Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα από 25 χρόνια εργασίας

0


Τη δυνατότητα να αποχωρήσουν με λιγότερα από 25 έτη ασφάλισης έχουν 90.000 άτομα που θα αξιοποιήσουν την επόμενη διετία μία σειρά συνταξιοδοτικών διατάξεων. Η έξοδος γίνεται ταχύτερα για όσους έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, ενώ ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ισχύουν μετά το 2013.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2013 όσοι έχουν λιγότερα από 25 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη δίνεται στα 62. Αξίζει να σημειωθεί πως για θεμελίωση δικαιώματος μετά το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για καμία κατηγορία, δηλαδή ούτε οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να αποχωρήσουν ταχύτερα.

Η βασική ρύθμιση προβλέπει τη συνταξιοδότηση με 4.500 ημέρες ασφάλισης (δηλαδή 15ετία) στα 65 (μειωμένη στα 60), ενώ χαμηλότερα όρια ηλικίας ισχύουν για τις γυναίκες στο ΙΚΑ και όσους απασχολούνται στα βαρέα. Συνολικά 15 γενικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα εξόδου με λιγότερα για 25 έτη δουλειάς σε ασφαλισμένους που δεν έχουν ανήλικα τέκνα.

Άλλες οκτώ ειδικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξόδου σε μητέρες ανηλίκων αλλά και σε τρίτεκνες. Σημειώνεται πως στο Δημόσιο ευνοϊκό καθεστώς ισχύει και για τους τρίτεκνους άντρες που συμπλήρωσαν 29ετία τη διετία 2011-2012.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως δικαίωμα στη σύνταξη μπορούν να αποκτήσουν ακόμα και όσοι έχουν μόνο 12 χρόνια δουλειάς.

Πηγή: Έθνος
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 18, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα από 25 χρόνια εργασίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator