλουν το πρωί τη νέα πρόταση, τη νέα αίτηση και θα δούμε τι θα κάνουμε.

Spiegel: Τι θα συζητήσουν;
Χωρίς να υπάρχουν προτάσεις, τι θα συζητήσουν στην αποψινή Σύνοδο, αναρωτιέται το Spiegel στη Live κάλυψη της ελληνικής κρίσης στην ιστοσελίδα του. «Για αναδιάρθρωση χρέους; Ή για τις λεπτομέρειες ενός Grexit;», συνεχίζει.

Telegraph: 

«Αυτό είναι περίεργο. Η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 7.30 και οι Ελληνες εμφανίστηκαν χωρίς νέα πρόταση (αν και εκείνοι ισχυρίζονται ότι εμφάνισαν). Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συζητήσουν τώρα οι ηγέτες, μετά από ένα Eurogroup που ήταν σχεδόν αποτυχία.

Πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:
«Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες. Το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα το ίδιο και σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτές τότε δεν είχαν συζητηθεί επειδή στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ είπαν ότι θα περιμένουν το δημοψήφισμα και μετά θα τοποθετηθούν.

«Περιμένουμε τα σχόλια τους σήμερα», αναφέρει κυβερνητική πηγή. 

Ντε Γκίντος: «Κάναμε συζήτηση γενικά, δεν είχαμε προτάσεις» 

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος μετά το τέλος του Eurogroup σχολίασε «Η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις. Κάναμε συζήτηση γενικά»

«Πιθανό ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup» 

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ότι υπάρχει απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι είναι πιθανό – όχι βέβαιο – ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Ντολ: «Ανικανότητα και απερισκεψία από τον ΣΥΡΙΖΑ» 

Ο Τζόζεφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω Twitter ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup «Χωρίς προτάσεις, καμία πρόοδος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε με άδεια χέρια στο Eurogroup και έδειξαν πάλι την ανικανότητα και την απερισκεψία τους».


«Καίγονται οι γέφυρες για την Ελλάδα» 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC Ντάνκαν Ουέλντον, η Γαλλία και η Ιταλία προσπάθησαν για τη διάσωση, όμως η Ελλάδα δεν προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως θα έπρεπε με τις προτάσεις της.

«Και άλλες καμένες γέφυρες για την Ελλάδα» παρατηρεί ο δημοσιογράφος του BBC. 


Πρωθυπουργός Μάλτας: «Δεν βοηθά η απουσία προτάσεων» 

Ξεκίνησαν ήδη οι αντιδράσεις για την απουσία προτάσεων. «Αυτό δεν βοηθάει στην αποψινή σύνοδο», έγραψε στο Twitter o Πρωθυπουργός της Μάλτας.


«Σήμερα προφορική παρουσίαση, αύριο γραπτή» 

Ο Πίτερ Σπίγκελ μέσω Twitter ενημέρωσε λίγο πριν τις 17:00 ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης τον ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έκανε προφορική παρουσίαση των προτάσεων και ότι αύριο θα γίνει η γραπτή υποβολή τους.


Δεν κατέθεσαν πρόταση -Τι ακριβώς συνέβη 

Σύμφωνα με όσα μετέφερε λίγο νωρίτερα ο Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times και η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις στο Eurogroup.
«Η Ελλάδα δεν κατέθεσε σήμερα προτάσεις. Κάτι τέτοιο (αίτημα και προτάσεις) θα το πράξει αύριο» έγραψε η Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Το ίδιο μετέφερε μέσω του twitter και ο Πίτερ Σπιγκελ γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Δύο επίσημες πηγές της ευρωζώνης, μου ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έφτασε με νέα πρόταση στο Eurogroup και μια 3η πηγή μου αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί αύριο».

Σφυροκόπημα στο Eurogroup 

Σφυροκόπημα δέχτηκε η Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται, τουλάχιστον από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στο Eurogroup. Στο σύνολό τους, οι υπουργοί έκαναν σκληρές δηλώσεις για ελάφρυνση χρέους και Grexit.

Διαβάστε τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση: 

14:32 ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Περιμένουμε πολλά από τους Ελληνες, χωρίς προτάσεις δεν μπορούμε να βγούμε από την γκρίζα ζώνη. Το Grexit εξαρτάται από την ελληνική πρόταση σήμερα. Αν θα υπάρξει γέφυρα σήμερα, αν θα μετακινηθούν από τη θέση τους. Για την ώρα δεν έχουμε καμία βάση συζητήσεων, θα πρέπει κάπως η Ελλάδα να δείξει μια θέληση προκειμένου να βοηθήσει τους υπόλοιπους 18.

14:27 Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη σαφήνεια, την οποία χάσαμε πολιτικά και οικονομικά λόγω του δημοψηφίσματος. Το πιο επείγον ερώτημα δεν είναι η διαγραφή του χρέους. Μπορεί να μπει στο τραπέζι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πληρωμές της Ελλάδας έχουν παγώσει. Οι πολιτικοί που έχουν ταλέντο πάντα βρίσκουν ένα φως στο σκοτάδι.

14.22 ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Είμαστε στα τελευταία δευτερόλεπτα αυτής της κρίσης. Δεν θεωρώ ότι το Grexit είναι λύση την οποία θέλει κάποιος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι αν μπορούν να ακολουθηθούν οι κανόνες. Κάθε πρόγραμμα έχει όρους. Οταν με ρωτούν για ελάφρυνση του χρέους, απαντώ ότι δεν είναι επείγον αυτή την ώρα. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε για τους όρους που πρέπει να τεθούν. Οι τράπεζες έκλεισαν. Δεν υπάρχει χρόνος.

14:21 ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας: Δεν είμαι υπέρ του Grexit, θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη συμβεί. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις θα είναι μια επίσημη αίτηση για νέο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι μια βιώσιμη προσέγγιση. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν πάντα μέρος της συζήτησης, αλλά πρέπει (οι Ελληνες) να ακολουθήσουν την ιρλανδική προσέγγιση.

Δεν θεωρώ ότι κάποιος από εμάς θέλει να χρονοτριβίσει άλλο, θέλουμε μια πρόταση που θα είναι βιώσιμη για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έτσι λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε απόφαση σήμερα. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα υπάρξει η ανάλογη δέσμευση.

Ποτέ δεν είχα μια σκληρή γραμμή προσέγγισης απέναντι στην Ελλάδα. Επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε. Βλέπουμε την αναδιάρθρωση χρέους ως μέρος αυτών των συζητήσεων.

14:20 ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Το Eurogroup πρέπει να συζητήσει για το Grexit και για τα πλάνα της Ελλάδας να το αποφύγει. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι 50-50%, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι. Χρειάζεται καλή θέληση για να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί.

14:17 Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο μάθημα η κρίση. Ελπίζω να επιταχυνθεί η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο σταθερό είναι το σύστημα της Ευρωζώνης.

14:13 Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε συμφωνία-γέφυρα. Δεν προσπαθουμε να σπρώξουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αλλά εναπόκειται στην Αθήνα να δει αν θα αποδεχθεί τους όρους. 10% του Φινλανδικιού προϋπολογισμού (σ.σ. 5 δισ. ευρώ) είναι δεσμευμένο για την Ελλάδα, δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτούνται προϋποθέσεις και αυτές συζητάμε. Αναφορικά με τη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού: Είμαστε 19 δημοκρατίες.

Συζητάμε για τρία πράγματα: Πρώτον, την μικροπρόθεσμη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της Ελλάδας. Τα χρήματα τελειώνουν, το αργότερο στις 20 Ιουλίου. Δεύτερον, τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. Τρίτον, πρέπει να εμβαθύνουμε τις οικονομικές συνεργασίες εντός ευρώ.

14:09 Λετονός ΥΠΟΙΚ: Για κανένα λόγο δεν θα συζητήσουμε για χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι των δανείων της, όπως δεν θα συζητήσουμε και για γρήγορη εκκίνηση ενός νέου προγράμματος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε χώρα ακολουθεί τις δικές της διαδικασίες για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Το Grexit δεν θα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη ή για τη Λετονία. Οταν ένα κομμάτι του συστήματος δεν λειτουργεί καλά τότε η αποχώρηση αυτού του κομματιού δεν κάνει κακό στο σύστημα. Εμείς κάναμε δομικές μεταρρυθμίσεις και έχουμε γίνει μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Ο λαός μας δεν καταλαβαίνει τους Ελληνες είναι έκπληκτοι με αυτά που βλέπουν, η συνταγή δεν είναι εύκολη, όπως και οι δομικές αλλαγές, αλλά είναι αυτές που μπορούν να κρατήσουν την οικονομία σε κανονική κατάσταση.

Είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στον Βαρουφάκη. 

14:07 Ντομπρόβσκις: Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο.

14:05 Σόιμπλε: Πρέπει να ρωτήσετε την Ελλάδα αν θα παραμείνει στο ευρώ. Μέχρι τώρα η Αθήνα έχει δείξει ότι δεν θέλει το πρόγραμμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα να βοηθήσουμε στα πλαίσια της ευρωζώνης. Οποιος γνωρίζει και σέβεται τις ευρωπαϊκές συνθήκες ξέρει τι πρέπει να πει και να κάνει. Σέβομαι το ελληνικό δημοψήφισμα.

13: 59 Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μια βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο. Είμαι άκρως επιφυλακτικός για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, η Ελλάδα βρίσκεται από την άλλη πλευρά του λόφου. Η απόλυτη κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου είναι η διαγραφή χρέους.

13:57 Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η κατάσταση είναι επείγουσα, η οικονομία της Ελλάδας είναι σε ελεύθερη πτώση, το ίδιο και ακόμη χειρότερα το τραπεζικό της σύστημα, τα πάντα εξαρτώνται από τις ελληνικές προτάσεις. Μόνο που αυτές οι προτάσεις πρέπει να ταιριάζουν στους όρους και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Grexit θα το αποφασίσει η Αθήνα.

13:40 Μοσκοβισί: Περιμένουμε ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις από τον κ. Τσακαλώτο. Περιμενουμε από την Ελλάδα να μας πει πώς θέλει να δράσει ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο. Θα παρουσιάσω τις τεχνικές λύσεις στο Eurogroup. Χαιρετιζω την ενιαία δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το Grexit.

Το Eurogroup σήμερα δεν αφορά το ελληνικό χρέος. Γίνεται για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Γνωρίζω τον κ. Τσακαλώτο, αλλά το θέμα δεν είναι αυτός, είναι οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι.

13:36 Ντάισελμπλουμ: Πιστεύω ότι μετά το Οχι θα πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο και πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θέλω να γνωρίσω τον νέο ομόλογό μου.

Κάθε πακέτο που θα συμφωνήσουμε με την Ελλάδα δεν πρέπει να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Eurogroup.

Το Οχι στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις, θα πρέπει να δούμε τις νέες προτάσεις, θέλουμε να είναι αξιόπιστες.

Δεν γνωρίζω ότι οι νέες προτάσεις βασίζονται στο σχέδιο Γιούνκερ. 

Τις τελευταίες εβδοαμάδες είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης, Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την αξιοπιστία μας, ελπίζουμε οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι αξιόπιστες.

13:30 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εισήλθε στο Eurogroup χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

*Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC

Δημοσίευση: Ιουλίου 07, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Tο Eurogroup τελείωσε - Χωρίς προτάσεις η Ελλάδα, λένε οι εταίροι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator