Διαχείριση Περιαστικών Δασών – Περιαστικά πεζοπορικά και φυσικά αθλητικά πάρκα.

0


Τα Όνεια Όρη αποτελούν το σημείο που συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη έκταση των περιαστικών δασών που εναπόμειναν στην Κόρινθο.
Βρίσκονται κοντά στον οικιστικό ιστό της πόλης καθώς απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της. Εκτείνονται νότια της Κορίνθου σε μήκος  9 χιλιομέτρων με ψηλότερη κορυφή το Οξύ στα 584 μ.
Η πρόσβαση σ' αυτά είναι εύκολη, ενώ διαθέτουν δύο προφανείς εισόδους, από το χωριό Εξαμίλια στην θέση Ανάληψη, καθώς και από το χωριό Ξυλοκέριζα που τα προσεγγίζει κανείς από την πλατεία του. Διαθέτουν επίσης και δύο φυσικές εξόδους, στο χωριό Ξυλοκέριζα και στην καταληξή τους στην θάλασσα, στον οικισμό Λουτρά της Ωραίας Ελένης.
Η θέση και η  φυσική διαμόρφωση των Ονείων Ορέων, με το πλούσιο δασικό τους οικοσύστημα, το έντονο βραχώδες αναγλυφό τους και τις ομαλές πλαγιές τους, την γειτνίασή τους με την θάλασσα, προσφέρονται για ήπιες αθλητικές, περιηγητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Τα Όνεια Όρη παρουσιάζουν έντονο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον καθώς εμφανίζονται σε αυτά τειχίσματα και διάφορα οχυρωματικά έργα, ποικίλων ιστορικών περιόδων, έχουν αποτελέσει σημαντικό τμήμα του αμυντικού συστήματος της πόλης της Κορίνθου καθώς συνδέονται οπτικά με το κάστρο της Ακροκορίνθου και αποτελούν φυσικό ανάχωμα στην Βόρεια είσοδο της Πελοπονήσσου.
Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής και η συνδεσή της με το αστικό περιβάλλον, θα αποτελέσει μια ανάσα πρασίνου για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, έναν πόλο έλξης με θετικές οικονομικές συνέπειες, τόσο για την ίδια την πόλη της Κορίνθου όσο κυρίως για τους οικισμούς του δήμους μας  που γειτνιάζουν με αυτά, όπως τα Εξαμίλια, η Ξυλοκέριζα και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης.

Προτείνουμε
1.       Την βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου μονοπατιών
2.       Την χάραξη καινούργιων περιηγητικών,  πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών
3.       Την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών που θα ενοποιούν τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στα Όνεια όρη, καθώς και την συνδεσή τους με το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών και την Ακροκόρινθο σε μια ενιαία πολιτιστική διαδρομή.
4.       Την ανάπλαση και την αναδιαμόρφωση της πλατείας της Ανάληψης καθώς και του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»  ως χώροι  πολιτιστικών δραστριοτήτων και αναψυχής
5.       Την σύνδεση του συνόλου του δικτύου των μονοπατιών με τους οικισμούς Ξυλοκέριζα,  Εξαμίλια και Λουτρά της Ωραίας Ελένης
Πιστεύουμε ότι

1.       Οι δράσεις μας αυτές θα μετατρέψουν τα Όνεια  Όρη αλλά και  τα υπόλοιπα περιαστικά δάση της Κορίνθου σε πόλο έλξης επισκεπτών, όχι μόνο από  την Κόρινθο και τους  γύρω δήμους, αλλά και από τα κοντινά αστικά κέντρα και την πρωτεύουσα της χώρας.
2.       Τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά για τους οικισμούς και την πόλη της Κορίνθου, και ιδίως για την τουριστική  υποδομή της περιοχής μας όπως εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, καταλύματα.
3.       Θα επεκτείνει την τουριστική κίνηση στην πόλη μας και πέραν των καλοκαιρινών μηνών
4.       Θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας, τόσο άμεσων, από τις εργασίες που θαχρειαστούν για την αξιοποίησή τους, όσο και έμμεσων από την αυξημένη επισκεψιμότητα της περιοχής μας.

Αναρριχητική πίστα.
Η αναρρίχηση αποτελεί  ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα με πιστούς οπαδούς.
Προτείνουμε την επέκταση και την βελτίωση της υφιστάμενης πίστας στον Σολομό Κορινθίας καθώς και κατασκευή μονοπατιού πρόσβασης.
Πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση των προσφερώμενων διαδρομών, με την χρήση πιστοποιημένων και ασφαλών υλικών θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής, κυρίως λόγο της γειτνίασης της Κορίνθου με την Αθήνα στην οποία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος  των αθλητών της αναρρίχησης.
Η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει από πόρους του ΕΣΠΑ.
Έτσι αλλάζουμε την εικόνα της πόλης μας, από  - αποκλειστικά - παραθαλάσσιο και καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό .
Μεγαλώνουμε την τουριστική μας περίοδο – αυξάνουμε τα έσοδα της τοπικής μας οικονομίας
Παρόμοιες δράσεις μπορουν να πραγματοποιηθούν σε πλείστα σημεία του δήμου μας. Περιηγητικά μονοπάτια που θα ενοποιούν τους αρχαιολογικούς χώρους του αρχαίου λιμανιού στο Λέχαιο Κορινθίας, της Βασιλικής του Λεωνίδη, του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου και του Ακροκορίνθου, θα συνεισφέρουν τόσο στην ποσοτική αύξηση της επισκεψιμότητας, όσο και στην ποιοτική, θα μεγαλώσουν την τουριστική περίοδο και θα εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κορίνθου.

Σταμάτης Κωνσταντίνος
Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών για την Ανατροπή στον Δήμο Κορινθίων

Δημοσίευση: Μαΐου 08, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Διαχείριση Περιαστικών Δασών – Περιαστικά πεζοπορικά και φυσικά αθλητικά πάρκα."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator