Γι αυτό πρέπει να γίνουν δικαστήρια με ένορκους απλούς πολίτες

0


Από τον ποινικό κώδικα: Αυθαίρετη χρήση μεταφορικού μέσου. Όποιος χρησιμοποιεί ξένο μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη ή κατόχου του, τιμωρείται με φυλάκιση ως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Ευτυχώς ο Παπακωνσταντίνου νόθευσε τη λίστα Λαγκάρντ και η ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος του Παπανδρεϊσμού...

"Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε..." ήταν η τελευταία φράση του ΠροέδρουΠοινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ποινή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία, στρεφόμενος στον πρώην υπουργό του είπε: "Το δικαστήριο εξήντλησε στην περιπτωσή σας την επιείκια. Εύχομαι αυτό να αποτελεσει οδηγό για το μέλλον, αλλά απ΄ότι αντιλαμβάνομαι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική". Προέτρεψε δε τον πρώην υπουργό," κατά το στάδιο της δοκιμασίας της τριετούς αναστολής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην διαπράξει άλλο αδίκημα για να μην αναβιώσει και η επιβληθείσα ποινή".

Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 30 ημερών.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, που διεξήγαγε τη δίκη με υποδειγματικό τρόπο, ανακοίνωσε την απόφαση με τη φράση "ήρθε η στιγμη της αλήθειας".

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο ομόφωνα τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία κήρυξε ένοχο τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, ότι δηλαδή διέγραψε τρία αρχεία με λογαριασμούς των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ για να διαφυλάξει, όπως εξήγησε το σκεπτικό του δικαστηρίου ο Πρόεδρος, την πολιτική του εικόνα.

Πέντε ανώτατοι δικαστικοί είχαν την γνώμη, μειοψηφίσαντες, ότι και για τη νόθευση ο πρώην υπουργός πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

Ομως τρείς από αυτούς ψήφισαν να κηρυχθεί ένοχος για νόθευση αλλά κακουργηματικής μορφής, ενώ δύο μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι το επίμαχο cd της λίστας δεν μπορεί να θεωρηθεί καν έγγραφο κατά τον νόμο και ως εκ τούτου και αυτοί ετάχθησαν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού.

Οι δικαστές που πλειοψήφισαν είχαν την γνώμη ότι η διαγραφή των αρχείων έγινε από τον πρώην υπουργό αλλά για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, ενώ εκείνοι που μειοψήφισαν υπέρ της ενοχής του για κακούργημα ετάχθησαν υπέρ της άποψης ότι τα τρία διεγράφησαν και για να γλιτώσουν οι συγγενείς του τους αναλογούντες φόρους.

Η Εισαγγελέας πρότεινε ως ανώτατη ποινή φυλάκιση πέντε ετών, οι συνήγοροι ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών και το ελάχιστο της ποινής προκαλώντας το σχόλιο του προέδρου "δηλαδή τί ζητάτε ποινή 10 ημερών;"

Mετά ταύτα η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε ποινή 4 ετών και το δικαστήριο μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στον πρώην υπουργό, επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης, που θα αποτελεί και τον επίλογο της πολύκροτης δίκης.

Oι δικαστές που μειοψήφισαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και αντιπρόεδροι του ΣΤΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, όπως και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξίαρχια Κόμβου και Αγγελική Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα οι δύο από αυτούς (Θεοφιλοπούλου και Σακελλαροπούλου) είχαν την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο. Υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού για νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Δημ. Κόμης, Μαρία Γαλάνη και Αργύριος Σταυρακάκης.

Είναι πλέον πασιφανές πως η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί (ή δεν θέλει;) να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αθώωση του Παπακωνσταντίνου, με την προτροπή να μην ξανα-αμαρτήσει, προφανώς δεν μπορεί να αιτιολογήσει το ότι αποφάσεις του συγκεκριμένου έστειλαν στην απελπισια και δολοφόνησαν 7.000 Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα συγκάλυπτε συγγενείς του (και όχι μόνο) οι οποίοι ήταν στη "Λίστα Λαγκάρντ".
Δικαιοσύνη αλα-καρτ, με προφανή την τάση αιτιολόγησης και ελάφρυνσης πολιτικών προσώπων, τα οποία παραβίασαν τα όρια των θεσμικών τους ρόλων, καταχράστηκαν την εξουσία τους και τελικά αθωώνονται, μόνο ως Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εκληφθεί. Μάλιστα, με δεδομένο το ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως "Ειδικό Δικαστήριο", οποιαδήποτε σκέψη περί έφεσης μάλλον πέφτει στο κενό, αφού ως "ειδικό" θεωρείται και Ανώτατο Δικαστήριο, που κανένας δεν μπορεί να προσβάλει την απόφασή του.

Κάποιοι (δυστυχώς πολλοί) εδώ και χρόνια ισχυρίζονται πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι νεκρή. Πρόκειται για την ίδια Δικαιοσύνη που δίνει την άδεια για να φυλακιστεί κάποιος για χρέη ή κάποιος άλλος να χάσει το σπίτι του, ή κάποιος άλλος να τιμωρηθεί με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ επειδή πουλούσε κουλούρια χωρίς άδεια...! 
Είναι η Δικαιοσύνη, τα μέλη της οποίας έγιναν υπηρέτες τραπεζιτών και τοκογλύφων, που προσέτρεξαν να προστατέψουν τον κλάδο τους όταν ερχόταν το ΔΝΤ στην Ελλάδα, που ανέχτηκαν καταπατήσεις του Συντάγματος (σύμφωνα με καταγγελίες του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου)...
Αυτή η Δικαιοσύνη, που προστατεύει τους ισχυρούς και τους υπαλλήλους των ισχυρών, δεν μπορεί να ονομάζεται Δικαιοσύνη. Είναι μία ορφανή, που εκπορνεύτηκε στο όνομα των συμφερόντων, χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα και αποδοχή από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Είναι αυτή θεωρεί έγκλημα και τιμωρεί τον σχολιασμό των αποφάσεών της, αλλά η ίδια δεν τιμωρεί τους βιαστές της λογικής, της ηθικής και της... νομιμότητας.

Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα έδειξε πως μπαίνει και επισήμως σε έναν δρόμο που οδηγεί σε έναν ακόμη κατήφορο. Και αυτός ο κατήφορος θα επιφέρει πολλά περισσότερα δεινά στην χώρα, από όσα μέχρι στιγμής έχει υποστεί η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού...
Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μίας ηχηρής πτώσης. Της πτώσης των αξιών και της κατάπτωσης των νόμων...

Δημοσίευση: Απριλίου 13, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γι αυτό πρέπει να γίνουν δικαστήρια με ένορκους απλούς πολίτες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator