MALL ένας απειλητικός γίγαντας

0


Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΝΑΝΟΥ

Καθώς οι πολίτες της Κορίνθου απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο και ετοιμάζονται για τις παραλίες, κανείς δεν υποψιάζεται τον κίνδυνο που πλησιάζει. 

Η ζοφερή σκιά ενός γίγαντα καλύπτει τον ουρανό της πόλης και παγώνει την ατμόσφαιρα. Ο γίγαντας αυτός, παρότι τεράστιος και κατασκευασμένος από μπετό και σίδερο θα διεισδύσει στον αστικό ιστό σαν μικρόβιο, θα εγκατασταθεί στις αρτηρίες της πόλης μας, θα απομυζήσει την οικονομία μας, θα αναπαράξει τον εαυτό του και θα επικρατήσει πέραν πάσης αμφιβολίας, σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης εναντίον του, ή έστω, και συμβιβασμού μαζί του.

Βρίσκεται ήδη δίπλα μας, κοντά μας, θα κατοικήσει την παλιά Σωληνουργία και έχει όνομα. Τον ονομάζουν MALL.

Σε αντίθεση με το ύφος της εισαγωγής, η πραγματικότητα, μετά την δημιουργία εμπορικού πάρκου, θα είναι για την πόλη μας σαφέστατα λιγότερο ποιητική και δεν θα έχει για μας κανένα καλό τέλος όπως στα παραμύθια.

Οι οικονομικοί γίγαντες δεν συγχωρούν, δεν διαθέτουν συναισθήματα. Είναι αδηφάγοι, έλκουν σαν τεράστιοι μαγνήτες τους οικονομικούς μας πόρους, είναι μοντέρνοι, είναι σύγχρονοι, είναι οι πιο καλοί στρατιώτες ενός οικονομικού στρατού κατοχής που δεν θα δείξει κανένα έλεος.

Οι επιπτώσεις θα είναι σκληρές και άμεσες. Σε καθεστώς λιτότητας όπου η οικονομία συρρικνώνεται και ο όγκος του διακινούμενου χρήματος στα πλαίσια του δήμου μας μειώνεται, με άμεσο κίνδυνο ελαχιστοποιησής του, το MALL, θα συγκεντρώνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής μας πίτας, θα στερήσει ένα μεγάλο όγκο χρήματος από την αγορά της Κορίνθου, θα το συγκεντρώσει και θα το διώξει μακριά για να το μοιράσει σε κάποιους μετόχους που μόνο κατα τύχη μπορεί να έχουν κάποια σχέση με την πόλη μας.

Μας λένε

Τα εμπορικά πάρκα, αναγνωρίζονται από την συγχρονή οικονομική επιστήμη και τα φερέφωνα της, ως κύριο αναπτυξιακό εργαλείο.

Και τους απαντάμε

Για ποιούς? 

Πέρα από την αυτονόητη αμφιβολία μας, για τους ειδικούς του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, που λατρεύουν την βίβλο της λιτότητας, και εξειδικεύονται στην πώληση πικρών χαπιών δια πάσα νόσον, γνωρίζουμε ότι ένα εμπορικό πάρκο δεν συμμετέχει στην αύξηση της εμπορικής κίνησης μιας περιοχής, αντίθετα η κύρια λειτουργία του είναι να συγκεντρώνει τον υπάρχοντα πλούτο σε βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. 

Η ανάπτυξη τους σημαίνει πλούτο γι' αυτούς και περισσότερα λουκέταγια μας.

Μας λένε

Θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας

Και τους απαντάμε

Ναι, θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας που θα έχουν αντικαταστήσει εκαντοντάδες παλαιές. Και ενώ όλοι ξέρουμε πως κάθε τι νέο είναι συνήθως καλύτερο από το παλαιό, (και αυτό μπορεί να ισχύει για τα αυτοκίνητα και τις καφετιέρες), στον κόσμο της εργασίας σήμερα αυτό φαντάζει τουλάχιστον ουτοπικό.

Οι νέες αυτές θέσεις εργασίας, αν και συνεχώς περιβαλλόμενες από φώτα νέον σε καθαρούς διαδρόμους, και εκτεθιμένες πίσω από απαστράπτουσες βιτρίνες, δεν θα αφήσουν στον εργαζόμενο παρά μόνο σκοτάδι και βρωμιά.

Κακοπληρωμένη και εντατική εργασία με ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα και με το άγχος της φτηνής, πλέον, απόλυσης απαραίτητη συντροφιά.

Μας λένε

Θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής μας

Και τους απαντούμε

Ίσως και να συμβεί. Θα είναι όμως μια επισκεψιμότητα που τα ωφέλη της θα τα καρπωθούμε όλοι, ή έστω αρκετοί, ή μια επισκεψιμότητα που η επίδρασή της θα αυξήσει τον πλούτο ορισμένων, ήδη χορτασμένων από αυτόν?

Η Κόρινθος δεν χρειάζεται εμπορικά κέντρα για να προσελκύσει επισκέπτες. Η θέση της δίπλα στην Αθήνα, η ευκολία πρόσβασης, οι φυσικές της ομορφιές, οι δυο της θάλασσες, τα τοπικά της προιόντα, τα πολιτιστικά της μνημεία, με την κατάλληλη αξιοποιησή τους αρκούν.

Και τους απαντάμε χωρίς να μας ρωτούν ότι

Το εμπορικό κέντρο θα στερήσει την δυνατότητα της οικονομικής επιβίωσης δεκάδων μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής μας και θα τις οδηγήσει σε λουκέτο.

Θα στερήσει εργασία από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που επιστρέφουν τον πλούτο που καρπώνονται, στην πόλη μας

Θα απομακρύνει την κίνηση και την ζωντάνια από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας και θα οδηγήσει στην γρήγορη υποβάθμιση όλου του κέντρου της Κορίνθου

Από τον όγκο του οικονομικού κύκλου που θα καταναλώνεται στους περίκλειστους τοίχους του εμπορικού κέντρου, ελάχιστος εώς μηδαμινός θα επιστρέφεται στην πόλη μας.

Θα δημιουργήσει έναν νέο, οικονομικό φαύλο κύκλο και μια συνεχή δυναμική μείωσης των θέσεων εργασίας στην Κόρινθο.

Ο Πνευματικός και ο Νανόπουλος θέλουν MALL, εμπορικά κέντρα και τσιμέντο.

Εμείς θέλουμε την πόλη μας και τους ανθρώπους

Ο Πνευματικός και ο Νανόπουλος ζητούν τσιμεντένια τείχη και διαδρόμους

Εμείς, ζητάμε ανοικτούς και ελεύθερους τους δρόμους

Στηρίζουμε Πρωτοβουλία, στηρίζουμε την πόλη μας, προστατεύουμε την τοπική της αγορά και τους επιχειρηματίες της, δημιουργούμε πλούτο, τον κρατάμε εδώ.

Σταμάτης Κωνσταντίνος

Δημοσίευση: Μαΐου 15, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "MALL ένας απειλητικός γίγαντας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator