Αναρωτιέται και το BBC: Είναι το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός το πιο "τρελό" ντέρμπι της Ευρώπης;

0


«Βενζίνη, βόμβες, φωτοβολίδες, κροτίδες και μάχες. Όλα αυτά στον αγωνιστικό χώρο», ξεκινά το αφιέρωμα του BBC για το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Το αγγλικό δίκτυο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για το ντέρμπι των «αιωνίων» και επικεντρώνεται στα επεισόδια με φωτογραφίες και βίντεο από τις πρόσφατες αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καλώς ήρθατε στο ντέρμπι της Αθήνας, όπου στις πρόσφατες αναμετρήσεις μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί ανάβουν φωτιές...
στις κερκίδες και προσπαθούν να πετύχουν τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας. Στην τελευταία αναμέτρηση των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ελλάδας, τον Μάρτιο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου έμεινε πεσμένος όταν χτυπήθηκε από αντικείμενο που εκτοξεύθηκε από το πλήθος».

Και συνεχίζει: «Οκτώ χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα χωρίζουν τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά. Ωστόσο, το μίσος είναι τέτοιο που εκτείνεται ακόμα και σε μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο. Τον Μάρτιο του 2007, ένας οπαδός του Παναθηναϊκού έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια συμπλοκής των οπαδών των δύο ομάδων προν από αγώνα βόλεϊ γυναικών. Δέκα μήνες αργότερα, ένας οπαδός μαχαιρώθηκε θανάσιμα και άλλος ένας τραυματίστηκε, μετά από νίκη του Ολυμπιακού με 4-0.

Τον Μάιο του 2009 κληθηκαν τα ΜΑΤ, όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν μια φωτοβολίδα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στον πάγκο του Παναθηναϊκού κατά την διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν παρέμβει σε επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων ακόμα και αν υπάρχει απογόρευση στους φιλοξενούμενους. Δεν είναι να απορεί κανείς χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ντέρμπι της Ευρώπης.

Σοβαρές ταραχές είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2012 σε ένα ματς που είχε γίνει στην τότε έδρα του Παναθηναϊκού, το ΟΑΚΑ. Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου καθυστέρησε 45 λεπτά, διότι οι οπαδοί πετούσαν στην αστυνομία βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, ενώ στην συνέχεια το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά. Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν πάνω από 50 συλλήψεις, ενώ τρία πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν τις φλόγες».

Στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός είναι η κυρίαρχη δύναμη, με 41 πρωταθλήματα. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει τον τίτλο από το 2010.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε γενικές γραμμές, με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα», λέει στο BBC o δημοσιογράφος Πάνος Πολυζωίδης: «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας οπαδός σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Γ’ κατηγορίας σκοτώθηκε και υπήρχαν μόνο 200 άνθρωποι στο ματς. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ξεκάθαρο μίσος, όταν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συναντιούνται και δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ ή πόλο. Όσον αφορά το κοινωνικό υπόβαθρο μεταξύ των δύο συλλόγων, ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια ανώτερη ή μεσαία τάξη, όταν ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια πριν. Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε ύστερα από 17 χρόνια σε ένα βιομηχανικό κέντρο και θεωρήθηκε ως η ομάδα της εργατικής τάξης. Βέβαια πλέον είναι τόσο μεγάλοι σύλλογοι που προσελκύουν οπαδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υπάρχει».

Ενας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και της Μπλάκμπερν θυμάται ένα ματς στον οποίο οπαδοί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον πάγκο της ομάδας του. «Οι οπαδοί είναι φανατικοί», λέει ο Ματ Ντέρμπισαϊρ. «Σε εβδομάδα ντέρμπι, όλοι σου λένε ότι πρέπει να νικήσετε σε αυτό τον αγώνα. Και αν δεν μπορέσεις να νικήσεις, τότε προς Θεού, μην χάσεις. Λένε «ακόμα και αν δεν πάρουμε τον τίτλο, αυτό το ματς πρέπει να το κερδίσετε». Ο Ντέρμπισαϊρ μιλάει και για το γκολ που πέτυχε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού. Η μπάλα πέρασε στην περιχοή και κατευθύνθηκε προς το τέρμα. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε και μετά σκόραρα. Εξακολουθώ να λαμβάνω μηνύματα από οπαδούς του Ολυμπιακού γι 'αυτό».

Από το koutipandoras
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 26, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αναρωτιέται και το BBC: Είναι το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός το πιο "τρελό" ντέρμπι της Ευρώπης;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator