Εντυπωσιακή θεωρία: Ο Ερμής είναι ο Μέγας Αλέξανδρος νεαρός - Ο Πλούτωνας είναι ο Φίλιππος και η Περσεφόνη είναι η Ολυμπιάδα

0


Μια συγκλονιστική θεωρία που μπορεί να ανατρέψει όλα όσα εικάζουμε για την Αμφίπολη, μετά και την αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού. Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας και Αιγυπτιολόγος Αντριου Τσαγκ μιλάει στο Discovery και αναλύει την άποψή του γιατί το ψηφιδωτό αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο άρτιο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία.

Ουσιαστικά ταυτίζει τον Ερμή με τον Μακεδόνα βασιλιά αλλά και την Περσεφόνη με το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο. Μέσω αυτής της άποψης ο Τσανγκ εκτιμά ότι ενδυναμώνεται η θεωρία πως στον τάφο είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μακεδόνα Βασιλιά.

«Το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ερμή, το Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Στην πραγματικότητα η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης έχει ανθρώπινες αντιστοιχίες» υποστηρίζει ο Αντριου Τσαγκ, συγγραφές του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον Κάτω Κόσμο» σημειώνει ο συγγραφέας.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια σημαντική βασίλισσα της Μακεδονίας, η οποία πέθανε κάπου ανάμεσα στο 325-300 π.Χ. πιθανότατα στην Αμφίπολη, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάνη. Ο Αντριου Τσαγκ θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο στο τάφο να βρίσκεται η Ολυμπιάδα από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις Σφίγγες και τα γυναικεία αγάλματα των Καρυάτιδων στο εσωτερικό του τάφου.

Ο ερευνητής, άλλωστε, επισημαίνει και τα όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πως «οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές».

Στη συνέχεια ο Αντριου Τσαγκ υποστηρίζει την άποψή του πως στον τάφο βρίσκεται η Ολυμπιάδα κάνοντας ειδική μνεία στην κοκκινομάλλα Περσεφόνη που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό.

«Η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα. Στον αντίποδα η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο» λέει ο συγγραφέας στο Discovery.

Στην ανάλυσή του ο Τσάγκ πάει ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζεται ότι τα άλλα δύο πρόσωπα του ψηφιδωτού, ο Ερμής και ο Πλούτωνας, έχουν σημαντικές ομοιότητες με τους δύο «πρωταγωνιστές» της ζωής της Ολυμπιάδας.

Ο Πλούτωνας έχει μορφή που μοιάζει αρκετά στον Φίλιππο Β', σύζυγο της Ολυμπιάδας και πατέρα του Αλέξανδρου. Είναι εστεμμένος σαν βασιλιάς και έχει γυρισμένη τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Το δεξί μάτι του Φιλίππου ήταν παραμορφωμένου εξαιτίας μιας πληγής από βέλος κατά τη διάρκεια μάχης.

«Είναι βέβαια αρκετά ειρωνικό να απεικονίζεται ο Φίλιππος στο ψηφιδωτό, καθώς, υπάρχουν αρκετές φήμες που θέλουν την Ολυμπιάδα να είχε σχέση με την δολοφονία του» αναφέρει ο Τσαγκ και προσθέτει «Η εικόνα του Ερμή είναι, όμως, εκείνη που μου δημιουργεί ερωτήματα».

Αν πρόκειται για κάποιον που ηγείται της πομπής για την κάθοδο της Ολυμπιάδας στον Αδη θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο πολύ κοντά στην βασίλισσα.

Ο Τσαγκ σημειώνει ότι στο ψηφιδωτό ο Ερμής μοιάζει με έναν νεαρό άνδρα κοντά στα 20 και αναρωτιέται «Ποιος ήταν κοντά στα 20 του χρόνια όταν ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ήταν κοντά στον βασιλιά και τη βασίλισσα των Μακεδόνων;»

«Η απάντηση είναι προφανής. Ο Μέγας Αλέξανδρος» σημειώνει ο Τσαγκ ο οποίος επισημαίνει ότι στο ψηφιδωτό είναι έκδηλη η ομοιότητα μεταξύ του Ερμή και της Περσεφόνης κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μητέρα και γιο.

Το άρθρο του Αντριου Τσανγκ φέρει τον τίτλο στα αγγλικά "Is the Mother of Alexander the Great in the Tomb at Amphipolis? Part 5: The Family of the Occupant" και εντός του άρθρου υπάρχουν άλλα πορτρέτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 20, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εντυπωσιακή θεωρία: Ο Ερμής είναι ο Μέγας Αλέξανδρος νεαρός - Ο Πλούτωνας είναι ο Φίλιππος και η Περσεφόνη είναι η Ολυμπιάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator