Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΙΟΥΧΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

0


Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Μεσσηνίας (ΚΕΠΠΥΕΛ) στην προσπάθεια του να ξεδιαλύνει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ χλωριούχου και θειικού καλίου, εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς και συμβουλεύει για την επιλογή και χρήση λιπασμάτων Καλίου.

Μάλιστα το πρόβλημα φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένο λόγω της έλλειψης Θειικού Καλίου στην παγκόσμια αγορά.

Το Κάλιο στα λιπάσματα συναντάται είτε με την μορφή Θειικού Καλίου (K2SO4), είτε με την μορφή Χλωρίου Καλίου (KCl). Οι παραπάνω μορφές λιπασμάτων έχουν ουσιώδες διαφορές όσον αναφορά την χημική τους συμπεριφορά στα φυτά, στο έδαφος και την παραγωγή, όπως ο δείκτης αλατότητας και η διαφορά στις λιπαντικές μονάδες, γι αυτό και υπάρχει διαφορά στην τιμή τους.

*** Δ ε ί κ τ η ς α λ α τ ό τ η τ α ς Χλωριούχου Καλίου πολύ μεγαλύτερος από Θεϊκού Καλίου.

1)Στα φυτά: Ο δείκτης αλατότητας είναι μια ανεπιθύμητη ιδιότητα των λιπασμάτων, που αυξάνει την συγκέντρωση αλάτων και κατά συνέπεια την ωσμωτική πίεση, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την πρόσληψη νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών από το φυτό με επιζήμια αποτελέσματα. 

2)Στην παραγωγή: Παρατηρείται διαφοροποίηση στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής κατά την εφαρμογή λιπασμάτων Χλωριούχου Καλίου, σε σχέση με αυτή του Θεϊκού Καλίου. 

Η χρήση Χλωριούχου Καλίου αυξάνει την συγκέντρωση χλωρίου στο έδαφος, με συνέπεια την μείωση της παραγωγής πολλών καλλιεργειών που είναι μετρίως ή καθόλου ανθεκτικές στο χλώριο. Υπάρχουν καλλιέργειες ανθεκτικές στο χλώριο (π.χ σιτηρά , καλαμπόκι…), μετρίως ανθεκτικές (π.χ καρότο, ακτινίδιο, ελιά…) και ευαίσθητες στο χλώριο (π.χ κηπευτικά, εσπεριδοειδή, φρούτα, πατάτες). 

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις Χλωρίου, μειώνουν την βλαστική ικανότητα ορισμένων σπόρων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες όπως η μηχανική σύσταση του εδάφους, η ποιότητα του νερού, η συχνότητα βροχοπτώσεων.

3)Στο έδαφος: Το Χλωριούχο Κάλιο συμβάλλει στην αλάτωση και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό στις περιπτώσεις: α) η εξάτμιση που συμβαίνει με την άνοδο της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη της βροχόπτωσης όπου η αλατότητα στο έδαφος αυξάνεται, το χλώριο αυξάνεται με αποτέλεσμα δυνητικά την πρόκληση τοξικότητας, β) στις παραθαλάσσιες περιοχές, γ) στις περιοχές που το νερό άρδευσης είναι κακής ποιότητας με υψηλή συγκέντρωσης αλάτων, δ) στα βαριά εδάφη, ε)στα εδάφη που νεροκρατούν. 

Ελαφριά εδάφη δεν εμφανίζουν πρόβλημα γιατί το χλώριο ξεπλένεται.

*** Λ ι π α ν τ ι κ έ ς μ ο ν ά δ ε ς

Οι παραπάνω μορφές λιπασμάτων του Καλίου έχουν σημαντική διαφορά και στις λιπαντικές μονάδες, αφού το Θεϊκό Κάλιο περιέχει Θείο που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο μαζί με το Άζωτο, το Φωσφόρο, το Κάλιο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο στην ανάπτυξη των φυτών. 

Το Θείο συμμετέχει στο φυτικό μεταβολισμό, πολλές βασικές λειτουργίες του φυτού χρειάζονται Θείο για να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα, είναι απαραίτητο συστατικό σε ορισμένα αμινοξέα και συνεπώς στις πρωτεΐνες καθώς και της χλωροφύλλης. Επίσης σημαντική είναι η συμμετοχή του στον μεταβολισμό του αζώτου, με αποτέλεσμα το φυτό να εκμεταλλεύεται αποδοτικότερα την αζωτούχο λίπανση.

Αντίθετα η συνεχής συσσώρευση Χλωρίου έχει τοξικά αποτελέσματα για το φυτό, με εξαίρεση τα ελάχιστα ανθεκτικά είδη. 

- Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή των παραγωγών στην επιλογή λιπασμάτων, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με συνυπολογισμό όλων των παραγόντων και απαραιτήτως εδαφολογική ανάλυση από τον υπεύθυνο επιστήμονα. 

- Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες των σάκων των λιπασμάτων ώστε να ξέρουν τι αγοράζουν και σε τι τιμή. Πολλές φορές στο σάκο παρόλο που το Κάλιο είναι Χλωριούχο, αναφέρεται και η περιεκτικότητα σε Θείο από άλλες πηγές όπως Θειική Αμμωνία ή Θεϊκό μαγνήσιο, με σκοπό την σύγχυση ή την παραπλάνηση.

- Προσοχή λοιπόν στις ετικέτες των λιπασμάτων! 

Σύμφωνα με την νομοθεσία δεν υπάρχει η υποχρέωση εκ μέρους των εταιρειών να διευκρινίζουν την προέλευση του Καλίου. Όμως αποτελεί εμπορικό πλεονέκτημα να αναγράφεται η φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟ πάνω στο σακί. Η φράση αυτή δηλώνει ότι το Κάλιο προέρχεται από Θεϊκό και βάσει της νομοθεσίας δεν πρέπει να ξεπερνά το 2% σε Χλώριο. 

Σε αντίθετη περίπτωση που δεν αναγράφεται η παραπάνω φράση θα πρέπει να ζητούν διευκρινήσεις για την προέλευση του Καλίου και πάντα να ζητούν την συμβουλή Γεωπόνου. 

Ο προϊστάμενος
Αλευράς Παν/της
Γεωπόνος

Δημοσίευση: Μαρτίου 10, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΙΟΥΧΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator