Gekaufte journalisten - Αγορασμένοι δημοσιογράφοι

0


Του Μιχαήλ Στυλιανού 

Μεγάλη διαδήλωση εκατοντάδων Γερμανών πολιτών διέσχιζε χθες τους δρόμους του Αμβούργου, με πλακάτ και συνθήματα εναντίον της στρεβλής και ανέντιμης ειδησεογραφίας σε μείζονα γερμανικά όργανα μαζικής ενημέρωσης.
Η διαδήλωση κατέληξε μπροστά στα γραφεία του κάποτε έγκυρου περιοδικού Ντερ Σπήγκελ, το οποίο διακρίθηκε στην παραπληροφόρηση για τα γεγονότα της Ουκρανίας και συνεισέφερε στην αντιρωσική υστερία με εξώφυλλα, όπως τα παραπάνω.

Σύμπτωμα αναβρασμού της γερμανικής κοινής γνώμης, για την αντιληπτή επιχείρηση χειραγώγησης σε συνδυασμό με τις δεινές οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ρωσικών οικονομικών αντιμέτρων, η διαδήλωση του Αμβούργου έρχεται μετά την τεράστια εκδοτική επιτυχία ενός βιβλίου, που λίγες μέρες μετά την έκδοσή του κατέλαβε την 7η θέση στην λίστα των «μπέστ-σέλερ» στη Γερμανία.
Συγγραφέας του: Ο πρώην αρχισυντάκτης της εγκυρότερης γερμανικής εφημερίδας, της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουγκ, Udo Ulfcotte. Τίτλος του βιβλίου: GEKAUFTE JOURNALISTEN, Αγορασμένοι Δημοσιογράφοι.

Συναρπαστικό ανάγνωσμα, γεμάτο κατασκόπους, σκοτεινά παρασκήνια και ίντριγκες, το βιβλίο δεν είναι ωστόσο μυθιστόρημα αλλά η αφήγηση της προσωπικής εμπειρίας 17 χρόνων του αρχισυντάκτη της εγκυρότατης Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε ως πράκτορα της C.Ι.Α.!

Όλα αυτά τα χρόνια, λέει, πληρωνόταν από την αμερικανική μυστική υπηρεσία για να δίνει μια διαφορετική χροιά ή αιχμή στις ειδήσεις, πρακτική που κάποτε φθάνει σε σημείο να κάνει τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να μοιάζουν φερέφωνα των υπηρεσιών προπαγάνδας του ΝΑΤΟ.

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου, καθώς έρχονται μετά το σοκ των αποκαλύψεων Σνόουντον για την κατασκόπευση κάθε είδους τηλεπικοινωνίας όλων των Γερμανών και της Καγκελαρίου από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, έχουν συγκλονίσει τους Γερμανούς πολίτες, αλλά –όπως φαίνεται- όχι και τον δημοσιογραφικό κόσμο.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζuest, Μάνουελ Οχεζενραϊτερ, δήλωσε στο διεθνές κανάλι Ρ.Τ. ότι από τις αποκαλύψεις του Ούλφκόττε θα «σοκαριστούν» οι απλοί πολίτες που δεν ξέρουν πως λειτουργούν τα ΜΜΕ στη Γερμανία, στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση και που πιστεύουν πως έχουμε μιαν ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Γι’ αυτούς η ανάγνωση του βιβλίου θα αποτελέσει πράγματι μια συγκλονιστική εμπειρία, αφού έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πίστευαν.

Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, απάντησε επίσης σε ερώτηση του ρωσικού καναλιού και να τι είπε:
«Υπήρξα δημοσιογράφος επί 25 περίπου χρόνια και εκπαιδεύθηκα να ψεύδομαι, να προδίδω και να μη λέω την αλήθεια στο κοινό. Υπήρξα ένα «μη επίσημο προκάλυμμα». Αυτό σημαίνει πως δουλεύεις για μια μυστική υπηρεσία, τους βοηθάς αν θέλουν, αλλά αυτοί δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ -αν γίνει γνωστό πως δεν είσαι μόνο δημοσιογράφος, αλλά επίσης πράκτορας- δεν πρόκειται ποτέ να πουν ναι, αυτός είναι δικός μας, ήταν, παράλληλα, πράκτορας μας. Θα πουν «εμείς δεν τον ξέρουμε».
Λοιπόν τους βοήθησα πράγματι, σε διάφορες καταστάσεις. Και γι’ αυτό αισθάνομαι ντροπή.»

Υστερόγραφο: Ο τίτλος του βιβλίου «Αγορασμένοι Δημοσιογράφοι» και η διαδήλωση μπροστά στα γραφεία του Σπήγκελ αποτελούν –φυσιολογικά- θέμα-μαγνήτη για κάθε δημοσιογράφο, ακόμη και μαθητευόμενο. Περιέργως όμως δεν εκίνησαν το ενδιαφέρον των ανταποκριτών των ελλαδικών ΜΜΕ στη Γερμανία. Το εντυπωσιακό θέμα δεν βρήκε πάντως κάποια θέση σε έντυπα και τηλεοπτικά δελτία –στην ουρά, έστω, τού νυφικού της κυρίας Κλούνυ ή της μικρής γάτας, που κλείστηκε σε ψυγείο στη Μασαχουσέτη.
Προφανώς εδώ, σ’ εμάς, αυτά δεν αποτελούν είδηση…
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 19, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Gekaufte journalisten - Αγορασμένοι δημοσιογράφοι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator