Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΚΙΑΤΟΥ - ΨΗΝΕΙ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟ 1920 !!!

0



Στην οδό Ιωάννη Πολέμη 64 βρίσκεται ο παλαιότερος φούρνος του Κιάτου. Λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1920 και εκτός από τον ξυλόφουρνο που είναι χτισμένος με πέτρα και με ιδιαίτερη τεχνική ώστε η θερμοκρασία να διαχέεται σωστά και σταθερά και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι όλες κατασκευασμένες το 1920.
Το μηχανικό ζυμωτήρι το μηχάνημα για το φύλλο και ο πάγκος για τα ψωμιά, τα φουρνόφτιαρα οι πινακωτές η κρισάρα, ακόμα και η ζυγαριά με τα βάρη,και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο εργαστήριο είναι όλα σαν να μην τα άγγιξε ο χρόνος.
Ακόμα και η σφραγίδα για τα πρόσφορα, έχει κατασκευαστεί στο Άγιο Όρος. Τον φούρνο τον τοποθέτησε εκεί μέλος της οικογένειας Μπεγλίτη επιστρέφοντας από την Αμερική όπου βρέθηκε μετανάστης.
Ενοικίαζε τον φούρνο και πέρασαν ως Φουρνάρηδες από τον χώρο αρκετοί. Από το 1973 τον φούρνο τον ανάβουν καθημερινά ο κύριος Νίκος και η κυρία Δάφνη Νικολάου με καταγωγή από τα Γιάννενα.
Επέλεξαν να λειτουργούν τον φούρνο οπως παλιά. Κάθε μερα πολύ νωρίς αφού έχει προηγηθεί το ζύμωμα ανάβουν τα ξύλα και ξεφουρνίζουν μοναδικής γεύσης ψωμί.
Ξεφουρνίζουν όμως και εξαιρετικά χειροποίητα βουτύματα τα οποία παράγονται σε ποσότητες τόσες όσες η πελατεία απορροφά. Δηλαδή κάθε μέρα υπάρχουν μόνο φρέσκα.
Ο φούρνος αυτός στο συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης του Κιάτου.
Ο χώρος -που ευτυχώς δεν υπέστη μετατροπές- είναι το κατάλληλο σημείο για να κάνετε ένα ταξίδι στα παλιά ωραία χρόνια.
Ο κύριος Νίκος και η κυρία Δάφνη -που έδωσε και το όνομά της στον φούρνο- θα σας καλοδεχτούν, θα σας φιλέψουν και θα σας πούν αν ενδιαφερθείτε πολλές όμορφες ιστορίες.
Πρόκειται για το μοναδικό σημείο στην πόλη όπου μπορείτε να επιστρέψετε στην σωστή γεύση.
Το χειμώνα κάθε Σάββατο και το καλοκαίρι και τις Κυριακές ο φούρνος δέχεται φαγητά για ψήσιμο. 

Απαντούν στα τηλέφωνα : 2742023871/6973028374/6957025518


Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 02, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΚΙΑΤΟΥ - ΨΗΝΕΙ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟ 1920 !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator