ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ... ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ - Κλειστές τράπεζες και capital control – Αυτά είναι τα μέτρα του plan B

0


Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους.

Ραγδαίες θα είναι από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία καθώς οι εταίροι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να μην υπάρξει «μόλυνση» των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από την Φραγκφούρτη, δηλαδή από την έδρα της ΕΚΤ η οποία ουσιαστικά κρατά στην οικονομία της χώρας στα χέρια της, κάνουν λόγο για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες,αναλόγως με τις εξελίξεις. Είναι το plan B που έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες και που κρέμμεται πάνω από την Ελλάδα σαν δαμόκλειος σπάθη.

Βεβαίως το σενάριο της επιβολής μέτρων μπορεί να παραμείνει… σενάριο αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις στο μέρος των διαπραγματεύσεων.

Οι 18 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, χωρίς δηλαδή την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να αποφάσισαν:

1. Να απομονωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το ευρωπαϊκό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών που ονομάζεται TARGET.

Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε ένα άλλο.

Ουσιαστικά αποκλείονται Ελληνες και ξένοι με λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες να κάνουν διατραπεζικές συναλλαγές, ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν οιεσδήποτε οικονομικές διαδικασίες. Για παράδειγμα όλες οι συναλλαγές μέσω εταιρειών ή ακόμη και οι χρηματιστηριακές εκκαθαρίσεις.

Το σενάριο λέει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να κρατήσει μερικές ημερες, ίσως μία εβδομάδα και μετά να υπάρξει αποκατάσταση του συστήματος για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές.

2. Αποφασίζεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το λεγόμενο capital control κατά το οποίο θα πρέπει να υπάρχει ημερήσιο όριο συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Στο σενάριο αυτό πρέπει να προστεθεί και το κλείσιμο των τραπεζών για συγκεκριμένο χρονικο διάστημα. Κάποιοι το υπολογίζουν για Δευτέρα και Τρίτη ως αναγκαστική αργία και αν από την Τετάρτη δεν ηρεμήσει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ο περιορισμός κεφαλαίων. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι τα ΑΤΜ θα λειτουργούν με… κόφτη, δηλαδή το όριο δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από 200 ή 300 ευρώημερησίως. Ομως, οι καταθέτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία των τραπεζών.

3. Το τρίτο μέτρο αφορά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και πώς θα μπορούσε να προστατευτεί. Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες για να μην υπάρξει πρόβλημα που θα δημιουργούσε συνθήκες χρεοκοπίας και χάους στη χώρα που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

4. Το τέταρτο μέτρο αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να μη μείνει η Ελλάδα από είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά.

Η ανακοίνωση των 18 υπουργών ουσιαστικά προανήγγειλε αυτά τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

imerisia.gr
Δημοσίευση: Ιουνίου 30, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ... ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ - Κλειστές τράπεζες και capital control – Αυτά είναι τα μέτρα του plan B"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator