Ατμοσφαιρική Ρύπανση

0


Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται η παρουσία ρύπων στην ατμόσφαιρα, δηλαδή η συγκέντρωση κάθε είδους ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε ποσότητα ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ζωντανών οργανισμών και γενικότερα να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία σε μεγάλη ή μικρή γεωγραφική κλίμακα.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν σοβαρές συνέπειες (ενδεικτικά αναφέρουμε την υπερθέρμανση της γης, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας). Η τρύπα του όζοντος προκλήθηκε από τη χρήση των χλωροφθορανθράκων, απαγορευμένων σήμερα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνταν στην ψυκτική και τα σπρέι.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από διάφορες πηγές. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλείται και από φυσικές πηγές. Ο καπνός και η στάχτη από πυρκαγιές, οι θύελλες σκόνης, η γύρη από τα φυτά και οι εκρήξεις ηφαιστείων μπορούν να αλλάξουν τον ατμοσφαιρικό αέρα που αναπνέουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2012), 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα μέσα στις οικίες τους και 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους προκαλείται κυρίως από το μαγείρεμα με κάρβουνα, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας. Ο Οργανισμός (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα εστίες όπου καίνε ξύλα, κάρβουνα ή κοπριά ως καύσιμο υλικό. Ο απολογισμός, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, είναι διπλάσιος, το οποίο σημαίνει πως 1 στους 8 θανάτους συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οπότε, μειώνοντας τη ρύπανση μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορούν μελλοντικά να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Επίπεδα ρύπανσης

Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα οχήματα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα.

Μια άλλη σημαντική κατηγορία ρύπων είναι τα αιωρούμενα σωματίδια. Πρόκειται για σωματίδια στερεής ή υγρής φάσης, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, ο καπνός, διάφορα μέταλλα κλπ. Διακρίνονται ανάλογα τη διάμετρό τους. Σημαντικό ρόλο έχουν τα σωματίδια που έχουν διάμετρο μέχρι 10 μm (μικροχιλιοστά) (PM-10) και ιδίως τα σωματίδια με πολύ μικρή διάμετρο (PM-2,5), διότι το μέγεθός τους, επιτρέπει την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγές αυτών των σωματιδίων είναι η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, γεωργικές εργασίες, καύση ξύλων, όπως επίσης και τα διάφορα αεροζόλ.

Αντιμετώπιση του προβλήματος 
Μεγαλύτερη παρουσία πράσινου 
Κατασκευή ποδηλατοδρόμων 
Ελάττωση χρήσης IX 

Η EcoRap A.E. των αδερφών Ραψωματιώτη, που εδρεύει στο Μπολάτι, του Δήμου Βέλου-Βόχας, καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, με μια φιλοσοφία συνένωσης δυνάμεων, συνεργασίας χωρίς ανταγωνισμούς και τελικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, άρα και τη δική μας προστασία από πράξεις που στην καθημερινότητα μας εμείς οι ίδιοι μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε το αποτέλεσμα.

Ασημακοπούλου Φωτεινή
Γεωτεχνολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 18, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ατμοσφαιρική Ρύπανση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator