1 δισ. ζημιά σε έλληνες δανειολήπτες από τη βόμβα του ελβετικού φράγκου

0


Ανατιμήθηκε κατά 30% το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, εκτοξεύοντας το κόστος για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο καθώς οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν 30% περισσότερο. Αντίθετα όσοι έχουν καταθέσεις σε ελβετικό φράγκο…γίνονται 30% πλουσιότεροι.Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως 1 δισ. ευρώ στους περίπου 60.000 έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα παραχωρήσει σήμερα στις 2:15 το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη τύπου για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε το πρωί της Πέμπτης προς στιγμή «πανικός» στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Στο -0,75% μείωσε τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από την περίοδο εισαγωγής της ελάχιστης συναλλαγής.

Παράλληλα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ -1,25% και -0,25%, ενώ ανέφερε ότι εγκαταλείπει το «στόχο» της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ (1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ).

Το Xρηματιστήριο της χώρας διεύρυνε τις απώλειές του, στο -6%, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά 11 ετών, στα επίπεδα των 1,157 δολαρίων.

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 15, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "1 δισ. ζημιά σε έλληνες δανειολήπτες από τη βόμβα του ελβετικού φράγκου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator