ΘΕΛΕΡΙΤΗ - ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ - ΨΥΧΟΓΙΟΣ: Ξεπέρασαν και τον Μπεγλίτη σε δηλώσεις

0



*της Μαρίας Θελερίτη
βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας

Είμαστε σε δυσμενέστερη θέση, αλλά παραμένουμε στις επάλξεις, όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα.

Ναι είναι υποχώρηση γιατί το αδιέξοδο ήταν πλήρες παρά τις διαρκείς προσπάθειες απεγκλωβισμού. Μετά από πέντε μήνες σκληρών, συχνά ανελέητων και εξοντωτικών «διαπραγματεύσεων» έγινε φανερό σε ολόκληρη την Ευρώπη πως οι εταίροι επεδίωκαν έναν οικονομικής κοπής εκβιασμό και εντέλει την επιβολή ενός ιδιότυπου αλλά απολύτως πραγματικού πραξικοπήματος με στόχο να πέσει η κυβέρνηση.

Ναι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δεχτεί όρους και συμφωνίες που δεν πιστεύει και δεν επιδιώκει. Όρους αντίθετους με το πρόγραμμα και την ιδεολογία της αριστεράς στη βάση των οποίων μας εξέλεξαν οι πολίτες.

Ναι μας ξεπέρασαν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συγκυρίες και τα οικονομικά κατεστημένα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ναι το δίκιο ενός ολόκληρου λαού δεν έφτασε ως επιχείρημα για να μπει τέλος στη λιτότητα.

Ναι η μάχη ήταν άνιση, ανηλεής, αδυσώπητη. 
Ο αγώνας όμως, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, ήταν αγώνας έντιμος, διαρκής, ανοιχτός και ειλικρινής.
Όμως δεν παροπλιζόμαστε, ούτε το βάζουμε κάτω.

Με το δικαίωμα που μου έδωσαν οι πολίτες και οι πολίτισσες της Κορινθίας θα τους εκπροσωπώ όσο μου το επιτρέπουν και με εμπιστεύονται. Επέλεξα να στηρίξω την κυβέρνηση και όχι μια άτακτη χρεοκοπία που θα έπληττε ακόμα περισσότερο τις λαϊκές τάξεις, τους αγρότες, όσους και όσες βιώνουν συνθήκες φτώχειας. 
Με την ψήφο και τη στάση μου δηλώνω πως δε θα διευκολύνω τα σχέδια των αντιπάλων για την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, την οποία ακόμα και τούτη τη στιγμή στηρίζει η κοινωνία, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι αποτελεί εγγύηση για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με το χέρι στην καρδιά και μετρώντας με συνείδηση και σύνεση τη δυσκολία των στιγμών, πήρα μιαν απόφαση. Μια απόφαση δύσκολη που συγκρούεται με την ιδεολογία και την πολιτική μας στην αριστερά.
Για να μην έχουμε άτακτη χρεοκοπία και κοινωνική καταστροφή. 
Για να στηρίξω την κυβέρνηση που μπορεί σε τούτη τη δύσκολη ώρα να λειτουργήσει σαν ανάχωμα.

Είχα κι εγώ, όπως και όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης, να διαλέξω ανάμεσα σε έναν ακαριαίο ή αργό θάνατο. Τα απέρριψα και τα δυο, επιλέγοντας τον δρόμο της καθημερινής, ανιδιοτελούς και διαρκούς πάλης. Γνωρίζοντας πως θα πρέπει κάθε μέρα να κάνουμε το μέγιστο για να ανατρέψουμε τις ακραίες συνέπειες της συμφωνίας. Για να αντισταθούμε και να ασκήσουμε πολιτικές με όρους ταξικούς, απέναντι στις δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής και της μεγάλης φοροδιαφυγής και απέναντι σε αυτούς που ευνοήθηκαν από όσους κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας.

Στόχος της απόφασης και της ευθύνης που αναλαμβάνουμε είναι να διασφαλίσουμε:
- τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας
- σαφείς δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους 
- ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα δώσει μια πρώτη ανάσα στην αγορά και στην παραγωγή

Υποχωρούμε για λίγο για να οργανωθούμε και πάλι και να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Και οι τρεις βουλευτές της Κορινθίας είμαστε κομμάτι αυτού του λαού, κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Και αναλαμβάνουμε με θάρρος την ευθύνη που μας αναλογεί στις δύσκολες αυτές ώρες.
Συνεχίζουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών της Κορινθίας.
Εκείνοι και εκείνες θα μας κρίνουν για όσα κάνουμε και όσα πετυχαίνουμε.

Ναι ξέρουμε πως το μέλλον είναι άδηλο, αβέβαιο, δύσκολο.
Θέλει αγώνα και προετοιμασία και σε αυτά καταθέτουμε την παρουσία και την ενεργητική μας στάση.

Ο δρόμος είναι αντιφατικός και αντίξοος. Και η νίκη αβέβαιη.
Αλλά θα δώσουμε αγώνα με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, μιλώντας ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους πολίτες. Όπως κάναμε πάντα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών μας και το κόστος που συνεπάγονται.

Για να παραφράσω τα λόγια του Ο. Ελύτη 
«… θα κρατηθούμε στις κακοκαιρίες όπως το γεράνι.»



Η ελληνική κυβέρνηση μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευση εκβιάστηκε σε μια συμφωνία η οποία δεν θεωρώ ότι είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη.
Η μη ύπαρξη, αυτή τη στιγμή, εναλλακτικής προοπτικής βάζει σε όλους μας το δίλημμα της υπεράσπισης από τη μία μιας αδιέξοδης πολιτικής και από την άλλη τη στήριξη μιας κυβέρνησης η οποία μπορεί να φέρει στην ελληνική κοινωνία μια άλλη λογική διαχείρισης της κατάστασης με στόχο την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου.
Η χτεσινή ψηφοφορία ήταν μια κόλαση μέσα και έξω από τη βουλή.
Η τοποθέτηση μου βασίστηκε στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει. Δεν πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο το παλιό, σάπιο πολιτικό σύστημα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε μνημονιακή.
Οι αντοχές κανενός δεν είναι απεριόριστες. Προσωπικά, αδυνατώ να ξαναστηρίξω νομοσχέδια που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.





Αθήνα, 16.07.2015

Το Νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση χτες στη Βουλή, όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν ξεκάθαρη υποχώρηση στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τις θέσεις της Αριστεράς. Σε αρκετούς τομείς ενσωματώνουν μέτρα καθαρά υφεσιακά που πλήττουν ισχυρά τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την επώδυνη συμφωνία καταλήξαμε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μάχες και διεκδικήσεις, οι οποίες προκάλεσαν πανευρωπαικό και παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης και ανέδειξαν τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δανειστών. Υπήρχαν όμως και πολλοί λανθασμένοι χειρισμοί, αυταπάτες όσον αφορά την ισχύ του αντιπάλου και σίγουρα εκπτώσεις στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος, αφού δεν λειτούργησαν, όπως θα έπρεπε η Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα άλλα όργανα.
Στο εσωτερικό, ενώ προχώρησαν Νομοσχέδια που αποκατέστησαν αδικίες απέναντι στους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους , υπήρχε ανάγκη για περισσότερη αποφασιστικότητα απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παρόλα αυτά δόθηκαν μάχες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αυτό εκτιμήθηκε από τον ελληνικό λαό, όπως φάνηκε και με το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 
Για τους λόγους, όμως, που αναφέρθηκαν παραπάνω, βρεθήκαμε σε ένα τακτικό και πολιτικό αδιέξοδο με συνέπεια την επονείδιστη συνθηκολόγηση.
ΌΜΩΣ,
ΕΠΕΙΔΗ τα ντόπια και ξένα συμφέροντα θέλουν με κάθε τρόπο την εξόντωση της κυβέρνησης, και αν αυτό δεν επιτευχθεί, επιδιώκουν την πλήρη ενσωμάτωσή της, νομίζω ότι δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.
ΕΠΕΙΔΗ θεωρώ – πιθανώς να πρόκειται για αυταπάτη και θα αποδειχτεί – ότι σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπως αυτή συμφωνία, πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες σύγκρουσης με την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το απόστημα υπηρεσιακών και λοιπών παραγόντων στη Δημόσια Διοίκηση και όλους αυτούς που λυμαίνονται επί χρόνια το Ελληνικό Κράτος και τον Ελληνικό Λαό.
ΕΠΕΙΔΗ δεν επεξεργαστήκαμε εγκαίρως εναλλακτικό σχέδιο – αν ήταν δυνατό να υπάρξει κάτι τέτοιο σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς – η άλλη μας επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν η άτακτη χρεωκοπία με αποτελέσματα που θα μας υπερέβαιναν και θα οδηγούσαν τη χώρα και την κοινωνία στην καταστροφή με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα και τις αποταμιεύσεις τους.
ΕΠΕΙΔΗ, όπως διδάσκει και το ποδόσφαιρο το οποίο υπηρέτησα τόσα χρόνια, ακόμα και σε μια ήττα τέτοιου βεληνεκούς, πρέπει να βρεις τη δύναμη να την διαχειριστείς και να ανασυνταχτείς για τον επόμενο αγώνα. Και είναι σίγουρο ότι αν η Κυβέρνηση κάνει τις συγκρούσεις που πρέπει, έστω και στα ελάχιστα περιθώρια αυτής της συμφωνίας, οι αντιδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Τις τελευταίες μέρες τα μηνύματα από τους συντρόφους και τον κόσμο ήταν πολλά και διαφορετικά. Κι αν ως Αριστερά προσεγγίζουμε τους κοινωνικούς συσχετισμούς και τις εξελίξεις άσχετα αν αυτό συγκρούεται με τον κόσμο, στην παρούσα φάση, με τον εγκλωβισμό μας και την απουσία εναλλακτικής πρότασης, το δίλημμα που τέθηκε ήταν τεράστιο.
Δηλώνω ξεκάθαρα ότι αν δεν γίνουν εκείνες οι συγκρούσεις με το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα στην κατεύθυνση του αντισταθμίσματος αυτών των σκληρών μέτρων και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλαχθεί σε απλό διαχειριστή της φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού, για μένα δε θα υπάρχει πλέον θέση σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Έχοντας επίγνωση ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν το δέντρο χάνοντας το δάσος, αλλά και με πλήρη πεποίθηση ότι δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ οι ίδιοι με αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, ψήφισα το Νομοσχέδιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και το βάρος που μου αναλογούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Δημοσίευση: Ιουλίου 17, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΘΕΛΕΡΙΤΗ - ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ - ΨΥΧΟΓΙΟΣ: Ξεπέρασαν και τον Μπεγλίτη σε δηλώσεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator