ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ: Ο EFSF ζητά πίσω 140 δις, όλο το ποσό που μας έχει δανείσει ως τώρα

0


Αυτό σημαίνει ότι ζητούν πίσω όλο το ποσό που μας έχουν δανείσει ως τώρα - Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νέα ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί η κίνηση του EFSF, την οποία είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του EFSF ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα δάνεια του EFSF στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μηχανισμού.

Με ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο EFSF αποσαφηνίζει ότι «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής, και προσθέτει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά» προσθέτει η διοίκηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF-ESM) δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.

Ουσιαστικά, το ΔΣ του EFSF, που κλήθηκε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη μη πληρωμή από την Ελλάδα των δόσεων του Ιουνίου στο ΔΝΤ, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν τραβά... ακόμα την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά επιφυλάσσεται να το κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του.

Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές του ανοικτές ως πιστωτής.

«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να επιλέξει τη «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά τη μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν). 

Με την επιλογή της «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» ο EFSF κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του.
Δημοσίευση: Ιουλίου 04, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ: Ο EFSF ζητά πίσω 140 δις, όλο το ποσό που μας έχει δανείσει ως τώρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator