Με επιτυχία η ημερίδα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Κορίνθου

0


ΗΜΕΡΙΔΑ 17/9/2014 στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 17/9/14 η ημερίδα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Κορίνθου με τη στήριξη της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου και του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, με θέμα: «Οι συνέπειες της κρίσης στη Δημόσια Υγεία - ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση και εμβολιασμός ανασφαλίστων».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι γιατροί και οι εθελοντές του Κ.Ι.Α. ανέλυσαν τις συνέπειες των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και σκιαγράφησαν το ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας, τόσο για τους ανασφάλιστους και άπορους, όσο και για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Πολύ σημαντικές και διαφωτιστικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κου Σωτήρη Δαμασκηνού καθώς και της γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορίνθου Σοφίας Κλοκώνη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με παρουσία και συμμετοχή των παρευρισκομένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου Κορινθίων κου Α. Πνευματικού, του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου κου Χρήστου Χασικίδη, του επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών» Π. Ψηλογιαννόπουλου και της Δημοτικής Συμβούλου και μέλους του Κ.Ι.Α. Κορίνθου Μαρίας Δημητριάδη, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και διατυπώθηκε το αίτημα ανάληψης του συντονισμού όλων των τοπικών δομών αλληλεγγύης από ειδική υπηρεσία του Δήμου που θα πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα. Επίσης αναδείχθηκε ως αίτημα που απαιτεί άμεση ικανοποίηση η στελέχωση του ΠΕΔΥ Ν. Κορινθίας με γιατρούς των βασικών τουλάχιστον ειδικοτήτων αλλά και η αξιοποίηση των εργαστηρίων του (Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού) που μένουν ανεκμετάλλευτα, γιατί δεν έχει διοριστεί το αντίστοιχο προσωπικό. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Κ.Ι.Α. Κορίνθου δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης μας για διεκδίκηση των αιτημάτων που διατυπώθηκαν και κυρίως την άμεση στελέχωση του ΠΕΔΥ Ν. Κορινθίας. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 19/9/2014 στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας κας Παπακώστα στο Γ.Ν. Κορίνθου, την Παρασκευή 19-9-14, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου κάλεσε τον Κορινθιακό λαό - και κυρίως τους ανασφάλιστους που έχουν βρει στήριξη και περίθαλψη στο Κ.Ι.Α. - σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Κορίνθου. Η είσοδος της Υφυπουργού από την πίσω πόρτα όχι μόνο δεν τιμά την ίδια αλλά δείχνει και περιφρόνηση προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι την πλειονότητά τους ήταν θύματα της επίθεσης εναντίον του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο η Υφυπουργός έχασε … την ευκαιρία να απαντήσει σε πολύτεκνες ανασφάλιστες μητέρες (με 4 ή ακόμη και 8 παιδιά) γιατί καλούνται για νοσηλεία σε Δημόσιο Νοσοκομείο να πληρώσουν υπέρογκα νοσήλεια ή ακόμη και σε καρκινοπαθείς με σύνταξη 450 ευρώ που μέχρι πριν 6 μήνες δεν πλήρωναν καθόλου συμμετοχή, τώρα, για το ίδιο γενόσημο φάρμακο, καλούνται να πληρώσουν 50 ευρώ μηνιαίως.

Παρά τη δικαιολογημένη οργή που προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η περιφρονητική στάση των θεσμικά υπευθύνων για την υγεία του λαού, το Κ.Ι.Α. Κορίνθου αποφάσισε να παρέμβει στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου παρουσία της Υφυπουργού. 

Κατά την παρέμβαση της αντιπροσωπείας του Κ.Ι.Α. καταγγέλθηκε όχι μόνον οι πολιτική εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας αλλά και η υποκρισία που αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων. Συγκεκριμένα: 

· Ενώ απελευθερώνουν άδειες αξονικών τομογράφων δημιουργώντας τεχνητή ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, μειώνουν την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων. Εξυπηρετούν έτσι τις κάθε λογής Siemens που κατασκευάζουν τα μηχανήματα και αδιαφορούν για την υγεία του κόσμου.

· Ενώ συστήνεται ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία που θα «μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα» ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης, ανασφάλιστα παιδιά παραμένουν χωρίς εμβόλια. 

· Ενώ οι μεγαλοεργολάβοι των δρόμων παίρνουν αποζημίωση-δώρο 350 εκατομμυρίων ευρώ, οι δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατακρεουργούνται. 

· Ενώ οι φιλεύσπλαχνοι Έλληνες εφοπλιστές έχουν φορολογική ασυλία, την ίδια στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης.

· Ενώ ψηφίζουν νόμο για κάλυψη των ανασφάλιστων, τα κατά τόπους Π.Ε.Δ.Υ. είναι χωρίς γιατρούς και συνεπώς χωρίς δυνατότητα ιατρικής εξέτασης και συνταγογράφησης.

· Ενώ κλείνουν δομές ψυχικής υγείας και ακρωτηριάζουν το δημόσιο αγαθό της υγείας, τολμούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη λειτουργία του.

Το Κ.Ι.Α. Κορίνθου έθεσε με ιδιαίτερη ένταση το ζήτημα της στελέχωσης του ΠΕΔΥ Κορίνθου το οποίο, με τον υπάρχον δυναμικό, όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τους ανασφάλιστους αλλά αφήνει και σημαντικές υποδομές πληρωμένες από το υστέρημα των φορολογουμένων (π.χ. μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο) ανεκμετάλλευτες. Επίσης τέθηκε και εκ μέρους των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής, το ζήτημα του πιστοποιητικού υγείας των μαθητών για το οποίο ζητήθηκε, αφενός μεν να παρέχεται από τους συμβεβλημένους με το Δημόσιο ιδιώτες γιατρούς εκτός του ορίου των 200 συνταγών μηνιαίως, ενώ παράλληλα ζητήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για να εξετασθούν και άλλοι τρόποι διευθέτησης του ζητήματος.

Αποχωρώντας η αντιπροσωπεία του Κ.Ι.Α. δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους ανθρώπους που εξοβελίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο, ωστόσο ταυτόχρονα θα συνεχίσει να είναι και ένα κέντρο αγώνα ενάντια στην αδικία, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προσπαθούν να επιβάλουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 22, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με επιτυχία η ημερίδα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Κορίνθου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator