“Κοινοτική” παλιρροϊκή ενέργεια τροφοδοτεί απομονωμένα νησιά

0


Η πρώτη κοινοτική μονάδα εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία

Η γεννήτρια Nova Innovation θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 30 νοικοκυριών, ενός τοπικού παγοποιείου και της επιχείρησης Cullivoe Harbour Industrial Estate στο νησί Βόρειο Γιελ του αρχιπελάγους Σέτλαντ.

Με ισχύ 30 Κιλοβάτ, η γεννήτρια είναι εγκατεστημένη σε βάθος 30 μέτρων, στον πυθμένα του Bluemull Sound, ενός στενού που χωρίζει τα νησιά Ουνστ και Γιέλ στα βόρεια Σέτλαντ. Αποτελείται από μια έλικα που περιστρέφεται κατά την κίνηση των παλιρροϊκών ρευμάτων

Η περιστρεφόμενη έλικα τροφοδοτεί μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος διοχετεύεται στη στεριά με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους ενός χιλιομέτρου.

Το έργο ανέπτυξε η εταιρεία παλιρροϊκής ενέργειας Nova Innovation σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Βορείου Γιελ. Χρηματοδότηση παρείχε το Σχέδιο Ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Κοινότητες (CARES) της σκωτικής κυβέρνησης, το Συμβούλιο των Νησιών Σέτλαντ και το τοπικό συμβούλιο του Γιελ.

Μιλώντας στο συνέδριο All-Energy Conference που έλαβε χώρα στο Αμπερντήν στις 21 Μαΐου, ο σκώτος υπουργός Ενέργειας Φέργκους Γιούινγκ δήλωσε ότι “για πρώτη φορά στον κόσμο, μια κοινοτική γεννήτρια παλιρροϊκής ενέργειας παράγει ηλεκτρισμό”.

“Η Σκωτία αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος ηγέτης στην κυματική και την παλιρροϊκή ενέργεια “κατέχοντας” το 25% του παλιρροϊκού δυναμικού και το 10% του κυματικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της καλύτερης και αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας. Για αυτό το λόγο η Σκωτία πέτυχε τη βέλτιστη επίδοση ηλεκτροπαραγωγής από καθαρές πηγές ενέργειας στην ιστορία της πέρυσι” κατέληξε.


econews
Δημοσίευση: Ιουνίου 07, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "“Κοινοτική” παλιρροϊκή ενέργεια τροφοδοτεί απομονωμένα νησιά"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator