Προτείνουν την κατάργηση των ελαιοτριβείων;

0


Μία είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προέρχεται από την υποβολή ενός σχεδίου που υπέβαλε ο κ. Στουρνάρας στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και αφορούσε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων για τα επόμενα 10 χρόνια προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμούς.

Η είδηση συνοδευόταν από την πληροφορία ότι το σχέδιο βασίστηκε στη μελέτη «Greece 20/20» της εταιρείας Mckinsey, είναι του 2012 με χρηματοδότες τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα, καθώς και σε μελέτη του ΙΟΒΕ.

Η πρόταση της Mckinsey προβλέπει ότι: Πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν όλη τη γεωργική παραγωγή της Ελλάδας.

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο στη σελίδα 54 αναφέρει:

Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, με μια μέση ετήσια παραγωγή περίπου 500 τόνους το καθένα να δημιουργηθούν μόνο ΔΥΟ mega- ελαιοτριβεία δυναμικότητας 100.000 – 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα οι μελετητές αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο σαν δύο προτεινόμενα μέρη εγκατάστασής τους. Και ποιος ο λόγος; Για να πετύχουμε «οικονομίες κλίμακος» και έτσι να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε με χαμηλές – ισοπεδωτικές τιμές την Ισπανία. Πάει περίπατο βέβαια η περίφημη υψηλή ποιότητα και η «υπεροχή» του ελληνικού ελαιολάδου. Με κάποιο άλλο όραμα εμείς προσπαθούμε να μάθουμε τους νεότερους: «ποιότητα – ποιότητα – ποιότητα» και αυτοί θέλουν να πάμε εντελώς αντίθετα: «ποσότητα – ποσότητα – ποσότητα». Μα καλά, αφού δεν μένει απούλητο ελαιόλαδο γιατί πρέπει να γκρεμίσουμε και άλλο την τιμή του; Να πάμε ακόμη πιο χαμηλά όπως η Τυνησία και η Συρία; Τι θα πετύχουμε;

• Για τα φρούτα και λαχανικά (και αναφέρει μάλιστα πατάτες, τομάτες, μήλα και ροδάκινα):

Να γίνουν 2 ή 3 μεγάλες μονάδες συσκευασίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Και το καλύτερο μας το φυλάνε στην επόμενη παράγραφο: Να ιδρυθεί μία εταιρεία διακίνησης όλων αυτών των αγροτικών προϊόντων με προτεινόμενο όνομα «Greek Foods Company» η οποία μπορεί να είναι ιδιωτική ή μία σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτών με σκοπό την καλύτερη προώθηση στις ξένες αγορές κι έτσι να επωφεληθούν – όπως λέει – οι μικροί από τις συνεργασίες που θα προκύψουν.

Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει διαψεύσει αυτή την είδηση, ούτε έχουν ασχοληθεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Δημοσίευση: Ιουνίου 20, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προτείνουν την κατάργηση των ελαιοτριβείων;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator