Τα θέματα της συνέντευξης τύπου της ΣΕΓΕΣ της 29/5/2015

0







"Ελευθερία της εργασίας"

Κατά του νόμου - Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων - στρέφεται η αστυνομία, καθώς ζητά να εκδίδει άδεια εργασίας, πριν προσληφθεί ένας εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα με τον νόμο 3919 "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων" όπου για την πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους ισχύει η αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), η διεύθυνση της αστυνομίας, ζητά να εξαιρεθεί η "ελευθερία της εργασίας" και να ελέγχεται πλέον από την αστυνομία που θα εκδίδει "άδεια εργασίας" !!!

Το συγκεκριμένο αίτημα έγινε αποδεκτό από την επιτροπή ανταγωνισμού και γνωμοδότηση σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που πρόκειται να εκδοθεί και αφορά καφετέριες, καφενεία, κυλικεία κλπ. (κριτήριο: όσα μπορούν να πουλούν οινοπνευματώδη ποτά !!!)

Οι ισχυρισμοί της αστυνομίας επί λέξη:

«…στα καταστήματα αυτά, όπου παρατηρείται αθρόα προσέλευση κοινού και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, απασχολούν πολλές φορές τις αστυνομικές αρχές για εγκληματικές πράξεις όπως διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ή ακόμα διότι εκεί συχνάζουν μεταξύ άλλων άτομα τα οποία έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν ή θεωρούνται ύποπτα διάπραξης εγκλημάτων. Επομένως στο πλαίσιο της πρόληψης της εγκληματικότητας, καθίσταται αναγκαία η θέσπιση προληπτικού ελέγχου ώστε να αποτρέπεται η εργασία στα καταστήματα αυτά ατόμων που έχουν καταδικασθεί για σοβαρά αδικήματα». Η εν λόγω διάταξη, δηλαδή, επανέφερε την υποχρέωση έκδοσης προηγούμενης άδειας της αστυνομικής αρχής για την εργασία στα ανωτέρω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος"

Εκτός από τον απαράδεκτο θεσμικό ρόλο που θέλει να παίξει η αστυνομία στην ελευθερία της εργασίας, όπου το κράτος επιδοτεί ακόμα και τα επαγγέλματα που εξαιρεί η αστυνομία, δηλαδή:

Ενώ ο ΟΑΕΔ επιδοτεί επιχειρήσεις που θα προσλάβουν προσωπικό (απεξαρτημένα άτομα ή αποφυλακισμένους για να επανενταχτούν στην κοινωνία), έρχεται η αστυνομία για να τους το απαγορεύσει, στιγματίζοντάς τους και καταδικάζοντάς τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η επιτροπή ανταγωνισμού κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς της δ/νσης της αστυνομίας (!!!) και γνωμοδοτεί: 

"Προτείνεται η υιοθέτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την εργασία στα εν λόγω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3919/2011, καθώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η διασφάλιση της δημόσιας τάξης, της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των καταναλωτών, αποδεκτών των υπηρεσιών, και των εργαζομένων."

Η Αστυνομία προσπαθεί να κρατήσει εξουσίες που έρχονται από παλαιότερα χρόνια, με το Βασιλικό Διάταγμα του 1958 (1.12.1957/20.1.1958) & το Προεδρικό διάταγμα 180/1979 όπου το αστυνομικό κράτος είχε "χωροφύλακες".

Αξίζει να σημειώσουμε ότι:

Έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ που μπορεί να κάνει δεκτή την απαίτηση της αστυνομίας, η τακτική που εφαρμόζουν όμως οι αστυνομικές αρχές είναι να μηνύουν τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό χωρίς την άδειά τους, αγνοώντας τον νόμο που είναι εν ισχύ και αφήνει ελεύθερη την εργασία.

Το Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του κλάδου, για την ακύρωση της επαναφοράς Βασιλικών Διαταγμάτων, φακελώματος ή απαγορεύσεων!!! στην εργασιακή ζωή των πολιτών το 2015.



Καταπέλτης η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ μετά τις πιέσεις του κλάδου !!! - ζητά στοιχεία για την δράση της ΑΕΠΙ

Καταπέλτης κατά της ΑΕΠΙ Α.Ε. είναι σε έγγραφό της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη σχετική ερώτηση του Βουλευτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όπως αναφέρει έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τις εμπορικές συμπεριφορές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε., και η οποία τονίζει ότι «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά».

Συγκεκριμένα, με την απόφαση της Επιτροπής κρίθηκε ότι «είναι αδικαιολόγητη η άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχτεί τη μερική ανάθεση διαχείρισης των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών. Είναι υπέρμετρα υψηλή η επιβολή προμήθειας για την είσπραξη των δικαιωμάτων των δημιουργών και υπάρχει παράλειψη της ΑΕΠΙ να γνωστοποιεί κατά τρόπο πλήρη και ουσιαστικό το αμοιβολόγιο και τον κανονισμό διανομής της στους ενδιαφερόμενους δημιουργούς και χρήστες αλλά και το ύψος και τα κριτήρια διάθεσης (για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς) των ποσών, τα οποία παρακρατούνται βάσει συμφωνιών αμοιβαιότητας.»

Έτσι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού – υποχρέωσε την ΑΕΠΙ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης να τροποποιήσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης, να διαμορφώσει τις παρακρατήσεις (προμήθειες) που επιβάλει στους αντισυμβαλλόμενούς της δημιουργίας για την είσπραξη των μηχανικών και ειδικότερα των φωνογραφικών κατ΄ ανώτατο όριο 15% επί των εισπράξεων και επέβαλλε στην ΑΕΠΙ για την αδικαιολόγητη άρνηση της να δεχτεί τη μερική διαχείριση μερικών μόνο κατηγοριών των δικαιωμάτων πνευματικών δημιουργών πρόστιμο 500.000 ευρώ, το οποίο δεν υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων της για το έτος 2000, ενώ απείλησε την ΑΕΠΙ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς το πρώτο και δεύτερο μέρος της απόφασης.

Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως τονίζει στο έγγραφό της, «παρακολουθεί σεβόμενη όπως οφείλει την δικαστική εξέλιξη της δαιδαλώδους και σύνθετης αυτής υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί», ενώ καλεί τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη να προσκομίσει και να θέσει υπόψη της Επιτροπής, στοιχεία και πληροφορίες, σχετικά με την δράση της ΑΕΠΙ.



ΑΕΠΙ, GEA και ΚΡΑΤΟΣ υποχρεώθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν. 

Μετά από 15 μήνες συζητήσεων, ημερίδων, επαφών και προετοιμασίας, η αρχή για τη μεγάλη αλλαγή στα πνευματικά δικαιώματα, για την οποία όλοι αγωνιούμε, ΕΓΙΝΕ.

Έχει από καιρό κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μια συγκλονιστική Καταγγελία (120 σελίδων, με περισσότερες από 1000 σελίδες μαζί με τα αποδεικτικά έγγραφα) κατά της ΑΕΠΙ ΑΕ, η οποία σηματοδοτεί την αρχή για δικαίωση.

Πολύ περισσότερο όμως, όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στο δίκαιο αγώνα για το αίτημά μας πολλές δυνάμεις, και πέρα από τον Κλάδο μας.

Έτσι από σήμερα, ο Βουλευτής Ηρακλείου κος Λευτέρης Αυγενάκης, που από την αρχή έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον και βούληση να βοηθήσει αποφασιστικά, έχει αρχίσει να κινητοποιεί όλους τους Βουλευτές, ώστε να αλλάξει επιτέλους η τριτοκοσμική κατάσταση στη χώρα μας, σε ότι αφορά τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟΙ, ΟΥΤΕ ΜΙΚΡΟΙ 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 

ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΒΟΛΉ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ.

(Μερικά link με σχετικά βίντεο επί του θέματος)






Προς: Πρόεδρο & Διευθ. Σύμβ. ΔΕΗ Κο Παναγιωτάκη Εμμανουήλ

Κε Πρόεδρε, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αιτημάτων και παρακλήσεων από πάρα πολλούς συναδέλφους επαγγελματίες της εστίασης, όλων των περιοχών του Νομού, για παρέμβαση του σωματείου μας Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. προς την ΔΕΗ και την διοίκηση της. Εκκλήσεις να σας μεταφέρουμε την αντικειμενική τους αδυναμία για ανταπόκριση στην ασφυκτική πίεση του μικρού αριθμού δόσεων διακανονισμού οφειλών προς την επιχείρησή σας, με ταυτόχρονη πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών. 

Σας μεταφέρουμε επίσης την καθημερινή αγωνία μας, για κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των καταστημάτων μας αφού 5 χρόνια τώρα καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να διατηρήσουμε τα καταστήματά μας ανοικτά όσο και τις θέσεις εργαζομένων σε αυτά.

Θέλουμε και σας ζητούμε λοιπόν, προσβλέποντας στην δυνατότητα της επιχείρηση σας αλλά και την γνώση σας περί της αντικειμενικής διευκόλυνσης αποπληρωμής υπολοίπων, να επεκτείνεται σε 10 τουλάχιστον από 6 τις δόσεις των μηνιαίων λογαριασμών με ενσωματώσεις, και σε 12 από 8 δόσεις των διμηνιαίων λογαριασμών. Το επίσης σοβαρότατο θέμα της προκαταβολής 20% με 4 δόσεις στις περιπτώσεις αθέτησης ρυθμίσεων, να μειωθεί η προκαταβολή στο 10% και να επεκταθούν οι δόσεις σε 7 τουλάχιστον. 

Γνωρίζοντας την προσπάθεια των συναδέλφων για συνεπή ανταπόκριση στις γενόμενες ρυθμίσεις τους , παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε με την δεδομένη ευαισθησία σας το ρεαλιστικό αίτημα μας και να αποφασίσετε υπέρ της εφαρμογής των αλλαγών του αιτήματός μας.

Η συνεργασία μας με αμοιβαίες υποστηρικτικές αποφάσεις, θα μας καταστήσει βιώσιμους και θα διατηρήσει την καλή διαχρονική σχέση που έχει ο κλάδος με την επιχείρησή σας.

Ευχαριστούμε εκ προοιμίου για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση σας στο θέμα μας, είμαστε στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία.

Κοιν: Υπουργείο Π.Α.Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

- Υπουργό Κο Λαφαζάνη Παναγιώτη

- Γεν. Διευθ. Εμπορίας ΔΕΗ Κο Καραλάζο Λάζαρο

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Ντούσικος



Σωματείο Επαγγελματιών Γαστρονομίας Εστίασης και Συμποσίου Νομού Κορινθίας.

Άρχισε να αποδίδει καρπούς η προσπάθειά μας για νομιμότητα στην είσπραξη δικαιωμάτων από τις επιχειρήσεις μας, εξορθολογισμό και αναθεώρηση του νόμου 2121/93, ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και επίλυση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος των παράλογων οικονομικών απαιτήσεων από εμάς για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, λες και τα τραγούδια γράφονται με το ΜΕΤΡΟ!!! 

Μετά τις αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις, συζητήσεις και ενημερώσεις των εμπλεκόμενων με το θέμα αυτό, στην Κορινθία και στα κέντρα αποφάσεων, αναγκάστηκαν να έλθουν σε επαφές και διαβούλευση.

Συνάντηση Αυγενάκη με στιχουργούς και μέλη Δ.Σ. της ΑΕΠΙ Α.Ε. 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28/5/2015 στη Βουλή, μεταξύ του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη με στιχουργούς και μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ Α.Ε. μετά από αίτημά τους προς τον Βουλευτή. Στην συνάντηση συμμετείχαν η κ. Εύη Δρούτσα, ο κ. Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο κ. Δημήτρης Ξανθόπουλος και ο κ. Γιάννης Γκιόκας.

Στη συνάντηση έγινε μακρά συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχει επισημάνει πολλές φορές ο κλάδος και έφερε από το 2013 στην Βουλή ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τα οποία έχουν κατά πλειονότητα να κάνουν με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στην συνάντηση επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά ότι «πρέπει να υπάρχουν εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και να λειτουργούν με διαφάνεια προς όφελος των πνευματικών δημιουργών αλλά και των χρηστών, και βέβαια εναρμονισμένες με τις συνθήκες της αγοράς σήμερα».

Η συζήτηση ήταν παραγωγική, έγινε σε καλό κλίμα και δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί και σε συνεργασία με εκπροσώπους των βασικών κλάδων που κάνουν χρήση μουσικής.

Το Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. συνεχίζει και ενεργεί ώστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα εκλείψει ο παραλογισμός και η εκμετάλλευση του κλάδου. 

Δημοσίευση: Μαΐου 31, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα θέματα της συνέντευξης τύπου της ΣΕΓΕΣ της 29/5/2015"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator