Φιάσκο τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου - Πάτωσε ο τουρισμός στη… "Μυθική Πελοπόννησο"

0


"Πάτωσε" ο τουρισμός στη… Μυθική Πελοπόννησο...
Τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου στις ανά την Ευρώπη εκθέσεις εξελίχθηκαν σε φιάσκο καθώς δεν έπεισαν κανένα να έλθει στην… Μυθική Πελοπόννησο. Αν δεν υπήρχε η συνεχής άνοδος της Μεσσηνίας, τότε το αποτέλεσμα θα έφθανε τα όρια του εξευτελισμού, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2013 έφθασε στο 25,3% και μας κατατάσσει στην τρίτη από το τέλος θέση των περιφερειών.
Οι θριαμβολογίες λοιπόν της Περιφέρειας καταρρίπτονται από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group εμφανίζουν τη μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στην Πελοπόννησο να είναι εξαιρετικά χαμηλή (30,2% το 2011, 23,2% το 2012 και 25,3% το 2013). Η πληρότητα προφανώς θα ήταν ακόμα χαμηλότερη αν την τελευταία τριετία δεν είχε αυξηθεί ο τουρισμός στη Μεσσηνία. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εν λόγω ποσοστά είναι χαμηλότερα και από εκείνα της Περιφέρειας Ηπείρου, που θεωρείται επίσης υποβαθμισμένη τουριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πληρότητα ξεπερνάει το 60%, στο Ιόνιο αγγίζει το 57% και στο Νότιο Αιγαίο το 53,8%.
Το πιο πάνω γεγονός, όπως είναι ευνόητο, κάθε άλλο παρά ως επιτυχία της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας μπορεί να θεωρηθεί, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις που συχνά - πυκνά εκδίδει η Περιφέρεια, αφ’ ενός για τα αποτελέσματα των τακτικών… εκδρομών στελεχών της σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και αφ’ ετέρου για τις επαφές που ισχυρίζεται ότι διατηρεί με ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Οπως αναφέρεται, εξ άλλου, σε σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα tovima.gr, «στη χρηματοοικονομική ανάλυση των ισολογισμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε δείγμα 803 ισολογισμών εταιρειών που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων στην επικράτεια, την πενταετία 2009-2013, το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους (μέσος όρος πενταετίας) εμφανίζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (26,66%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων (14,72%).
Αν ληφθούν υπόψη η περιοχή και η κατηγορία του ξενοδοχείου, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων του Αιγαίου (60,96%), ενώ αρνητική τιμή έχει ο δείκτης για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (-10,42%).
Σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, τα ξενοδοχεία τριών αστέρων εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας (21,76%). Με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή και την κατηγορία, την υψηλότερη μέση τιμή παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα - Θεσσαλία (39,02%) και τη χαμηλότερη τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Πελοποννήσου (0,92%).
Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αρνητικό, αναφέρει η κυρία Παντελαίου. Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν τον δυσμενέστερο μέσο δείκτη πενταετίας (-7,7%). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, θετικός είναι ο μέσος δείκτης πενταετίας μόνο για τα ξενοδοχεία στο Αιγαίο (18,18%), ενώ μεταξύ των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων, μόνο τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων παρουσιάζουν θετικό μέσο δείκτη πενταετίας (1,04%). Μεταξύ των ξενοδοχείων τριών αστέρων, τα ξενοδοχεία της Αττικής και των Κυκλάδων εμφανίζουν θετικό δείκτη μέσης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (0,32% και 0,82%).
Τον υψηλότερο μέσο δείκτη γενικής ρευστότητας πενταετίας γενικά (ανεξαρτήτως περιοχής) παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (4,04) και τον χαμηλότερο τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων (1,93). Μεταξύ των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, οι μονάδες της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη (3,05), μεταξύ των μονάδων τεσσάρων αστέρων, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας εμφανίζουν αυτές του Αιγαίου (4,46), ενώ μεταξύ των μονάδων τριών αστέρων επίσης αυτές των Κυκλάδων (5,36)». 

Δημοσίευση: Μαρτίου 06, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φιάσκο τα ταξίδια του Τατούλη και του… τουριστικού του επιτελείου - Πάτωσε ο τουρισμός στη… "Μυθική Πελοπόννησο""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator