Θάνος Τζήμερος: «Το Ποτάμι ευνούχισε τις θέσεις μας»

0


Ο επικεφαλής του κόμματος “Δημιουργία Ξανά” μιλά στο «ie» και εξηγεί γιατί δεν πιστεύει στην επανάσταση των… γαρυφάλλων, χτυπάει καμπανάκι για την περιπέτεια στην οποία μπαίνει η χώρα, ενώ μιλάει για πρώτη φορά για αυτό που εδώ και δύο μήνες άλλαξε τη ζωή του.

Απολαύστε την ανατρεπτική συνέντευξη του Θάνου Τζήμερου:

1. Αισίως η «Δημιουργία Ξανά» έκλεισε 3 χρόνια πολιτικής ζωής. Πιστεύετεότι το κίνημά σας έχεισύντομη ημερομηνία λήξης; Αν όχι, ποια μπορεί ναείναι η μελλοντική του δράση;

«Η “Δημιουργία, ξανά!” έχει έναν στόχο: το να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο, αξιοπρεπές, παραγωγικό κράτος, που θα σέβεται τον πολίτη και θα είναι ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. Θα “λήξει” όταν το πετύχουμε. Δράση δεν είναι μόνο η συμμετοχή στις εκλογές. Είναι κυρίως η αλλαγή της νοοτροπίας της ήσσονος προσπάθειας, του φτωχού συγγενή που ζητάει δανεικά, και της αντίληψης ότι ο πλούτος προκύπτει μαγικά και εμείς δεν έχουμε παρά να κατεβούμε στους δρόμους για να τον διεκδικήσουμε».

«Μέσα σε 3 χρόνια πήραμε μέρος σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Είμαστε ένα κόμμα εθελοντών χωρίς “κάποιους από πίσω” που να μας υποστηρίζουν οικονομικά. Όλα τα βάζουμε από την τσέπη μας – όσοι έχουμε ακόμα. Δεδομένου ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τα συστημικά ΜΜΕ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μια προεκλογική εκστρατεία που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3%. Αυτό είναι το τεχνικό εμπόδιο. Υπάρχει όμως και το πολιτικό. Σ’ αυτές τις εκλογές κονταροχτυπιέται ο μπλε λαϊκισμός/κρατισμός με τον κοκκινορόζ λαϊκισμό/κρατισμό. Σε τέτοιο κλίμα πόλωσης και φόβου, ένα μικρό κόμμα συνθλίβεται. Στο κάδρο έχει προστεθεί και το Ποτάμι που έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής μας δύναμης».

«Το Ποτάμι πήρε αυτούσιες όλες τις θέσεις και το slogan της “Δημιουργίας”. Ακόμα και το όνομα “Ποτάμι” είναι από την πρώτη παράγραφο της πρώτης ομιλίας μου: «…ξεκινήσαμε τη μικρή μας ροή, απ’ τη πηγή που έσωσε ο καθένας μας στην ψυχή του, για να βρεθούμε εδώ, στην πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας, να γίνουμε ποτάμι και να στείλουμε ένα μήνυμα – παφλασμό που θα ακουστεί από αυτή την αίθουσα στα πέρατα του κόσμου: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ!»

Το να σε αντιγράφουν είναι καλό. Χαίρεσαι όταν διαδίδονται οι ιδέες σου. Όμως το Ποτάμι δεν έμεινε εκεί. Για να μην έχει πρόβλημα με τα ετερόκλητα, κυρίως αριστερής προελεύσεως“ρυάκια” του, τις στρογγύλεψε, τις γυαλοχάρτισε, τις ευνούχισε για να μην ενοχλούν κανέναν. Άρα ενώ το υπόβαθρο είναι κοινό, η βασική διαφορά μας είναι ότι το Ποτάμι δεν έχει καταλάβει (ή δεν θέλει) ότι επανάσταση δεν γίνεται πετώντας γαρύφαλλα στον αντίπαλο. Χρειάζεται να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις».

«Ειλικρινά δεν ξέρω. Θα αποφασίσω τελευταία στιγμή. Δεν θέλω να ψηφίσω τη ΝΔ των φορομπηχτών και της “λαϊκής” πελατειακής δεξιάς που κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, μολονότι στα ψηφοδέλτιά της υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμώ. Δεν θέλω να ψηφίσω το Ποτάμι του “όλα τα αγκαλιάζω με όλους συνεργάζομαι” μολονότι επίσης στα ψηφοδέλτιά του υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμώ. Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν το συζητάω κάν. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Η χώρα θα καταρρεύσει είτε βγει ο ένας είτε ο άλλος. Ο μεγάλος ασθενής είναι η Δημόσια Διοίκηση κι αυτή κανένας δεν αποφασίζει να την αλλάξει – γιατί θα χάσει τις ψήφους από τα πελατάκια του. Έτσι όμως βουλιάζουμε όλο και πειρσσότερο. Ίσως αυτό να πρέπει να γίνει. Ο Έλληνας θα ξυπνήσει μόνο αν πατήσει το κουμπί του ATM και δει την ένδειξη «δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης μετρητών» κι αν βρει τα ράφια του supermarket άδεια».

«Είναι σχεδόν βέβαιο. Ρευστότητα έχουμε γιατί η ΕΚΤ δέχεται (κατ’ εξαίρεσιν) ως ενέχυρο τα «σαπάκια» ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου που είναι την κατηγορία των «σκουπιδιών». Το Δημόσιο πληρώνει μισθούς και συντάξεις γιατί ο εταίροι μας εξακολουθούν να μας δανείζουν με επιτόκιο γύρω στο 1,5% – αυτό που καταγγέλλουμε ως τοκογλυφικό! Αν κλείσουν αυτές οι κάνουλες, ξεραθήκαμε σε μια ώρα».

«Κάποιοι συνεργάτες πίστεψαν στη θεωρία του “συνεργάζομαι με το λάθος κόμμα για να το αλλάξω από μέσα.” Δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει το αντίθετο. Ο άρρωστος οργανισμός δεν δέχεται τα υγιή κύτταρα. Ή τα προσβάλλει κι αυτά ή τα περιθωριοποιεί ή τα αποβάλλει. Εγώ πάντως τους εύχομαι να τα καταφέρουν».

«Αυτές οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές του πόσο άρρωστος είναι ο δημόσιος λόγος σ΄ αυτή τη χώρα. Έγινε μείζον θέμα μια προσωπική άποψη αισθητικής φύσεως, την οποία δικαιούται να έχει οποιοσδήποτε για οτιδήποτε. Η Αμφίπολη υπήρξε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κι όταν είδαν ότι τα ευρήματα δεν τους βοηθούσαν, εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε».

«Έγραψα μια επιστολή 8 σελίδων η οποία στηλίτευε τους φαύλους πολιτικούς και εξήρε την ικανότητα και τη δημιουργικότητα του Έλληνα. Το ότι από αυτή την επιστολή προβλήθηκε μόνο αυτή η φράση με προφανή στόχο να παρουσιαστώ ως… ανθέλληνας, είναι ενδεικτικό του πόσο φόβισε το σύστημα η άνοδος της Δημιουργίας του 2012. Σ’ αυτή την επιστολή αναφέρομαι εκτενώς στο τι πήγε λάθος. Δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Μπορούν όλοι να την βρουν στο διαδίκτυο και να την διαβάσουν ολόκληρη. Με δυο κουβέντες πάντως, το λάθος ήταν ότι στην Ελλάδα τα κόμματα θεωρούν το κράτος λάφυρό τους και τον πολίτη πελάτη τους».

«Σε όλα! Ο Έλληνας παντού στη γη μεγαλουργεί. Όπου του δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη δημιουργικότητά του, κάνει θαύματα. Εδώ είναι δεμένος σαν τον Προμηθέα στο βράχο του κρατισμού και κοπάδια από κρατικοδίαιτους γύπες του τρώνε κάθε μέρα το συκώτι. Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο, σταθερό, δίκαιο με αξιοκρατία και διαφάνεια που να εφαρμόζεται σε όλους. Και θα απογειωθούμε».

10. Πώς είναι η καθημερινότητα του Θάνου Τζήμερου;

«Δουλεύω, εδώ και χρόνια, 18 ώρες τη μέρα: κάποτε μόνο για την εταιρεία μου, τελευταία και για την πολιτική. Εδώ και δύο μήνες προτεραιότητα έχει ο νεογέννητος γιος μου. Είναι μαγικό να παρακολουθείς μια ζωή να ανθίζει μέρα με τη μέρα. Με ξεκουράζει, με ταξιδεύει και μου δίνει περισσότερο κουράγιο γιατί δεν θέλω αυτή η ψυχούλα να αναγκαστεί κάποτε να δώσει τον αγώνα που δίνουμε σήμερα εμείς για τα αυτονόητα».

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 30, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Θάνος Τζήμερος: «Το Ποτάμι ευνούχισε τις θέσεις μας»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator