Γερό "χαστούκι" στις εισπρακτικές από τη Δικαιοσύνη

0


Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών βάζει φρένο στη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, επιδικάζοντας αποζημίωση για προσβολή προσωπικότητας σε δανειολήπτη, απαγορεύοντας στις εταιρείες να καλούν τους οφειλέτες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, η δικαστική απόφαση αναφέρει πως καμία μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί σαφής ενημέρωση του οφειλέτη. 

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως ο όρος που αναγράφεται στη δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί "πλήρης ενημέρωση" του πελάτη για τη διαβίβαση των στοιχείων, ενώ η υπογραφή της δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτόματα συναινεί στον επίμαχο όρο. 

Όπως αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών, αν δεν προηγηθεί σαφής ενημέρωση, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. 

Τέλος, στην αποφάση ορίζεται ότι οι εισπρακτικές εταιρείες απαγορεύεται να ενοχλούν τους οφειλέτες αν δεν έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση για την χρήση των προσωπικών δεδομένων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση βγήκε με αφορμή την αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ που επιδίκασε το Εφετείο σε δανειολήπτη, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εισπρακτικής εταιρείες για τις συνεχείς ενοχλήσεις που υπέστη μετά από οφειλές σε τράπεζα.
Δημοσίευση: Ιουνίου 11, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γερό "χαστούκι" στις εισπρακτικές από τη Δικαιοσύνη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator